Kultur

Vil la pocket styre e-bokprisene

Bokbransjen ble oppfordret til å lage en bokavtale som legger mer til rette for e-bøker, men skuffer Ebok.no-sjef. Det viktigste tiltaket for norske e-bøker må komme fra Widvey, mener Forleggerforeningen.

Så ble de omsider enige, nesten tre uker på overtid. Forhandlingene mellom Bokhandlerforenigen og Forleggerforeningen har foregått siden etter nyttår, og i går ble bransjens forslag til ny bokavtale, gjeldende fra neste år, lagt fram. Denne avtalen regulerer priser på nye bøker i Norge.

I store trekk går den nye avtalen på mye av det samme som den gjeldende:

* Fortsatt er det ønske om en fastprisperiode på alle nye utgivelser fram til 30. april året etter utgivelse.

* Innenfor denne rammen er det mulig å gi en rabatt på inntil 12,5 prosent.

Men det er også noe nytt i avtalen:

* For e-bøker kan fastprisen droppes dersom boka kommer i pocketversjon innen fastprisperioden. Dette gjelder omtrent halvparten av alle utgivelser. Altså kan forlagene velge å gi ut en bok i pocketversjon når de vil, for å slippe fastpris på e-boka.

Opp til forlagene

Leder for Bokhandlerforeningen, Trine Stensen, forteller at dette tiltaket kom for å sikre likebehandling av formatene siden e-boka ikke har en naturlig pocketversjon. Hun bekrefter at det er opp til det enkelte forlaget å bestemme når en bok kan gis ut i pocketversjon. Altså kan forlagene selv bestemme hvilke e-bøker de vil selge billigere.

- Når en pocketversjon er billigere enn e-boka gir det en konkurranseforskjell. Det er viktig at det blir en konkurranse mellom e-bøker også. Avtalen bygger på nettopp det at forlaget har mulighet til å sette en fastpris som er lik i alle salgsledd, sier hun.

- Poenget er at vi ønsker at folk skal få tilgang til en bredde av litteratur, og ikke bare at de skal kjøpe eldre utgivelser, altså det vi kaller backlist-bøker, sier Stensen.

Skuffet

Administrerende direktør i Ebok.no, som selger norske e-bøker, Elizabeth Sellevold, er skuffet over bokavtalen. Hun har etterlyst nettopp tiltak rettet mot e-bøker.

- At man har åpnet for å droppe fastprisen på e-boka når det kommer en pocketutgave er positivt. I praksis er dette som å rette opp en logisk brist i den avtalen som var. Men jeg hadde håpet på en mer offensiv avtale når det gjelder e-bøker. Det norske folk er blitt veldig digitale, men markedet for norske e-bøker reflekterer ikke dette, sier hun.

Sellevold mener e-bøker burde ha en kortere fastprisperiode, uavhengig av når pocketutgivelsene kommer.

- Pris er et viktig virkemiddel, og når en bok kommer med en lavere pris, vil den framstå som mer attraktiv. De bøkene som kommer i pocketversjon får et nytt marked, og de e-bøkene der papirutgivelsen har kommet i pocketversjon, vil konkurrere sterkere enn andre e-bøker. Det er grunn til å tro at de smalere titlene vil få en høyere pris, og dermed kan salget stoppe litt, sier hun.

Vil ha lik behandling

Administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, mener e-bokas hovedproblem ligger utenfor bokavtalen.

- Norske e-bøkers hovedproblem kan ikke løses i denne avtalen. Vi er opptatt av likebehandling av e-bøker og papirbøker, men den største driveren i framtida er å få momsfritak på e-bøker, sier han. I dag er det 25 prosent moms på e-bøker, og ingen moms på papir. - Vi kommer til å arbeide aktivt for at regjeringen skal endre dette, og kan kanskje hjelpe til med utredninger videre, sier han.

Sellevold i Ebok.no er enig i at momsfritak er et nødvendig virkemiddel.

- Det er klart at myndighetene har gitt bokbransjen bestilling om å legge til rette for norske e-bøker. Men de må også ta et ansvar, sier hun.

Dagsavisen har forsøkt å få en kommentar fra kulturminister Thorhild Widvey om hvorvidt hun vil se på endringer i e-bokmomsen. Som tilbakemelding fikk avisen at dette er svaret kulturministeren i går ga alle medier:

- Jeg er glad for at foreningene nå har oversendt oss en ny, framforhandlet bokavtale. For å gi unntak fra konkurranseloven er det viktig at avtalen ivaretar både kulturpolitiske og konkurransepolitiske hensyn. Regjeringen vil i løpet av kort tid ta stilling til avtalen.

Virkningene av avtalen og opprettholdelsen av den vil bli overvåket av et bransjeråd bestående av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

En frivillig avtale mellom medlemmer av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen som innebærer en fastpris på nye bøker fram til 30 april året etter utgivelse. Det er rom for 12,5 prosent rabatt innen fastprisen.

Forslaget ble lagt fram i går skal overta for gjeldende bransjeavtale, og inneholder mye av det samme som den gjorde.

Nytt er at e-bokfastprisen kan droppes dersom utgivelsen kommer i pocketformat i fastprisperioden.

De to foreningene har også inkludert en tekst som behandler det faktum at de tre største forlagene i Norge også eier de tre største bokkjedene: «Forhandlere og leverandør kan ikke diskriminere på bakgrunn av eierskap,» heter det i avtalen.

Et bransjeråd som består av de to foreningene skal kontrollere effekten og opprettholdelsen av avtalen.

I avtalen ligger også en rekke litteraturabonnement som skal sikre at bokhandlene får en bredde av utgivelser.

I den nye avtalen er det ikke spesifisert, slik det var før, hvilke abonnement som skal finnes.

Kilde: Bokavtalen

Bokavtalen

Mer fra Dagsavisen