Kultur

– Vi utfordrer dem til å stille ut i containerne her

To arkitekter har fått en vill idé de tror vil lindre Oslos kunsttørke: Et containergalleri.

– Nå som Nasjonalgalleriet er stengt er det kunsttørke i Oslo helt fram til 2020. Nasjonalmuseet er ikke i stand til å tilby Oslos befolkning noe i det hele tatt, sier sivilarkitekt Erik Collett til Dagsavisen. Sammen med sivilarkitekt-kollega Magne Magler Wiggen står han midt på en åpen plass på Filipstad i tungt snøvær. Likevel har de to ikke problemer med å se for seg hvor fint det kan bli til sommeren. For de to har en idé til en plan for dette området som de mener kan bøte på «kunsttørken»:

– Vi utfordrer Nasjonalmuseet, Deichman og de som er på flyttefot i Oslo og har dårlig samvittighet for å måtte stue bort kunsten og bøkene sine i flere år, til å stille ut i vår nye, provisoriske kunsthall her på Filipstad, sier Collett.

Les også: – Nasjonalmuseet må være solid

Har en drøm

De to markante arkitektene har nemlig en drøm om et stort, men midlertidig kunstgalleri bygd opp av containere. Magne Magler Wiggen, kjent for sine miljøvennlige og kunstneriske container-prosjekter (som «Kyss Frosken» på Tullinløkka i 2005), har allerede bygd et mindre containerbygg her på Filipstad, der designbyrået Modus holder til. Nå ser han og Collett for seg et containergalleri på hele 1500 kvadratmeter, der det er seks meter under taket. Containerne er lette å sette opp og sette sammen, lokalet ser strøkent ut innvendig, og de er like lett å ta ned igjen etter bruk, hevder de.

– Det er som å bygge med byggeklosser, smiler Wiggen.

– Denne bygningskroppen setter heller ingen CO-avtrykk, og måten vi gjør dette på bør passe veldig godt for 2019, året da Oslo er miljøhovedstad.

Saken fortsetter under bildet

###

Arkitektene har allerede tegnet ut den nye kunsthallen på 1500 kvadratmeter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stues bort

Nasjonalgalleriet ble som kjent stengt 13. januar. All kunst som skal til det nye Nasjonalmuseet skal pakkes ned til det åpner i 2020. Minst 100.00 verk skal flyttes, av dem 53.000 fra Nasjonalgalleriet. «For å sikre en trygg flytteprosess for kunsten, må bygningen holdes midlertidig stengt da det av sikkerhetsmessige og praktiske årsaker ikke er forsvarlig med normal drift i bygget under flytting», skriver Nasjonalmuseet på sine hjemmesider. Ingen får se kunstverkene før det nye Nasjonalmuseet åpnes i 2020. Også Deichmanske bibliotek skal stenge og flytte, mens Nationaltheatret, som har mange verdifulle kunstverk, skal pakke dem ned på grunn av oppussing.

– Her er det mye kunst som skal stues bort over flere år. Det er nok mange som har dårlig samvittighet, mener Collett.

– Tenk på Deichman, som skal kaste 100.000 bøker i forbindelse med flyttingen til Bjørvika. 100.000 bøker, tenk på hvor mange bøker det er, og hvor ille det er at de bare blir kastet, påpeker Collett.

– Tenk om noen av de bøkene kunne stilles ut i containerhallen her på Filipstad, og så kunne folk komme og bare forsyne seg, eller kjøpe. Ja, hvorfor ikke? De skal jo likevel kastes?

Arkitektene har ikke tatt kontakt med Nasjonalmuseet ennå.

– De vil kanskje si at kunsten setter krav til romklima og sikkerhet som vi ikke kan oppfylle. Men våre lokaler vil få like god kvalitet som et «vanlig» bygg, og man kunne stilt ut noen av kunsten, kanskje samtidskunst og kopier av kjente ikoner.

Saken fortsetter under bildet

Sivilarkitektene Magne Magler Wiggen og Erik Collett (grønt skjerf) har store tanker om et containergalleri på Filipstad.

Sivilarkitektene Magne Magler Wiggen og Erik Collett (grønt skjerf) har store tanker om et containergalleri på Filipstad. Foto: Siri Øverland Eriksen

Les også: Siste natt på museet (Dagsavisen+)

Etterlyser aktører

Området på Filipstad er i alle fall stort nok for en slik ny kunsthall, mener de to, plassert som det er like ved Aker Brygge og Tjuvholmen, og der den planlagte Hans Jæger-parken skal ligge den nye strandpromenaden skal gå. Wiggen hutrer litt i snøføyka, men kan likevel godt se for seg en vakker soldag til sommeren: Det yrer av voksne, barn og unge, turister og oslofolk, de kommer spaserende langs promenaden, og stikke innom containergalleriet for å se kunst.

– Hvis noen reagerer og tar beslutninger, kan en entreprenør greie å bli ferdig her til sommeren, mener Wiggen.

– Ja, vi er nå ute etter aktører, entreprenører, sponsorerer fra nærings- og kulturlivet som vil være med på dette. Og vi trenger kunstkuratorer, sier Collett.

– Og de må gjerne melde seg kjapt!

Mer fra Dagsavisen