Kultur

Vil fortelle historien om Norge

Aslak Sira Myhre er sikker på at Litteraturhuset i Oslo vil klare seg fint når han skifter jobb i høst. Nå skal han jobbe for at Nasjonalbiblioteket skal fortelle historien om Norge.

- Det må bli ti sekunder, sier Aslak Sira Myhre når han står på trappen til det gamle ærverdige Nasjonalbiblioteket.

Som daglig leder for Litteraturhuset i Oslo, med en hektisk timeplan, er han ikke akkurat den enkleste å få tak i, men Dagsavisen fikk likevel et kjapt møte med Nasjonalbibliotekets nye sjef, Aslak Sira Myhre, da han skulle besøke sin nye arbeidsplass i går. Det var etter statsråd at det ble kjent at den tidligere RV-lederen, i dag partiet Rødt, ble kulturminister Thorhild Widveys (H) valg til ny nasjonalbibliotekar etter at Vigdis Moe Skarstein gikk av tidligere i år.

Norges hukommelse

- Med tilsettingen av Aslak Sira Myhre vil Nasjonalbiblioteket få en dyktig, engasjert og visjonær leder. Jeg er trygg på at han vil mestre utfordringen med å lede en institusjon som både skal ta vare på og formidle vår felles kulturarv og være statens organ for utvikling av folkebiblioteksektoren, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

- Jeg har drømt om å få denne jobben. Det ene er at Nasjonalbiblioteket sitter på Norges hukommelse, både her inne og i Mo i Rana. Det er alt av film, musikk, bøker, aviser, NRKs arkiver og publisert materiale gjennom 200 år. Det er historien om Norge, sier Myhre.

Informasjonen Nasjonalbiblioteket besitter er viktigere enn noen gang, mener han.

- Vi lever i ei tid der vi får mer og mer informasjon og vi husker mindre og mindre. Å ha dette tilgjengelig for forskning er viktig, og det holder heller ikke bare å sitte på det. Vi må fortelle historien om Norge. Det gjør Nasjonalbiblioteket allerede, men det må styrkes, og det må bli mer av det, sier han.

Folkebibliotekene

En annen del av jobben til Myhre framover blir å ivareta ansvaret for folkebibliotekene.

- Nasjonalbiblioteket har ansvaret for å utvikle folkebibliotekene i Norge. Det er et stort ansvar. Vi trenger flere, og ikke færre bibliotek i framtida, sier Myhre.

Den blåblå regjeringen og kulturministeren har sagt at de ønsker å satse på folkebibliotekene, og ga 12,1 millioner kroner ekstra til folkebibliotekene på sitt oppdaterte statsbudsjett for 2014. Dette ble til en pott forvaltet av Nasjonalbiblioteket der folkebibliotek kunne søke om støtte til prosjekter. Nasjonalbiblioteket ga støtte til 62 prosjekter.

Større rolle

Leder for Norsk bibliotekforening uttrykte overfor Dagsavisen tidligere denne måneden at hun ønsker at Nasjonalbiblioteket skal få en større rolle i utviklingen av bibliotekene.

- Da må de få et klarere oppdrag, slik at de kan være den nasjonale utviklingsaktøren som de er ment å være, sa leder i Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide.

Hun påpekte at Nasjonalbiblioteket er en ung institusjon.

- Nasjonalbiblioteket som institusjon er veldig ung og har slitt med å finne formen, da de både er et operativt bibliotek og en nasjonal utviklingsaktør. Det er store forventninger til dem, og vi ønsker et mer tydelig Nasjonalbibliotek som kan trekke de lange linjene, og at vi kan regne med dem uavhengig av om man har sendt inn prosjektstøttesøknader. Prosjekter har en begynnelse og en slutt, sa Schjeide.

- Jeg vil jobbe for, og sikre at folkebibliotekene blir sterkere og at de fortsetter å være de dannelses-, opplysnings- og demokratiinstitusjonene de er, sier Myhre.

- Vil du gjøre mer for det enn det som har vært gjort?

- Det er ikke jeg som legger politikken. Det er det Kulturdepartementet som gjør, og så må vi gjøre vårt beste innen de rammene vi får, sier Myhre.

Hvem som blir ny leder for Litteraturhuset i Oslo er imidlertid uvisst.

- Litteraturhuset kommer til å klare seg utmerket videre, sier Myhre.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen