Verden

- Vi lar oss ikke kue

Pussy Riots Jekaterina Samutsevitsj ble sluppet fri onsdag denne uka etter at punkernes anke ble behandlet. Samutsevitsj sier til Dagsavisen at verken hun eller de to andre er skremt fra videre protester.

- Jeg har ikke fått snakket med de to andre noe særlig etter jeg slapp ut, men jeg vet at de reagerte veldig emosjonelt på at jeg ble sluppet fri. Og vi ønsker å kommunisere til resten av verden at vi fortsatt står sammen, sier Jekaterina Samutsevitsj til Dagsavisen.

De tre punkerne i det russiske feministpunk-kollektivet ble dømt til to års fengsel 17. august etter at de i februar framførte en punkebønn i en russisk-ortodoks kirke. Jentene sang nedsettende om president Vladimir Putin og den russiskortodokse kirkens overhode Kiril den andre, som støttet Putin ved valget. På tross av at de i ettertid har unnskyldt seg overfor dem som kan ha opplevd protesten som religionsfornærmende, og har understreket at det hele var ment som en politisk protest, ble de tiltalt og dømt nettopp for å ha forstyrret ro og orden motivert av religiøst hat.

Fikk betinget dom

Løslatelsen av Samutsevitsj ble klart etter at de tre fikk ankene sine behandlet ved en domstol i Moskva onsdag. For Maria Aljokhina (24) og Nadezjda Tolokonnikova (22) ble dommen opprettholdt, mens dommen mot Samutsevitsj (30) ble omgjort til betinget fordi hun ble kastet ut av kirken før opptredenen begynte. Flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har uttalt at dommen mot jentene er altfor hard, og Amnesty International advarer mot å tro at rettferdigheten nå har skjedd fyllest i saken, selv om de onsdag hilste løslatelsen av Samutsevitsj velkommen.

- Ble ikke hørt

- Om måten vi har blitt behandlet på i hele rettsprosessen vil jeg si at jeg synes det var en rar holdning fra alle vi forklarte oss til, sier Samutsevitsj til Dagsavisen.

Hun forteller om en rettsprosess som medlemmene opplever som helt håpløs.

- Ingen ville egentlig høre på det vi faktisk hadde å si. Vår forklaring ble ikke vurdert i det hele tatt, sier hun.

I et eksklusivt intervju gjort med CNN dagen etter at hun ble sluppet ut understreker hun også:

- Situasjonen i landet er bare blitt verre siden vår opptreden, og rettssaken er i seg selv et bevis for det.

- Vi vil selvsagt ikke la oss kue av det som har skjedd. Jeg vil fortsette å kjempe for vår rett til å ytre oss politisk, og hele bandet vil også kjempe videre når de to andre kommer ut fra fengsel, sier hun til Dagsavisen.

Til CNN sier Samutsevitsj at myndighetenes forsøk på å splitte gruppa ikke vil fungere, og at hennes negative holdning til president Vladimir Putin og hans «megaautoritære» prosjekt forblir uendret.

- Verre enn Sovjet

Selv om både Putin og statsminister Medvedev gjennom mediene har bedt om en mild dom mot jentene, mener Samutsevitsj og aktivistene som har støttet Pussy Riot at dommen ble så krass som den ble nettopp på grunn av at punkebønnen var et angrep mot myndighetene. Alexander Cheparukhin var en av dem som fikk de internasjonale stjernene som Peter Gabriel, Sting, Paul McCartney og Red Hot Chili Peppers til å støtte opp om kampanjen Free Pussy Riot. Han ble selv arrestert under en støttemarkering for Pussy Riot. 29. oktober deltar han i en paneldebatt under Oslo World Music Festival om ytringsfriheten i Russland.

- Jeg er 54 år og har opplevd ulike perioder i landet vårt, og nå ser jeg at dette er den verste perioden vi har vært igjennom med hensyn til styre i landet. Det er verre enn regimet som var under Sovjetunionen. Nå har kynismen og dobbeltmoralens nivå nådd en høyde som vi ikke har sett tidligere. Pussy Riot-saken er det mest åpenbare beviset på dette, sier han.

Cheparukhin mener saken synliggjør hvor stor makt Putins regime også har over en rett som skal være uavhengig.

- Nå ser vi at vårt rettssystem er en administrativ institusjon som får ordre ovenfra. Derfor er de ikke en uavhengig rett. Det er vel kanskje første gang de har forsøkt å kriminalisere noen på denne måten. Det er litt som å arrestere en sjåfør for å ha kjørt for fort, og anklage ham for å ha villet drepe så mange som mulig, sier han.

- Tror de er hekser

Cheparukhin mener det har vært bra at det internasjonale samfunnet med kjente artister i spissen har bidratt til å rette fokus mot det som skjer i Russland nå.

- Men det er hovedsakelig russere som må få fokus på dette nå. Mange ser bare på TV og er infiltrert av propagandaen som har blitt sendt i beste sendetid. De tror disse jentene er hekser som er mot kristendommen, og når det internasjonale samfunnet støtter Pussy Riot, så oppfattes det gjerne som at de støtter dem fordi de ikke liker Russland. Majoriteten av russere er enig med dommen jentene har fått, sier Cheparukhin.

Jentene har fått mulighet til å be president Vladimir Putin om benådning, men kvinnenes forsvarer Nikolaj Polozov uttalte før dommen falt at:

- De vil ikke be om benådning. Dette er bokstavelig talt det de sa: «La dem dra til helvete med sin benådning».

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen