Kultur

– Vi må redde kompaniene

Kulturopposisjonen i Stortinget har ikke tenkt å sitte stille og se på at de frie, etablerte scenekunstkompaniene går dukken.

– Dette er en historie om en varslet tragedie. Vi må redde kompaniene med friske midler og en ny ordning uavhengig av Kulturfondet, sier Freddy André Øvstegård, SVs kulturpolitiske talsperson på Stortinget.

– Vi kan ikke risikere å miste internasjonalt anerkjente dansekompanier i toppklasse, fordi de ikke passer inn i en byråkratisk ordning, mener han.

Fikk nei

Dagsavisen skrev i går om sju etablerte scenekunstkompanier som fikk nei til kunstnerskapsstøtte. Nå frykter de at de må legge ned.

– Det går mot avvikling, konstaterte koreograf Ina Christel Johannessen, leder for dansekompaniet Zero Visibility Corp. Andre kompanier som har fått nei, er kjente størrelser som Jo Strømgren Kompani, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt og Alan Lucien Øyens Winterguest.

Les også: Dansekompanier kan bli lagt ned: – Det ser mørkt ut

Ny ordning

Sammen med Ap vil SV nå fremme et forslag i Stortinget om en helt ny støtteordning til de frie, etablerte scenekunstkompaniene som ikke får støtte fra Kulturrådets ordning for kunstnerskap. De håper på støtte fra de andre partiene når forslaget blir fremmet i forbindelse med statsbudsjettet, som legges fram 7. oktober. Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen mener tida er overmoden for å finne en løsning.

– Dette har vært en runddans som har vart i flere år. Vi har lenge pekt på svakhetene i dette systemet, sier Trettebergstuen, og viser til at kunstnerskapsordningen legger mindre vekt på fartstid og etablert drift, mens langsiktigheten ble fjernet. Dermed får de erfarne, «gamle» kompaniene nei.

– Vi må kunne satse på begge deler, bredde og rekruttering, men også etablerte kompanier, sier Trettebergstuen.

– Jeg etterlyser kulturminister Abid Raja (V) i denne saken. Hva vil han gjøre? Både han og vi kan sole oss i glansen av dansekompaniene når de gjør det godt i utlandet. Da må vi ikke ta fra dem finansieringen.  De får det ikke til å gå rundt, det må vi bare erkjenne. Hvis vi skal ta vare på kompanier i ypperste klasse, trengs det statlig drahjelp, sier Trettebergstuen.

Faller mellom flere stoler

Også SVs Freddy André Øvstegård syns det er skuffende at verken Raja eller kulturministrene før ham har greid å rydde opp i situasjonen. Han mener Stortinget bør få på plass en ny ordning, og SV har lenge jobbet med et forslag.

–  Vi bør etablere en ny ordning rettet inn mot langsiktig og forutsigbar støtte til denne infrastrukturen innenfor scenekunsten, som disse kompaniene er en del av. Nå faller de mellom alle stoler, mener Øvstegård.

–   Ordningen kan administreres av Kulturrådet, men skal ikke være en del av Kulturfondet, som kan gi kortsiktig støtte til nye kunstnere. Kulturfondet er ikke designet for å støtte kompanier som dette over tid, dermed risikerer vi at ekstremt gode kompanier står i fare for å  legge ned hvert bidige år. Det må derfor være friske midler og armlengdes avstand fra politikerne, mener Øvstegård.

Les også:Siste dans for frie kompanier: – Vi er bekymret for framtida

Mer fra Dagsavisen