Innenriks

Verden rundt med pensjonister

De begynte å ta bilder av eldre i Sandnes i 2011 og har reist til blant annet New York og Paris og tatt bilder av flere. Prosjektet «Eyes as Big as Plates» har fått oppmerksomhet av blant annet Huffington Post og Time Magazine, og stilles ut i kveld.

En professor i zoologi med mose på hodet, en dame med to meter rabarbarabusk hengende fra hodet, og en mann som aldri har vært utenfor Manhattan, og som har fått hatten og frakken dekket til med gress, er blant motivene i utstillingen «Eyes as Big as Plates», som åpner i kveld på Fotogalleriet i Oslo.

Det er den norske fotografen Karoline Hjorth og den finske kunstneren Riitta Ikonen som har brukt de siste årene sammen på reise for å fotografere eldre mennesker i naturlige omgivelser.

Googlet seg fram

Bildene har allerede blitt utstilt flere steder og prosjektet har fått oppmerksomhet av både Time Magazine og Huffington Post.

- Prosjektet foregår fortsatt, egentlig. Vi reiser til Leeds i mars for å fotografere folk der, forteller Karoline Hjorth.

Det hele begynte i 2011 rett etter at Hjorth hadde gitt ut fotoboka «Mormormonologene» som var et slags generasjonsportrett av kvinner over 80 år. Hjorth ble kontaktet av Riitta Ikonen som hadde et ønske om et prosjekt med eldre mennesker.

- Jeg googlet meg fram til Karoline og spurte om hun ville jobbe med meg, forteller Ikonen.

- Så møttes vi i Sandnes og startet, fullfører Hjorth.

Sterke historier

Utstillingen består av bilder av en rekke eldre mennesker fra forskjellige steder, plassert i forskjellige omgivelser og dekorert med en type skulpturer laget av naturgjenstander som blader, mose og tang, alt ettersom hva som var tilgjengelig da bildet ble tatt. Hjorth og Ikonen viser fram noen av favorittene.

- Mannen med blomstene her er en av bestemors naboer. Dette tok vi rundt midtsommeraften, forteller Hjorth.

- Jeg husker han sa da vi kom: «Så fint dere kom nå. Jeg har akkurat tatt på meg bukse», ler Ikonen.

En av de første de tok bilde av, var en kvinne ved navn Astrid, som nå har blitt 94 år gammel.

- Jeg tok bilde av henne til «Mormormonologene» også. Jeg husker hun fortalte meg om hvordan hun hoppet i fallskjerm da hun var 85 år. Hun er nok en av de tøffeste damene jeg vet om, forteller Hjorth.

En av fotomodellene møtte de to ganger.

- Han gjorde så stort inntrykk på oss. Vi tilbrakte en hel dag med han og kona hans. Vi lo og gråt hele dagen av historiene, forteller Ikonen.

- Jeg møtte ham opprinnelig i en restaurant. Da jeg så ansiktet hans, syntes jeg han så eventyraktig ut og jeg spurte om han ville sette seg ned for en prat. Han fortalte han hadde kreft, og at den dagen ville han si ja til alt i livet. Så vi gjorde dette. Men nå er han død, forteller Hjorth.

Levd liv

De har ikke operert med noen nedre aldersgrense for fotomodellene, men alle er godt voksne.

- Hva er det med eldre mennesker som gjør dem så interessante å portrettere?

- Først og fremst tror jeg ikke det er dét at de er gamle, men hvilket liv de har levd som gjør at de er spennende. Vi er vant til å se denne gruppen i nyhetene, men ikke som individer, klar for et eventyr. Ofte blir eldre presentert som folk man skal synes synd på. Her ser vi dem på en annen måte, sier Hjorth.

- Kanskje vi skulle blitt flinkere til å fokusere mer på alle typer folk i alle aldre, sier Ikonen.

Ideen og hele prosjektet har blitt mye til mens de har jobbet.

- Det prosjektet har utviklet seg til å handle mye om nå, er hvordan mennesket knytter seg til naturen. Vi har besøkt menneskene der de bor, og av og til har de anbefalt et sted som de har tilknytning til, eller andre ganger har vi funnet et sted, forteller Hjorth.

- Er det forskjell på eldre mennesker i New York, Sandnes og Paris?

- De er overraskende like, ler Ikonen.

- Det eneste er kanskje at de finske er litt mindre blyge. De hoppet nakne ut i sjøen. Det hadde nok ikke nordmennene gjort like lett, tror jeg, sier Hjorth.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen