Vil lage en ny sesong av «Beforeigners» - produsentene søker om midler

TV-suksessen «Beforeigners» kan få en oppfølger, melder Kampanje

«Beforeigners» er en av høstens mest omtalte norske dramaserier. Det kritikerroste sci fi-dramaet kan nå få en  sesong til: Produsentene Rubicon TV har søkt insentivordningen om midler til å spille inn en ny sesong, melder bransjeavisen Kampanje.

«Det absolutte høydepunktet blant norske dramaserier i høst - og dette året» skrev Dagsavisens tv-anmelder Reidar Spigseth om «Beforeigners». Serien satte seerrekorder for HBO Nordic da de første episodene ble sluppet i august.

Les også: «Fremvandrerne» er helt fremragende

Insentivordningen gir støtte gjennomutgiftsrefusjon til internasjonale produksjoner som legger film- eller tv-drama-innspillinger til Norge. I fjor fikk den nye James Bond-filmen midler fra insentivordningen, og spilte inn scener til storfilmen i Nittedal. Det kan man se glimt av i traileren for den nye Bond-filmen, som ble sluppet i dag.

Fra traileren til «Bond 25: No Time To Die». Skjermdump/007.com

Les også: 47 millioner kroner til norsk James Bond-innspilling

Fristen for å søke på insentivmidler i år gikk ut 26. november. Kampanje melder at tilsammen 10 produksjoner har søkt på ordningen, med tilsammen 474 millioner søkt for. I fjor søkte 11 produksjoner. For 2020 er insentivordningen på 71.3 millioner kroner, samme nivå som i fjor. Ordningen administreres av Norsk Filminstitutt. 

En rekke bransjeaktører har kritisert ordningen for å være for liten og for uforutsigbar, slik at store internasjonale produsenter styrer unna Norge som innspillingsland.

Les også: Flyktningkrise fra fortiden i den norske HBO-serien «Beforeigners»

Flere store internasjonale aktører har søkt på insentivordningen i år, melder Kampanje, og spekulerer i at søknadsprosjektet «Blue Bayou» kan være den kommende Marvel-filmen «Black Widow», som allerede har spilt inn scener med Scarlett Johansson i Norge.

Netflix har også søkt insentivordningen for en andre sesong av «Ragnarok», det kommende norskspråklige vikingdramaet ved serieskaper Adam Price.

Les også:  Vil ha flere kvinner i actionroller

Samtidig som «Beforeigners» har søkt om midler fra insentivordningen, ligger produsentene Rubicon i en tvist med Norsk Filminstitutt om produksjonsstøtten på 9.5 millioner til den første sesongen.

Norsk Filminstitutt har holdt tilbake støtten, med begrunnelse at rettighetene for serien er overdratt HBO, og at Norsk Filminstitutt ikke kan gi produksjonsstøtte til utenlandske produsenter.

Rubicon bestrider dette og har klaget saken inn for Medieklagenemda, der saken har ligget til behandling i over ett år. Det var Dagens Næringsliv som først skrev om «Beforeigners»-konflikten. 

Les også KOMMENTAR: Det er ikke TV. Det er HBO for norske skattepenger