Fra Norwegian Wood 2015, med Patti Smith som attraksjon.

Vil fase ut støtte

Støtten til Norwegian Wood var ikke ment som permanent finansiering, understreker tidligere kulturbyråd.

 

For et arrangement på en kveld med tre band på én scene fikk årets Norwegian Wood-festival 750.000 kroner i støtte fra Oslo kommune, slik Dagsavisen skrev i går.

– Da jeg tok initiativ til å få inn Norwegian Wood på Oslo kommunes kulturbudsjett i 2012, var meningen å hjelpe festivalen til å overleve etter en vanskelig økonomisk periode. Den kommunale støtten kan ikke bli en permanent del av festivalens finansiering. Målet må være at festivalen skal klare seg uten støtte fra kommunen, understreker tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

En million

På 2013-budsjettet fikk Norwegian Wood én million kroner i støtte fra kommunen. Ifølge Bjercke var målet at støtten ikke skulle gis lenger enn til 2017.

– Min intensjon var å trappe ned støtten, med mål om å fase den ut, når festivalen kom på fote økonomisk. Det tok lengre tid enn vi trodde. Men i 2015 var støtten redusert til 700.000, poengterer han.

Mens den tradisjonsrike festivalen vanligvis strekker seg over tre til fire dager i Frognerbadet, ble årets Norwegian Wood kuttet ned til én dag og flyttet til utescenen Sukkerbiten i Bjørvika. Likevel valgte byråd Rina Mariann Hansen (Ap) å opprettholde støtten på 750.000 kroner etter at festivalen var gjennomført, etter henvendelse fra hovedaksjonær og tidligere festivalsjef Jørgen Roll. Dette har fått flere musikkbransjeaktører til å reagere.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Spørsmål

I går var det møte i kulturkomiteen i Oslo kommune, der Geir Kvarme (H) stilte spørsmål til kulturbyråden om hennes vurdering av Norwegian Wood-støtten.

– Byrådet har i sin plattform at de vil videreføre de etablerte musikkfestivalene. Da må festivalene sørge for å etterkomme kriteriene for offentlig støtte. Alternativt må byrådet sørge for at kriteriene endres, mener Kvarme, og poengterer:

– Hvis de etablerte festivalene utvikler seg i en retning som ikke lenger legitimerer støtten, må man jo vurdere om kriteriene tjener det formålet de skal, eller om kriteriene da står til hinder for utvikling og nyskaping av festivalene.