Politikk

Vil ha skattefradrag for kulturpenger

Det er skatteinsentiver, ikke gaveforsterkning, som vil gjøre den store forskjellen for å få private penger til kulturen, mener Sparebankstiftelsen DnB. Men SVs Bård Vegar Solhjell frykter skattefradrag vil gi for mye kulturmakt til private.

- Det er et paradoks at hvis man sponser et fotballag i tredjedivisjon så er det skattefradrag, men hvis du gir penger til Nasjonalmuseet så får du ingenting. Vi har et system som stimulerer bedriftene til å bruke penger på idrett. En likebehandling av kultur og idrett vil nok gi mer penger til kulturlivet, sier administrerende direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DnB.

Millioner til dans

Å få mer private penger inn i kulturen er et aktuelt tema for tida, da den blåblå regjeringen har satt seg dette som mål. I går ble det klart at Sparebankstiftelsen DnB, som er en av dem som bidrar mest til kulturlivet i Norge, gir fem millioner kroner til den frie dansegruppen Panta Rei, og at dette også blir fulgt opp av Brageteatret, Scenekunst Østfold og Teater Innlandet, som skal samarbeide med Panta Rei Danseteater om forestillingsturneer fra 2015 til 2017.

- Dette er en unik mulighet for Panta Rei Danseteater og for dansen i fem fylker på Østlandet, sier kunstnerisk leder i Panta Rei Danseteater, Anne Holck Ekenes i en pressemelding.

Dette er den største bevilgningen Sparebankstiftelsen har gitt til dans noensinne, og den kommer uavhengig av regjeringens satsing på mer private midler til kultur, forteller Støylen.

- Som stiftelse har vi en viss sum vi skal bruke på kultur hvert år, og for oss vil ikke de offentlige tiltakene ha noe å si. Det er annerledes for banken DnB som driver sponsing som kommersiell aktivitet. De må også vurdere hva de får igjen for det, sier Støylen.

Det er foreløpig gaveforsterkningsordningen på 30 millioner kroner som er regjeringens satsing på å få flere private givere til kulturformål. Ordningen fungerer slik at staten bidrar med 25 prosent av summen fra den private giveren.

100.000 nye kroner

Kulturminister Thorhild Widvey (H) signaliserte på Kulturrådets årskonferanse i forrige uke at hun vil utvide gaveforsterkningsordningen videre og at hun er i dialog med finansminister Siv Jensen (Frp) om å utarbeide skatteinsentiver så flere private vil lokkes til å gi kulturbidrag.

Men så langt har gaveforsterkningsordningen kun tilført rundt 100.000 kroner i «nye» kulturmidler, skrev Dagens Næringsliv i forrige uke.

- Det er nok grenser for hvor mye det er vits i å øke gaveforsterkningspotten. Den store forskjellen er om man får et skattefradrag, sier Støylen fra Sparebankstiftelsen DnB.

Private bestemmer

Men ikke alle er like positive til skattefradrag for donasjoner til Kultur-Norge.

- Jeg er positiv til at private penger går til kultur, og det meste av de private gavene tror jeg kommer helt uavhengig av slike ordninger, sier Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsperson i SV.

Han advarer mot å innføre skatteinsentiver og å utvide gaveforsterkningsordningen, fordi man binder opp offentlige midler til formål de private velger.

- I realiteten gir regjeringen de private giverne mulighet til å være med på å bestemme direkte over midler som de folkevalgte skal bestemme over. Det gir en makt til de store private giverne over midler som skal være fellesskapet sine, sier han.

Solhjell tror det er en begrenset del av kulturlivet som vil nyte godt av de private bidragene.

- Jeg unner KODE i Bergen og Folkemuseet i Oslo alt de får, men korps og smågallerier vil aldri kunne få det samme. Regjeringen velger å la 30 millioner kroner, som er en av de største økningene på kulturbudsjettet, gå til en ordning som mesteparten av norsk kulturliv ikke vil få noe ut av, sier Solhjell.

Støylen i Sparebankstiftelsen DnB sier at de ikke tar beslutninger om å bevilge penger til noen fordi det er en gaveforsterkning i bildet.

- Sånn må det heller ikke være. Da blir det insentivene som styrer hva vi gir gaver til, sier han.

Idretten vinner

I januar i år kom rapporten «Status 2013» skrevet av professor ved Handelshøyskolen BI, Anne-Britt Gran for Arts & Business Norway. Rapporten viste at fra 2011 til 2013 økte antallet sponsorer i kulturlivet med 10 prosent. Én av tre bedriftsledere mente Kulturløftet til den rødgrønne regjeringen hadde gjort det mer interessant å sponse kultur. Likevel viste rapporten stor forskjell i sponsorkroner i idretten og i kulturen. Hele 2,9 milliarder kroner mottok idretten i 2012, mens kulturen måtte nøye seg med 740 millioner.

- At idretten vinner pengene, henger sammen med idrettens posisjon i den norske kulturen. I de fleste bedrifter er det bedriftslederen som velger hva bedriften skal sponse, og bedriftslederne velger ofte dette ut fra personlige interesser. Da vinner sporten, sa Gran til Dagsavisen i januar.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen