Kultur

Vil at Entra skal betale 20 millioner

Entra må punge ut når Tronsmo blir kastet ut, mener Per Petterson og styret i Tronsmo Bokhandel.

– Entra er ansvarlige for at en kulturinstitusjon i Oslo kan forsvinne. De har en moralsk forpliktelse til å se til at dette ikke skjer.

Det mener forfatter Per Petterson, medlem av styret i Tronsmo Bokhandel A/S.

Onsdag ettermiddag kom beskjeden Tronsmo lenge har fryktet: Utleiegiganten Entra sa opp husleiekontrakten med Tronsmo, med virkning fra 1. august. Dermed har Tronsmo fire måneder på seg til å flytte ut av lokalene der de har holdt til i over 40 år.

– Forferdelig. Dette er kniven på strupen. Situasjonen for Tronsmo er alvorlig, sier Per Petterson.

Alvorlig ment

Det tidligere statseide Entra A/S vil rive flere av gårdene i Kristian Augusts gate 19, og oppføre et høybygg som skal romme juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Planene ble lagt ut for offentlig ettersyn i desember. I tilsvaret krever styret for Tronsmo at Entra oppretter et husleiefond på 20 millioner kroner, for å dekke de økte utgiftene Tronsmo vil få etter flyttingen. «Det nye fakultetsbygget vil isolert sett representere en gavepakke på 400 millioner kroner til utbygger i utgangspunktet, pluss en årlig inntekt i størrelsesorden 100 millioner kroner», heter det i brevet fra Tronsmos styre.

– Det er et alvorlig ment forslag, understreker Bjørn Smith-Simonsen, styreleder i Tronsmo A/S og forlegger i Pax Forlag.

– Entra vil tjene flere hundre millioner på bygget i Tullinkvartalet, mens noen vil tape på utbyggingen, deriblant Tronsmo. Det bør Entra kompensere, sier Smith-Simonsen.

– Vi har lokaler vi er godt fornøyd med, og betaler rundt 500.000 i husleie i året. Da går vi et par hundre tusen i overskudd årlig. Leieprisen på lokaler vi har sett på sentralt i Oslo starter på en million i året, og går gjerne opp mot 1,5 millioner. De som bestemmer i denne saken, bør ta inn over seg hva det vil bety for Tronsmo å få en million ekstra i utgifter i året. Husleien kan ta knekken på oss, sier Smith Simonsen.

– Vi sitter ikke og venter på 20 millioner fra Entra, vi er ute og ser etter løsninger. Men vi mener det er et problem for Oslo by om en bokhandel som Tronsmo blir borte.

– Det blir et hull i Oslo

I fjor ble Tronsmo Bokhandel tildelt Oslo bys kulturpris. Planene for riving og oppsigelse av Tronsmo har skapt sterke reaksjoner allerede før utkastelsen var et faktum (se egen sak). Da Per Petterson debuterte som forfatter, jobbet han som ekspeditør på Tronsmo Bokhandel. I dag er han en av Norges mest internasjonalt anerkjente og bestselgende forfattere.

– Tronsmo er mer enn bare en bokhandel. Jeg jobbet på Tronsmo i 12 år og har sittet i styret for Tronsmo i 20 år etter at jeg sluttet. Allerede da skjønte jeg at om Tronsmo blir borte, vil det bli et stort hull i Oslo, og det vil folk merke. Entra følger sine planer de. Men jeg tror de vil bli overrasket over å se hvilke reaksjoner de får, og hvor stor støtte Tronsmo har blant all slags folk.

– Beklagelig

– Vi tar alle forslag alvorlig. Men jeg har aldri hørt om noe lignende.
Det sier Kristin Haug Lund, direktør i avdeling prosjektutvikling og teknisk hos Entra, til Tronsmos forslag om husleiefond på 20 millioner.
Haug Lund ble prosjektdirektør i Entra i 2012 og har siden fulgt arbeidet med nybygg i Tullinkvartalet fram mot planforslaget som nå er under revidering, etter at Riksantikvaren leverte innsigelse i januar.
– Det inngår i vårt planforslag at Kristian Augusts gate 19 skal rives. Når det skjer, kommer an på planprosessen videre. Vi håper at reguleringsplanen blir vedtatt i år, og at rivingen kan starte i løpet av året, sier Kristin Haug Lund.
– Vi vil at området ved Tullinkvartalet skal bli noe hele Oslos befolkning kan være stolte av. Derfor tenker vi å gjøre noen store grep i Tullinkvartalet. Beklageligvis berører det enkelte som er i kvartalet i dag, inkludert Tronsmo.
– Tronsmo er et viktig element i bybildet. Vi har invitert Tronsmo til dialog, dessverre har dette ikke ført fram hittil.
Oppsigelsen av Tronsmos leiekontrakt har skapt sterke reaksjoner. Facebook-gruppen «Vern Tronsmo: Stopp Entra fra å rive Tullingården» har på få dager fått over 7.000 tilhengere, og et støtteopprop for Tronsmo har fått nærmere 3.500 underskrifter. Entra-direktøren kommenterer engasjementet slik:
– Det er ikke uvanlig av byutvikling av dette omfanget skaper engasjement. Vi er sikre på at dette er en riktig utvikling for dette kvartalet. Selv om dette dessverre berører enkelte leietakere.

Mer fra Dagsavisen