Kultur

Vil prøve å få Telenor til å betale

Telenor og Discovery er endelig enige om ny distribusjonsavtale. Nå fortsetter regjeringens arbeid med å forsøke å få aktører som Telenor til å bidra i finansieringen av norsk innhold.

– I jula skulle jeg og barna se en norsk film, og vi logget oss på Netflix. Jeg fant to norske filmer, ikke barnefilmer, men altså kun to norske filmer som det var mulig å se med barna. Det er klart at det gjør det ikke så enkelt å få flere til å strømme norsk innhold, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Det er litt av en oppgave hun har foran seg: Ikke bare sliter norsk film med å nå ut til folk via strømmetjenester, som hun påpeker. Stortingets filmforlik pålegger også regjeringen å finne en driftsmodell som gjør at de digitale aktørene bidrar til norsk innholdsproduksjon. Saksordfører i behandlingen av filmmeldingen, Arild Grande (Ap), sa til Dagsavisen 27. november at de forventer en løsning allerede i løpet av 2016.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Konferanse

– Når folk betaler opp mot 5000 kroner i året for å se på TV, skulle det bare mangle om ikke en liten del av det skulle gå til produksjon av norsk innhold. Og Telenor betaler minst av alle.

Sitatet falt fra TV Norge-direktør Harald Strømme, som ble intervjuet av Dagens Næringsliv midt under TV-striden mellom Discovery og Telenor (se undersak).

Det er nettopp Telenor som har vært med på laget når regjeringen har satt i gang arbeidet med å forsøke å finne ut hvordan norsk innhold skal finansieres i framtida, når strømmevanene endrer økonomien i bransjen. Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) arrangerte en rundebordskonferanse for aktører som Telenor og HBO med flere, i håp om at de skulle kunne komme fram til en løsning. Etter flere måneders arbeid lyktes de ikke med det. Men kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) skal nå følge opp arbeidet med Telenor. I januar var Telenor og MTG, eier av blant andre Viasat og P4, i møte med Kulturdepartementet om veien videre.

– Jeg vil følge opp dette initiativet overfor de aktørene som er positive og ser at de kan bidra. Men jeg tror ikke det er realistisk at alle aktører vil stille seg bak én løsning. Det er ulike instanser her, men jeg vil forsøke å samle dem mest mulig, så vi bidrar til en fortgang, sier Helleland.

LES OGSÅ: Jobber for NRK- og TV 2-flertall

Skal møte aktørene

Foreløpig har ikke Helleland møtt aktørene selv. Det er fagfolk i Kulturdepartementet som holdt møtet i januar.

– Det er vanskelig å si om vi kan klare å finne noen løsning på dette i år. Det viktigste for meg er at vi får en løsning som fungerer, både slik at publikum får lett tilgjengelig innhold de kan strømme lovlig, og slik at aktørene med økonomisk interesse i det kan leve med det, sier hun.

– Føler du at du kan stille noen krav til bransjen?

– Jeg vil ikke starte dette med å stille krav, men jeg vil høre hva de alle tenker at de kan bidra med.

– Telenor har ikke sagt seg villig til å være med å finansiere norsk innhold hittil. Kan du få dem til å snu?

– Ingenting er umulig. Men vi må snakke sammen og se hva de kan bidra med. Jeg opplever at det er en vilje der, sier Helleland.

LES OGSÅ: Altibox sikret Tippeliga-avtale

– Det vil komme en prisøkning

Telenor-eide Canal Digital og Discovery Networks er enige om en avtale for distribusjon av TV Norge og en rekke andre kanaler.

– Det vil komme prisøkning, men den er ikke urimelig, opplyser Telenor.

Avtalen betyr at kanalene var tilbake allerede hos abonnentene fra klokka ni torsdag formiddag, etter at den ble undertegnet 5.45 natt til torsdag.

– Jeg er først og fremst glad for at vi er tilbake på skjermen innen kort tid, og jeg vil beklage overfor seerne som tålmodig har holdt ut disse to ukene. Sammen med Canal Digital har vi kommet fram til en løsning som gjør at vi kan fortsette å investere i godt, norsk innhold, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks.

Avtalen innebærer også visning av eliteserien i fotball fra 2017.

Strømme og Kårhus trekker begge fram «Fotball til folket» som et hovedresultat av avtalen ved at kamper som i den senere tiden har gått på betalingskanaler, vises på åpne kanaler fra neste år.

I halvannen uke har kabel- og satellittkunder hos Telenor-eide Canal Digital og Viasat vært uten kanalpakken fra Discovery. Partene klarte ikke å bli enige om en ny avtale for kanalpakken som omfatter TVNorge, Eurosport, Max og ti andre Discovery-kanaler.

– Vi har blitt enig om en ny langsiktig avtale som gir kundene forutsigbarhet, og sikrer alle kanaler tilbake til kunden. Det vil komme prisøkning, men den er ikke urimelig, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen Telenor til NTB.
Han ønsker ikke å utdype hvor stor prisøkning det er snakk om.

Alle Canal Digital-kunder vil også få tilgang til et innholdsarkiv på mobil, nettbrett, TV og PC/Mac hvor man kan se de mest populære programmene som har blitt vist mens kund­ene ikke har hatt tilgang til kanalene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen