Kultur

Venter tre millioner besøkende til Deichman

Deichmanske bibliotek legger opp til en tredobling av antall besøkende.

– Nye Deichmanske vil ligge i landets største kommunikasjonsknutepunkt. Mer sentralt går det ikke an å bli, sier Liv Sæteren. Hun stiller seg uforstående til kritikken av plasseringen av Oslos nye hovedbibliotek. I august leverte biblioteket en 65 siders rapport med rom- og funksjonsanalyse for det kommende biblioteket. Her heter det at biblioteket skal bli «Oslos viktigste møteplass for brede lag av befolkningen» og «den foretrukne møteplassen og den største litteraturhusarenaen for aktive og engasjerte Osloborgere».

I dag har Deichmanske hovedfilial et sted mellom 800.000 og 900.000 besøkende. Det tilsvarer om lag halvannet besøk årlig per innbygger. Til sammenligning har det nye biblioteket i Tromsø ni besøk i året per innbygger. Men når nybygget i Bjørvika står ferdig, regner Liv Sæteren med at besøket vil tredobles til 3 millioner. Om ikke mer. Med Oslo Sentralstasjon som nærmeste nabo skal trafikkgrunnlaget være sikret.

– De nye planene for Oslo S vil gi et nytt bevegelsesmønster som loser folk ut av bygget og rett i fanget på Deichmanske. Det er veldig vanskelig å se for seg en mer sentral plassering, i en by som Oslo som allerede er så bebygget, sier Liv Sæteren.

Hun regner med at Deichmanske vil bli en attraksjon i seg selv, et signalbygg i likhet med Snøhettas prisbelønte opera. I år regner operaen med godt over 1,3 millioner besøkende. Og etter hvert når rekken av Barcode-bygninger står ferdig vil Bjørvika også bli en tett befolket bydel.

– Tanken om å legge biblioteker til sentrumsnære områder er så langt fra noen ny trend. Dette har hele tiden vært en ambisjon for Deichmanske. Et bibliotek skal ligge der hvor folk ferdes, noe annet ville vært en feilinvestering, sier Liv Sæteren.

I Tromsø har besøket blitt firedoblet siden det nye biblioteket åpnet i 2005. Biblioteksjef Paul Henrik Kielland tror plasseringen midt i Tromsø sentrum har vært avgjørende for suksessen. Og tror Oslo har valgt riktig løsning.

– I utgangspunktet var jeg litt skeptisk til at Deichmanske skulle til Bjørvika. Men etter å ha sett på planløsningene, med Oslo S rett i nærheten, vet jeg ikke om det var så dum plassering, sier Kielland.

Mer fra Dagsavisen