Kultur

– Vi må stjele leserne tilbake fra Netflix

Mens pilene peker nedover for boksalget i Norge, satser Tom Egeland friskt på nytt forlag. Forfatterne konkurrerer med TV-seriene, mener han.

– Responsen har vært over all forventning, forteller Tom Egeland. Han har i en årrekke vært blant landets mest suksessrike spenningsforfattere, og nå er han klar med sin nye roman «Codex»: Den åttende med arkeologen Bjørn Beltø som hovedperson. Bokhandlerne begynte å selge «Codex» nesten en uke før tida, så begeistrede Egeland-fans kunne sikre seg boka allerede i helgen.
– Boken lanseres formelt den 2. august. Men den var jo kommet fra trykkeriet. Og jeg er ingen tilhenger av sperrefrister. Så jeg sa til bokhandlerne at om de får boka inn, så legg den ut, forteller Egeland.

Les også: Bjørn Beltø utfordrer verdensbildet slik vi kjenner det - «Lasaruseffekten» anmeldt (+)

God respons

Dermed fikk han en annen start på arbeidsuka enn planlagt:
– I helgen kom jeg hjem fra ferie, og hadde tenkt å jobbe med min neste bok. I stedet har jeg brukt dagene på å svare på mail og telefoner fra lesere og medier om «Codex». Det er hyggelig å merke at leserne er der ute, sier Egeland.
– «Codex» er en thriller der Bjørn Beltø finner Jesu tornekrone og en tekstsamling fra Jesu tid. Samtidig blir to av Beltøs arkeolog-kolleger drept, forteller Egeland.
– Det er også en roman om kristendommens opprinnelse, noe jeg lenge har interessert meg for. Kristendommen preger hele vår vestlige kulturkrets. Om man, som jeg, ikke har noen gudstro og ikke leser Bibelen bokstavelig, blir spørsmålet: Hva ligger bak Bibelens fortellinger? Hva er den egentlige historien?

Nytt forlag

I vår meldte Egeland overgang fra sitt faste forlag Aschehoug til Petter Stordalens nye forlag Capitana (se under). «Codex» er den andre utgivelsen på Capitana, en knapp måned etter Jørn Lier Horst og Tomas Engers samarbeidskrim «Nullpunkt». Førsteopplaget er på hele 20.000.
– Vi har alle et ønske om at «Codex» skal selge mye, men det er nok viktigere i symbolsk forstand enn rent økonomisk. Forlaget har en solid økonomi med Petter Stordalen i ryggen. Så er det viktig for ethvert forlag å selge flest mulig bøker av forfatterne og utgivelsene de velger å satse på. Capitana satser på å utgi færre titler enn de etablerte storforlagene, sier Egeland.
Åtte prosent ned
Samtidig med «Codex» og nystartede Capitanas første utgivelser, kommer nyheten om at boksalget har gått markant ned første halvår 2018. Det var NRK som brakte nyheten mandag, basert på Forleggerforeningens salgsstatistikk for juni. Særlig er det skjønnlitteratur som drar ned det samlede boksalget. Skjønnlitteratur går ned med 13 prosent, og gir en samlet nedgang i boksalget på åtte prosent sammenlignet med juni 2017. Etter etter flere år med stabilt boksalg og en viss økning peker pilene nå nedover. For hele 2017 sank boksalget i Norge med to prosent.
– Salgssvikten har flere årsaker. Netflix, HBO og slike TV-kanaler har tatt veldig av de siste årene. Da blir det opp til forfatterne å skrive enda bedre bøker, for å få leserne tilbake til litteraturen. Vi i bokbransjen må ta opp konkurransen med strømmetjenestene, og stjele leserne tilbake fra tv-seriene. Forfatterne må minne publikum om at bøkene finnes, mener Egeland.
– Dette er en utfordring ikke bare for nye forlag, men for hele bokbransjen. Jeg er ikke forretningsmann. Jeg må tenke litteratur. Vi må møte konkurransen fra den gode TV-serien ved å skrive enda bedre bøker, mener Egeland.

– Boken er ikke døende

Han deler imidlertid ikke bekymringen til Forleggerforeningens styreleder Tom Harald Jenssen, som før sommeren spådde en lengre nedgangsperiode for bokbransjen, i intervju med bok365.no.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Det blir litt som med klimadebatten: Man kan ikke basere en diagnose på en enkeltstatistikk. Det kan være tilfeldigheter som slår inn. Bildet er mer komplisert enn at boksalget stuper. Kanskje stiger det til himmels i bokhøsten. Jeg får si som politikerne når de blir forelagt dårlige galluptall: Dette er bare en meningsmåling, valget er først neste år.
– Boken er ikke døende. Men formatet boken utkommer i, er et større spørsmål. Vil den komme på papir mellom stive permer, som e-bok, som lydbok, i en strømmetjeneste? Der står vi midt i store endringer.

Går inn i forlagsstyret

Forlaget Capitana, som utgir Tom Egelands nye roman «Codex», er et datterselskap av nystartede Pilar, der Petter Stordalen i år gikk inn med 20 millioner i kapital. I det nye forlagshuset inngår også forlaget Gloria, under ledelse av tidligere Kagge-redaktør Anne Gaathaug. Tom Egeland går inn i styret i Capitana, og skal også fungere som litterær rådgiver.
– Av praktiske årsaker er styret for Capitana ikke formelt nedsatt ennå, men jeg går inn som styremedlem, sier Egeland.
Det skapte debatt i bokbransjen at Stordalens Capitana hentet bestselgere som Egeland og Jørn Lier Horst fra andre forlag.  
– Norsk bokbransje er gammel og satt. Mitt inntrykk er at hele bransjen synes det er spennende med litt uro og nye aktører. Gi Capitana et års tid til å finne sin plass i den norske bokbransjen. Så vil denne debatten stilne fullstendig, sier Egeland.

Mer fra Dagsavisen