Kultur

Utfordrer Grande om EU-direktiv

Særlig musikkbransjen er glad for EUs nye opphavsrettsdirektiv, som regnes som en stor seier over nettgiganter som Google og YouTube. Nå spør SV hva kulturminister Trine Skei Grande (V) vil gjøre for å følge opp direktivet i Norge.

Nylig sa flertallet i EU-parlamentet ja til EUs nye opphavsrettsdirektiv, som blant annet innebærer at store nettaktører som Facebook og YouTube (som eies av Google) må inngå avtaler og betale kunstnerne som har laget den musikken eller den filmen som lastes opp. Både NOPA, komponistenes og tekstforfatternes organisasjon, og TONO, som forvalter opphavsrett i musikkverk, ble etter flere års kamp svært glade for dette direktivet. «Full seier til musikkskaperne», mente TONO. «Rettferdigheten seiret», skrev NOPA, som mener at opphavsdirektivet «innebærer at Facebook og Google vil måtte betale for innholdet de har i sine tjenester.

Les også: EU-parlamentet vedtok omstridt direktiv om opphavsrett

Gyllen mulighet

Nå gjenstår det å se hva kulturministeren og kulturpolitikerne på Stortinget vil gjøre videre med saken her hjemme i Norge.

– Vi i SV jubler for EUs opphavsdirektiv. Men hva vil kulturminister Trine Skei Grande gjøre for å følge det opp? spør SVs kulturpolitiske talsperson Freddy A. Øvstegård. I går leverte han et skriftlig spørsmål fra Stortinget til kulturminister Trine Skei Grande om nettopp denne saken.

– Vil gjerne utfordre regjeringen og kulturministeren på dette. Hva vil Trine Skei Grande nå gjøre for å følge opp dette vedtaket i EU i Norge, hun som ellers liker å framstille seg som kunstnerøkonomiens forsvarer? Her har hun en gyllen mulighet, mener Øvstegård.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktig artikkel 13

Han sier til Dagsavisen at SV særlig jubler over EU-direktivets artikkel 13.

– Den handler om kreativt innhold som for eksempel lastes opp på YouTube. YouTube, som er eid av Google og nå er en kommersiell virksomhet, tjener da milliarder i annonse- og reklameinntekter når folk er inne og titter på videoen. Jeg regner med hun syns det er et problem at Google tjener masse penger på det kreative innholdet norske kunstnere har laget, mens de nesten ikke får noe igjen for det, sier Øvstegård til Dagsavisen.

– Artikkelen slår fast at de som tilgjengeliggjør og lagrer andres verk må inngå avtaler med kunstnernes organisasjoner og andre rettighetshavere. Jeg antar også kulturministeren syns det er et problem at millioner forsvinner ut av Norge uten at norske kunstnere får betalt. Hun bør sørge for at de verdiene norske kunstnere skaper, kommer tilbake, mener Øvstegård, som hevder at SV før sommeren forsøkte å foreslå mye av det samme som EU nå har vedtatt, men at resultatet ble et kompromiss der de ble enige om å «se det hele an». Nettopp derfor bør norske politikere komme på banen nå.

Saken fortsetter under bildet.

SVs Freddy Øvstegård har sendt spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande.                                                                      FOTO: NTB SCANPIX

SVs Freddy Øvstegård har sendt spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande. Foto: NTB scanpix

Geir Rakvaag i Volum 11: Oppgjørets time for nettgigantene

Ikke i mål

Men EU-direktivet er ikke helt ferdig, noe administrerende direktør i TONO, Cato Strøm, var inne på i sin pressemelding da vedtaket ble kjent 12. september.

– Selv om det fortsatt er et stykke vei å gå fram mot en endelig og implementert direktivtekst, er det ingen tvil om at dette er en historisk dag for musikkskaperne. Teksten som i dag ble stemt gjennom fastslår at selskapene bak de brukergenererte medieplattformene ansvarliggjøres for den musikken som lastes opp og konsumeres på plattformene – og som gir tjenestene betydelige inntekter, sa Strøm.

Avstemningen i EU-parlamentet innebærer at direktivet kan gå videre i EU-systemet. Vedtaket blir EU-parlamentets mandat i de videre forhandlingene med EU-kommisjonen og EU-rådet. Også Kulturdepartementet minner Dagsavisen om at dette kan ta tid, og at et helt ferdig direktiv tidligst blir vedtatt neste år. Grande må uansett svare SV i Stortinget.

– Norge følger lovgivningsprosessen i EU tett, og vil når det endelige DSM-direktivet er vedtatt så fort som mulig starte den norske gjennomføringsprosessen, sier statssekretær Jan-Christian Kolstø i en e-post til Dagsavisen.

– Det er ikke mulig for Norge å forsere denne prosessen når vi ikke vet hvordan det endelige direktivet vil se ut.

Mer fra Dagsavisen