Kultur

Vil ha mer penger til talentene

Med en årslønn på opp mot en million kroner driver Maria Mediaas Jørstad foreløpig regjeringens privat-offentlige satsing Talent Norge alene. Nå håper hun å kunne trappe opp virksomheten.

– Det går veldig bra, og vi leverte gode resultater for 2015. I arbeidet med kulturlivet og de private giverne får vi innspill om at det er behov for en aktør som oss, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Talentsatsingen, omtalt som kulturlivets Olympiatoppen, var tidligere kulturminister Thorhild Widveys (H) hjertebarn, og hun bevilget 30 millioner kroner til det statlig-private-selskapet for 2015. I 2016 har de bevilgning på samme nivå, men i budsjettsøknaden for 2017 søker de om ytterligere fem millioner kroner. Dette skal blant annet gå til «å bygge opp systemer for samling og deling av erfaring om kunstnerisk talentutvikling, og om privat offentlig samarbeid i kulturlivet», skriver selskapet til Kulturdepartementet.

– Vi jobber allerede med konkrete prosjekter som vi kanskje kan fortelle om snart, men mye av dette handler om at kulturlivet og private givere skal få innsyn i hvordan hverandre jobber, for å lære og inspireres. Noen kulturaktører er gode på dialog med private givere, mens andre har lite erfaring, men ønsker mer kontakt. Vi kan være en aktør som kan skape de sammenhengene gjennom seminarer og debatter der man kan dele kunnskap og erfaring, sier Jørstad.

20. april skal Talent Norge arrangere en debatt om offentlig-privat samarbeid i kulturlivet, og denne skal finne sted i deres nye hjem: Kulturhuset Sentralen.

Les også: Nå er Talent Norge-potten tom

Økte lønnsutgifter

Av de 30 millionene fra staten gikk 26,9 millioner kroner til talentutvikling i 2015, dette utløste 51,7 millioner kroner fra 16 private bidragsytere. Totalt ble det 78,6 millioner kroner til satsing på unge talenter. Tre millioner kroner har altså gått til lønn, leie av lokale og oppstartskostnader.

Selskapets rapport til Kulturdepartementet viser at lønnskostnadene har økt fra 1,3 millioner kroner i 2015 til 2,3 millioner i 2016. Lønnskostnadene i 2015 var lave da Kulturdepartementet stilte 1,5 stilling til disposisjon ut september, til oppstart og drift den første tida. For 2017 budsjetteres med 3,3 millioner kroner. Styremedlemmene får 70.000 kroner hver i godtgjørelse årlig, og styreleder John G. Bernander mottar 150.000 kroner.

Daglig leder, som nå er eneste ansatte i Talent Norge, tjener 945.000 kroner.

– Det er det lønnsnivået som styreleder og jeg var enige om, og som jeg valgte å si ja til da jeg fikk jobben, forklarer Jørstad. De økte lønnskostnadene for 2017 forklarer hun med at de muligens må ansette en person til. Med kun en ansatt har Talent Norge i oppstartfasen hatt stor nytte av et aktivt styre, som også bistår i aktivitetene utenom styremøtene.

– Til nå har det vært hensiktsmessig å ikke ha flere ansatte, men dersom vi får til en modell der vi får en mer aktiv rolle, må vi nok ha en person til, sier Jørstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Oppfyller en fin rolle nå

Hun tror imidlertid ikke at Talent Norge vil vokse seg til en veldig stor organisasjon.

– Det er mye potensial i vår rolle i kulturlivet, men jeg synes vi oppfyller en fin rolle nå. Jeg tror mange unge talenter vil merke en forskjell om vi får fortsette å utløse slike betydelige satsinger over år, sier hun.

At staten holder bevilgningsnivået oppe er avgjørende, mener hun.

– Får vi mindre midler, vil det utløse tilsvarende mindre private midler. Jeg tror det er viktig for de private at staten signaliserer at de tenker langsiktig med denne satsingen, sier Jørstad.

Les også: Roser DNB for kultursponsing

Mer fra Dagsavisen