Kultur

Vil lage Nordens største utendørsgalleri

SV har invitert Tøyen-beboere til å være med på å bestemme hvordan pengene til Tøyenpakken skal brukes. Foreningen Urban Samtidskunst vil at Tøyen skal bli Nordens største utendørsgalleri.

Før SV og byrådet ble enige om den såkalte Tøyenpakken i bytte mot Munch-museet til Bjørvika, skrev Dagsavisen flere artikler om hvordan beboerne på Tøyen etterlyser mer satsing på området. Både Tøyenoppropet og Tøyenkampanjen er bevegelser startet av beboerne i området. Ett av resultatene av engasjementet var veggmaleriet av tegneseriefiguren Jason, som Foreningen Urban Samtidskunst hjalp beboerne i Kolstadgata med å realisere.

Nå ønsker Foreningen Urban Samtidskunst, som har initiert flere veggmalerier i området, at en del av Tøyen-satsingen blir penger til flere veggmalerier. På det SV-arrangerte folkemøtet på Tøyen i går foreslo de nettopp dette.

Perfekte vegger

- Da vi fikk nyheten om Tøyenpakken, var det ingen som sa noe om hva slags kunst det skal satses på i området når Tøyen mister Munch-museet. Jeg har bodd i Frankrike i åtte år og sett hvordan man der legger til rette for veggmalerier. Nå har vi en ny generasjon kunstnere som ønsker å lage veggmalerier på Tøyen, forteller Viktor Gjengaar i Foreningen Urban Samtidskunst.

Allerede har kunstnere med bakgrunn fra kunstakademier og innen graffiti vært på Tøyen for å lage veggmalerier.

- Dette er folk som er interessert i å arbeide utendørs og i store formater. Tøyen har mange gavlvegger (vegg på enden av hus, journ.anm.) som er perfekte for veggmalerier, sier Gjengaar.

Hyppig delt

Gjengaar forteller om flere steder i Norge der det nå legges til rette for mer urban kunst, altså veggmalerier, graffiti og det man kan kalle street art.

- Stavanger arrangerer en anerkjent festival for urban kunst neste helg, og i Bergen har man fått på plass en svært ambisiøs handlingsplan for graffiti og gatekunst, forteller han.

Likevel tror Gjengaar at Tøyen vil være et sted der veggmalerier kan bli en turistattraksjon, dersom beboerne ønsker det selv.

- Her er det gamle, fine vegger og et mangfold blant folk. Maleriene som er der allerede, har blitt delt mye i sosiale medier, og vi vet at turister spør hvor de kan reise for å se veggmalerier. Statistikken over hvor mange som ser kunsten, kan vi selvsagt ikke fange opp, men dette har blitt veldig populært, sier han.

Jason-figuren i Kolstadgata ble delt hyppig på Instagram før sommeren.

- Denne er jo litt annerledes enn de andre veggmaleriene, fordi beboerne her hadde bestemt seg for hva de ville ha, og så hjalp vi dem bare med å realisere det. Men jeg tenker at dette viser at folk liker det, sier han og legger til:

- Nå har politikerne muligheten til å gi Tøyen noe som ingen andre steder i Norge får.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen