Kultur

Uventet lønnsøke for kunstnerne

Budsjettavtalen gir 8,9 millioner mer til kunstnerstipender og 7,5 millioner mer til litteratur. – En historisk hendelse, jubler Kunstnernettverket.

Bilde 1 av 2

– Vi har aldri før fått et så solid lønnshopp, en så tydelig økning i satsingen på kunstnere. Vi jubler! sier Lise Stang Lund til Dagsavisen. Hun er leder av arbeidsutvalget i Kunstnernettverket, som har om lag 25.000 medlemmer fordelt på 19 ulike kunstnerorganisasjoner.

– Det økonomiske betyr mye. Det symbolske også. Følelsen av at kunstnerne endelig prioriteres. At samfunnet satser på oss. Vi er glade for Venstre og KrFs påvirkning på regjeringen via budsjettavtalen, sier hun.

Stipend til fantasy

Forfatter Siri Pettersen, som har stor suksess med fantasytrilogien «Ravneringene», er en av kunstnerne som fikk tildelt ettårig arbeidsstipend i 2015.

– Stipendet er veldig verdifullt, for det gir stabilitet i en usikker bransje. Problemet, kanskje særlig for nye forfattere, er at det normalt går veldig lang tid før man får belønning i form av lønn fra boksalg. Arbeidsstipender gir stabilitet og fast inntekt. Det er et sikkerhetsnett, sier hun til Dagsavisen.

Arbeidsstipendet hennes kom da hun nesten var ferdig med bok nummer tre i trilogien.

– I mitt tilfelle vil stipendet påvirke neste prosjekt. Det kjøper meg skrivetid, sier hun.

Bøkene hennes har solgt godt, og skal kanskje bli film.

– Noen tror at stipender betyr at man kaster penger etter folk som lager ting folk ikke vil ha. Det stemmer ikke. Stipender er en investering i tid, som gir kvalitet. Også til det folk ønsker seg, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forholdsvis halvering

Dessuten er det langt fra alle kunstnere, forfattere og andre, som tjener veldig godt på salg. I januar mottok kulturminister Thorhild Widvey (H) utredningen «Kunstenes autonomi og kunstens økonomi», som hadde vært ledet av Vigdis Moe Skarstein. Den viste tydelig at kunstnernes lønnsutvikling har vært markant dårligere enn andres, og de økonomiske satsingene i Kulturløftet til den rødgrønne regjeringen i liten grad hadde kommet kunstnerne til gode.

– Kunstnerstipender har vært en salderingspost i mange tiår. I 1963 var arbeidsstipendet på over 82 prosent av en gjennomsnittlig heltids årsinntekt I år er det på under 41 prosent. Vi i kunstnerorganisasjonene har arbeidet med dette over lang tid. Etter utredningen virker det som også politikerne har hørt hva vi sier, sier Lise Stang Lund.

Stipend gir ro

I statsbudsjettet for 2016 er det satt av 8,9 millioner mer til kunstnerstipender enn i 2015. Arbeidsstipendet, som gis fra ett opp mot ti år av gangen, øker fra 210.000 til 230.000 kroner. Om lag 500 kunstnere har arbeidsstipend. Likevel er det langt fra alle som søker som får.

– Arbeidsstipender er av uvurderlig betydning. De gir arbeidsro til å utvikle et kunstnerskap. Økonomisk trygghet, og anerkjennelse. Det siste er faktisk veldig viktig. Stipender tildeles basert på tidligere arbeider. Et stipend er en oppmuntring, sier Alfhild Skaardal, som er leder for Kulturrådets Utvalg for statlige stipend og garantiinntekter.

Ønsker halve lønna

Forfatterforeningens leder, Sigmund Løvåsen, sier at forfatterne håper på en videre opptrapping av stipendene, mot 50 prosent av en gjennomsnittslønn i 2018. Rundt 45 skjønnlitterære voksenbokforfattere mottar statlig arbeidsstipend.

I statsbudsjettet er det også satt av 7,5 ekstra millioner til Kulturrådet, øremerket litteraturformål. Det er penger som blant annet kan gå til innkjøpsordningen for litteratur til landets biblioteker, og til litteraturformidling.

– I Forfatterforeningen håper vi på en økning i forfatternes vederlag for bøker i innkjøpsordningen, sier Sigmund Løvåsen.

20.000 mer for dikt

I dag får en forfatter 70.000 kroner for en roman som blir innkjøpt, og 60.000 for en diktsamling. For barnebøker er satsen på 95.000, fordi de distribueres i flere eksemplarer.

– Vi har funnet ut at det ikke skal voldsomt store summer til for å øke satsen på alle voksenbøker til 80.000. Det ville bety mye for en lyriker, med 20.000 kroner mer, sier Sigmund Løvåsen.

Savner assistentordning

Styreleder Marianne Hurum i Unge Kunstneres Samfund gleder seg over stipendøkningen, men er skuffet over at statsbudsjettet ikke gir støtte til assistentordningen, som er en ordning hvor unge kunstnere får jobbe femti prosent som assistenter for eldre, mer etablerte kunstnere, og staten betaler lønna.

– Et klart flertall på Stortinget støtter assistentordningen, og Høyre har tidligere gitt positive signaler om den. Det er skuffende at Venstre og KrF forhandlet den bort, sier hun.

Mer fra Dagsavisen