Kultur

– Vanskelig å snakke om andre

Det nye bokprosjektet til Lars Lillo-Stenberg, deLillos frontmann, forteller historien om bandet. En utfordring for vokalisten var å bringe andre mennesker inn i historien.

Torsdag slippes boka «Glemte Minner», en historie om deLillos plater og sanger gjennom bandets lange og innholdsrike karriere. Bandet har 30-årsjubileum i 2015.

Boka er skrevet av Lillo-Stenberg og Yngve Knausgård, og tar for seg 230 sanger og minnene rundt dem. Resultatet er en personlig fortelling om en av norsk rocks giganter.

Les Dagsavisens anmeldelse her: Alt om alle sangene

Før utgivelsen innrømmer Lillo-Stenberg at han han er spent på hvordan boken vil bli mottatt.

– Jeg er vel så spent som når det skal gis ut en plate, sier han.

– Det er som å få tilbake stilen i norsktimen, sier Knausgård med et smil.

LES OGSÅ: Svever over 30 år

Knausgård og Lillo-Stenberg forteller at det var mange diskusjoner om hva som skulle med i boken, og hvor langt de skulle gå. Lillo-Stenberg sier det å snakke om andre mennesker var vanskelig.

– Det man blir redd for, er å snakke om andre mennesker. Mitt privatliv skal jeg tåle å snakke om, men det å bringe andre inn har jeg tenkt litt på underveis. Det var en ny utfordring for meg, og jeg har ikke følt på det så mye før når jeg har gitt intervjuer, sier han.

Boken er et skattekammer for fansen og de som vil på innsiden av den kreative prosessen når deLillos lager musikk. Lillo-Stenberg sier boken også er blitt til for ham selv.

– Det føltes litt godt å prøve å være mer presis når man skal snakke om hvordan det jobbes og tenkes og hvordan ting har vært og ble til. Det var en fantastisk anledning til å gå nøye inn på det, sier han.

Knausgård sier boken også er en historie om norsk rock.

– Disse 30 årene er et stykke historie som er en viktig del av norsk kulturarv. Det er fint å kunne dokumentere det, sier forfatteren.

LES OGSÅ: DeLillos svevde over Øya

I november skal deLillos spille samtlige plater i sin helhet på Riksscenen. Det skjer over ti konserter, og er en tøff prosess når rundt 240 sanger skal fremføres til sammen.

– Det er som en nyoppdagelse av en sti jeg har gått før, og det deilige ved det er at man kjenner det er lagt ned ganske mye mer arbeid enn det man går rundt og tenker over. Man blir litt stolt av å kjenne på at det er så mange fine sanger vi har glemt.

Lillo-Stenberg sier bandet tar én ting av gangen, men bandet har flere spillejobber neste år. Vokalisten har også jobbet med nytt materiale.

– Kanskje vi spyr av alt som heter deLillos etter konsertene. Vi har en del jobber neste sommer, og jeg har laget en del nye ting, som vanlig. Beckstrøm (bassist Lars Fredrik) har sikkert sitt. På nyåret skal vi rolig og forsiktig møtes for kanskje å øve på noe helt nytt, sier Lillo-Stenberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen