Kultur

Utfordrer Grande til å løfte bibliotekene

– Løft av bibliotekene er viktig fordi det er sosialt utjevnende, mener SVs Freddy André Øvstegård. I dag utfordrer han kulturministeren i spørretimen med ny strategiplan.

– Vi vet at Venstre har vært varme forsvarere av bibliotekene. De har også uttrykt ønske om en ny nasjonal bibliotekplan, og at det er på tide å gjøre noe med skolebibliotekene. Nå har jeg tatt Grande på ordet, nå spør jeg om hun blir med oss og løfter bibliotekene sammen.

Det sier Freddy Øvstegård (SV) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Les også: På toppen av Oslos nye boktak

Sju punkter

Den tidligere strategiplanen for bibliotekene går ut i år, men ingen har enda kommet opp med en nye strategiplan. Derfor lanserer Øvstegård nå på vegne av SV et nasjonalt løft for bibliotekene, bestående av sju punkter.

– Det handler rett og slett om å bruke det ubrukte potensialet, og det viktigste da er en opptrappingsplan for øremerka midler til drift, sier han.

– Man trenger den typen finansiering for å satse på at bibliotekene også skal satse, og tilby det som kreves, oppdatere seg til folks behov.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Demokratisk mur

Som et av de sju punktene, ønsker SV å innføre nasjonalt digitalt mediebudsjett for bibliotekene.

– Stadig mer innhold blir digitalt, og havner stadig bak betalingsmurer. Vi må passe på at de digitale murene ikke blir murer mot demokratisk deltakelse slik at de som ikke har råd kan ha tilgang, sier Øvstegård.

Videre vil SV i tillegg til en nasjonal bibliotekstrategi, se på oppgavefordeling, og øremerkede midler, samt etablere et digitalt mediebudsjett, øke tilskudd og plan for kompetansehevingstiltak, satse nasjonalt på biblioteklokaler, eller utnytter bedre de man har, og at man stiller krav til skolebibliotekene og hvordan de utformes.

– Vi vil også legge til rette for at man skal komme inn på bibliotekene med lånekortet sitt etter åpningstid. Det har fungert godt flere steder i Oslo, sier Øvstegård.

Les også: Vedtok å selge praktbygget Deichmanske til staten, men de vil ikke ha det

Sikre nærhet

I SVs strategiplan vil de også sikre nærhet til nærmeste bibliotek når kommuner slås sammen. Derfor mener Øvstegård det er viktig med ny strategiplan for bibliotekene nå.

– Bibliotekene har vært i en god utvikling som debattarenaer og litteraturhus, men samtidig har antallet bibliotek-enheter gått ned. Til sammen har det gått ned nesten hundre færre bibliotek-enheter fra 2010 til 2016. Det er ikke alltid negativt. Men blir det lengre avstand til nærmeste bibliotek, vet vi at bruken går ned. Og derfor er vi bekymra. Med loven om kommunesammenslåing vet vi at kravet bare er ett bibliotek per kommune. Da er vi redd for at tilbudet svekkes, sier han.

Les også: Jubler for nytt Tøyen-bibliotek

– Gir lik kunnskap

– Dette er viktig å satse på fordi bibliotekene gir lik tilgang til kultur og kunnskap til alle, uansett bakgrunn. Det handler om at det å gi tilgang på kunnskap gir makt, påpeker Øvstegård.

– Og det er forutsetningen til å delta i et aktivt samfunn, det å ha tilgang på kunnskap og kultur. Derfor vil løft av bibliotekene være viktig, fordi det er sosialt utjevnende.

Les også: Arkiver setter kursen nordover

SVs forslag til bibliotekløft

1) Utforme en nasjonal bibliotekstrategi som ser oppgavefordeling og samhandling på tvers av forvaltningsnivåer. Strategien bør tydeliggjøre Nasjonalbibliotekets nasjonale ansvarsområder og foreslå en styrking av det regionale leddet. Den bør også se på samarbeid mellom folkebibliotekene og skolebibliotekene, og legge til rette for videreutvikling av kombinasjonsbibliotek. Videre bør den se på hvordan nasjonale lesetiltak kan spille en rolle i samarbeid med bibliotekene.

2) Øremerket opptrapping av bevilgningene til kommunenes bibliotekdrift over fem år før bevilgningene føres inn i rammeoverføringene til kommunene. Opptrappingen skal sikre at bibliotekene i større grad har økonomiske rammer å tilby det som kreves i folkebibliotekloven og at de kan ha høy aktivitet og oppdatere seg i møte med befolkningens behov.

3) Etablering av et felles nasjonalt, digitalt mediebudsjett for kjøp av tilgang til digitale ressurser, som skal gjøres tilgjengelig på landets folkebibliotek, skolebibliotek og forsknings- og høgskolebibliotek.

4) Øke tilskuddet til, og utarbeide en plan for kompetansehevingstiltak for bibliotekenes ansatte, slik at flere bibliotek enn i dag kan tilby aktiv formidling innen litteratur, musikk og film, samt bistå brukerne med kunnskapsinnhenting og søkestrategier i en stadig mer kompleks informasjonsjungel.

5) Videreføring av en nasjonal satsing på etablering av nye biblioteklokaler, til tilpassing eller utvidelse av eksisterende biblioteklokaler og mobile bibliotektilbud, og fortsette å legge til rette for mer åpne biblioteker i hele landet. Dette skal bidra til at bibliotekene blir lettere tilgjengelige med en beliggenhet der innbyggerne ferdes, gjerne i et flerbrukskonsept med andre kulturtilbud.

6) Sikre at nærheten til nærmeste bibliotek ivaretas når kommuner slås sammen.

7) Egen sak på Stortinget om skolebibliotek, inkludert utredning av en mulig lov om skolebibliotek og med forslag om å pålegge kommunene en plan for skolebibliotek.

Mer fra Dagsavisen