Olav Sandnes er ny sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, og tiltrer i den nye jobben første uka i januar 2015. FOTO: TV 2

Vil gjøre det på TV 2-måten

Påtroppende TV 2-sjef Olav Sandnes (42) vil jobbe for at TV 2 skal være en allmennkringkaster i overskuelig framtid.

- Å være allmennkringkaster med et samfunnsoppdrag er en del av TV 2s DNA. Det er det som skiller oss fra andre kommersielle kringkastere, sier påtroppende TV 2-sjef Olav Terjeson Sandnes.

 

Favoritten

Det siste året har han vært nevnt blant favorittene til å bli Alf Hildrums etterfølger, som går av som sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2-konsernet i januar. Nå blir Olav Sandnes den yngste sjefen TV 2 har hatt på over 20 år. Men det at han har store sko å fylle etter presse- og medieveteraner som Hildrum og Kåre Valebrokk, er han ikke så opptatt av.

- Så vidt jeg vet matcher jeg gjennomsnittsalderen i TV 2. Jeg får bruke min bakgrunn og mine egenskaper på best mulig måte, og forsøke å kompensere for eventuelle mangler på beste vis, sier han.

Sandnes kommer fra stillingen som administrerende direktør i Egmont, og han har vært styremedlem i TV 2 i flere år. Dermed er han også den andre topplederen TV 2-konsernet finner i eget styre. I 2007 var Alf Hildrum styreleder, da han ble utnevnt til TV 2s øverste sjef.

 

TV 2-måten

Nå blir Olav Sandnes en av landets mektigste, sjefen i det som fortsatt er landets største reklamekanal og TV-hus - selv om TVNorge kommer halsende bakfra. Selv er han opptatt av at TV 2 har konkurranse fra flere hold, når nettselskaper tar stadig mer av norske reklamepenger. Denne utviklingen er blant TV 2s største utfordringer, påpeker han.

- Tempoet som mediebransjen endrer seg i for øyeblikket, er en utfordring vi deler med resten av bransjen. Jeg er grunnleggende optimistisk, for den styrken som TV 2 har i form av levende lyd og bilde kommer til å gjøre seg gjeldende uavhengig av digitaliseringen, sier Sandnes.

- Jeg tror interessen for norsk innhold vil være der, men i tillegg til innhold må vi være sterke på teknologi. Det er viktig at vi ligger i forkant, og at vi gjør ting på TV 2-måten som vi har gjort tidligere. Vi har gjort været på en ny måte, sportssendinger, fotball, sykling og OL på nye måter. TV 2s nyhetsjournalistikk var et friskt pust da vi kom som et alternativ til NRK, sier Sandnes.

- Så hva er favorittprogrammet på TV 2?

- Jeg har favoritter på andre TV-kanaler også, jeg. Men jeg er å betegne som en nyhetsjunkie, og lander ofte på Nyhetskanalen. Jeg ser også på helgeprogram som «Skal vi danse», «Idol» og «Stjernekamp» med familien, sport og veldig mye fotball.

En gang imellom oppdager han program som kanskje ikke er så aktuelle der og da, men som setter en agenda.

- Jeg husker jeg så «Vårt lille Land»s program om Ylva, en liten jente som fikk kreft. Det avstedkom en debatt i Norge om hvordan vi håndterer og behandler barn som får kreft. Så jeg ser et spekter av program. Jeg tror vi har et mangfold av program vi har i Norge fordi vi har rammebetingelsene til det, og fordi vi er velsignet med to allmennkringkastere, sier Oslo-mannen.

 

Mediebakgrunn

Han har økonomisk utdanning fra blant annet England og Barcelona, men har i motsetning til de to siste forgjengerne ikke journalistbakgrunn.

- Jeg har økonomisk utdanning, og har jobbet innenfor redaksjonelle miljøer og i media mesteparten av mitt arbeidsliv. TV 2 er jeg blitt kjent med i flere runder, sist som styremedlem i noen år. Jeg sitter i styret i Norsk Presseforbund, og har som utgiver naturlig nok vært opptatt av å ha en levende debatt om presseetikk. Jeg er opptatt at vi følger rammeverkene som finnes i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten. Det skal vi ha en høy bevissthet om i TV 2, sier Sandnes.

Siden 2012 har TV 2-konsernet hatt en avtale med staten som sikrer TV 2 status som allmennkringkaster, mot gitte forutsetninger. Denne løper ut i 2015. Nå får Sandnes oppgaven å sikre TV 2 en fornyet avtale med dagens regjering,

- Hvordan skal TV 2 sikre posisjonen som en markant, norsk aktør i et voksende medielandskap?

- Det er helt grunnleggende at TV 2 har et samfunnsoppdrag, som en av to meningsbærende medier av betydning på TV. Det er kulturdepartementet som avgjør hvem som er allmennkringkaster, men vi ønsker å fortsatt ta samfunnsoppdraget og levere sånt som nyheter, språk og kultur. Norge som et lite samfunn er tjent med å ha en lisensfinansiert og en kommersiell allmennkringkaster.

- Man glemmer ofte også at TV 2 er en av få aktører som klarer å samle den norske befolkningen. Det å klare å samle nordmenn rundt leirbålet, i vårt tilfelle TV-skjermen, er viktig i en verden som oppleves som mer og mer fragmentert, sier den nye TV 2-sjefen.

TV 2s styre sier en i pressemelding at de har fått en toppsjef med alle forutsetninger for å gi TV 2 et ytterligere løft.

- Olav er en erfaren og dynamisk medieleder som har skapt gode resultater i Egmont Publishing. Han forstår utviklingen innen TV og digitale medier, og han kjenner TV 2 godt som styremedlem, sier styreleder Hans J. Carstensen i TV 2.

reidar.spigseth@dagsavisen.no