Kultur

Vil gi studenter NRK-lisensrabatt

Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg har kastet seg inn i NRK-lisensdebatten denne uka. Det ferskeste forslaget er å gi unge en myk start på livet som lisensbetaler, med studentrabatt på avgiften.

 

- Det første møtet med NRK-lisensen er gjerne at man får en kontrollør på døra til kollektivet, eller får en regning i postkassa og forsøker å finne løsninger for ikke å betale avgiften, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Thorstein Tvedt Solberg. Han er medlem av Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg, som er blitt enige om forslag til ny mediepolitikk for Arbeiderpartiet framover.

 

Lisensendringer

NRK-lisensen ligger høyt på agendaen, og utvalget har lagt fram tre endringer de ønsker for lisensen:

* De ønsker husstandsavgift, slik at alle husstander uavhengig om de har TV må betale for NRK.

* De ønsker å forlenge lisensperioden til fire- eller seksårsperiode for å skape forutsigbarhet for NRK.

* Og sist, men ikke minst: De ønsker å innføre en studentrabatt på NRK-lisensen for å få flere unge til å betale lisens.

- Jeg tror vi vil kunne få inn mer penger, selv om vi gir studentene rabatt, sier Solberg.

 

Netflix og YouTube

Han er selv i målgruppen aldersmessig for dem som vil kunne nyte godt av Aps rabattforslag.

- NRK beskriver jo selv at de har store utfordringer med de yngre aldersgruppene, både på innholdsfronten, men også når det gjelder innkreving av lisens. Det er ikke bare kanaler som TV 2, TVNorge eller TV3 som utgjør konkurransen for NRK. Det er Netflix, YouTube, og alle de andre nye streamingmulighetene som har dukket opp, sier Solberg. Han ønsker en glidende overgang for unge mennesker, for å gjøre dem til fornøyde lisensbetalere.

- For oss som er opptatt av NRK og at vi skal ha en finansieringsordning som folk har tiltro til, så må vi skape en myk start på livet med NRK-lisens, sier Solberg.

 

Utreder

NRK-lisensen er blant momentene kulturminister Thorhild Widvey (H) skal se på når hun neste år skal legge fram en stortingsmelding om NRK. For en drøy måned siden mottok kulturministeren en utredning om NRK-lisensen.

Rapporten fra analytikerne i Menon utredet flere mulige finansieringsformer:

* Lisens

* Husholdningsavgift

* Skattefinansiering med økt inntektsskatt

* Øremerket skattefinansiering basert på en såkalt koppskatt (fast beløp for alle)

Det er fordeler og ulemper med alle løsningene, mener Menon, men de understreker at de mest kostnadseffektive løsningene kan være koppskatt og husholdningsavgift.

 

NRK-kutt

NRK har selv sagt at de må kutte omtrent 200 stillinger neste år for å kompensere for at lisensøkningen ble vedtatt til 25 kroner, ikke 75 kroner som NRK hadde bedt om.

Arbeiderpartiet la inn en økning på 75 kroner i sitt alternative statsbudsjett. Men hvor mye studentene eventuelt skal få i rabatt har de ikke bestemt seg for.

- Prismessig tror jeg en må innse at betalingsviljen unge viser for Netflix, som ligger på 79 kroner i måneden, sier noe om hva NRK og lisensen er i konkurranse med. Vi må nok tenke litt mer i de baner, sier Solberg.

- Er det flere grupper i samfunnet, bortsett fra studentene, som kanskje kan ha vanskelig for å betale lisens?

- Ja. Vi har med det i forslaget at vi også kan se på uføre og eldre, for eksempel. Men jeg tror det viktigste nå er å få en god måte å nå neste generasjon på. Hos dem står lisensen som institusjon overfor en stor utfordring, sier Solberg.

Mer fra Dagsavisen