Vikingskipene får nytt hjem

Regjeringen har fått kritikk for å ikke bevilge midler til bevaring av vikingskipene på Bygdøy. Like før valget ble det enighet om nytt museum.

Nyheten om at regjeringen nå gir midler til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy ble mottatt med jubel mandag formiddag. Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som la fram beslutningen om å gi 35 millioner over neste års statsbudsjett for å starte byggingen av det foreslåtte nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande var også med på presentasjonen.
– Vikingskipene er en internasjonal arv vi er satt til å formidle, understreket kulturministeren ved framleggingen.

– Dette er en dag vi har ventet på lenge, sa rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen. Vikingskipshuset på Bygdøy er underlagt UiO gjennom Kulturhistorisk Museum, og er dermed Nybøs ansvarsområde.

LES OGSÅ: Tre norske filmer aktuelle som Oscar-kandidat

Det nye museet vil kunne stå ferdig i 2025.

Forskere og fagfolk har de siste årene kommet med en rekke advarsler om at vikingskipene ikke tåler belastningen med 500.000 årlig besøkende i Vikingskiphuset, som ble bygget for å romme 40.000 årlig.

– Faresignalene kom i 2006. Det har gått 13 år siden det. For hvert år som går øker risikoen for at noe kan gå galt med vikingskipene. Nå er jeg svært glad for at vi kan komme i gang med nybygg og flytting av vikingskipene, sier direktør Håkon Glørstad ved Vikingskiphuset.

Granavollen

Skissen til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy ble lagt fram vinteren 2017.

– Det har vært en lang prosess for å komme dit vi er i dag. Selve prosjektet ble kvalitetssikret høsten 2018. I januar 2019 sa vi i Granavollen-erklæringen at vi skulle starte byggingen av nytt vikingtidsmuseum. Dette var første ordinære anledning til å gi startbevilgning, ved dette statsbudsjettet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til Dagsavisen.

Kulturhistorisk museum ba ifjor om 35 millioner til å starte prosessen med nytt bygg. Ved fremleggingen av statsbudsjettet i høst fikk regjeringen kritikk fra både AP, KrF og SV for manglende bevilgning til vikingskipene. Kritikken økte i styrke da regjeringen heller ikke på revidert nasjonalbudsjett i juni ga midler til vikingskipene.

LES OGSÅ: Saksøker aviskonsern etter dårlig besøkt juleturné

– Dette dreier seg om en investering på to milliarder kroner. Den normale måten å gjøre det på er over de ordinære budsjettprosessene, ikke gjennom en bevilgning i revidert nasjonalbudsjett, understreker forskningsminister Nybø (V).

Hun forteller Dagsavisen at regjeringen ble enige om startbevilgningen på 35 millioner kroner til det nye vikingtidsmuseet under regjeringens budsjettkonferanse onsdag og torsdag sist uke.

– Det er bra at det har vært mye oppmerksomhet rundt vikingskipene våre den siste tiden. Det viser hvor viktig denne beslutningen er. Og debatten viser forståelse for sikring av vikingskipene og nytt bygg ikke er to forskjellige ting, kommenterer Nybø. 

Ved pressekonferansen som Nybø innkalte til mandag formiddag, var toppkandidater ved Oslo-valget fra regjeringspartiene alle til stede og uttrykte glede over at vikingskipene nå får nytt bygg.

– Er dette en del av valgkampen?

– Nei, dette er en del av statsbudsjettet, understreker forskningsminister Iselin Nybø.

– Det har vært jevnlige medieoppslag om vikingskipenes tilstand og betydningen av et nytt bygg. Da kan vi ikke ruge på beslutningen om at nå går vi i gang, sier Nybø.

– Dette er en sak fra statsbudsjettet som hele regjeringen står bak. Da er det vanlig at lokale representanter fra de fire regjeringspartiene inviteres med til å selge ut saker i den enkelte kommune, enten det er valgår eller ikke, understreker politisk rådgiver for forskningsministeren Kjartan Almenning (V).

Må stenges i flere år

Under byggingen av nytt vikingtidsmuseum fram mot 2025 må dagens Vikingskiphus på Bygdøy stenges for publikum i inntil to-tre år. Det anslår museumsdirektør Håkon Glørstad.
– Hvor lenge det må stenges avhenger av hvordan vi kan gi publikum tilgang på en sikker måte, og hensynet til samlingens sikkerhet. Det er realistisk at det blir stengt et par år.
– Nå går vi i gang med planleggingen, og går ut med informasjon så snart vi har det klart. Men man kan trygt planlegge for besøk på Vikingskipshuset også neste år, sier Glørstad.