Kultur

Uten gamle gubber

I dag starter Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet. Uten gamle artister på scenen, men med kongeparet og den tyske forbundspresidenten på formiddagsbesøk.

Norwegian Wood har i tur og orden Arcade Fire, Kent og John Mayer som hovedattraksjoner i Frognerbadet de tre kommende dagene. Artister med en litt lavere alder enn vi er vant til fra mange av de store stjernene som har besøkt festivalen de siste 23 årene.

Godt etablerte

- Litt bevisst har vi forsøkt å forynge oss. Samtidig handler dette mye om tilfeldigheter rundt turneer. Hadde Neil Young eller The Who vært i byen, hadde vi tatt dem. Men dette er ikke noen kids-greie, John Mayer er også en godt etablert artist, sier festivalsjef Jørgen Roll.

Mange savner likevel noen artister fra 60-, 70- eller 80-tallet?

- Noen har gitt oss tyn fordi vi ikke har noen gamle gubber her i år, men i alle år er vi blitt kritisert for å være en gubbefestival. OK, da får vi finne en gubbe igjen neste år. Men Norwegian Wood er først og fremst en rockefestival. Vi har unge artister og eldre, store stjerner. Det kommer vi til å fortsette med. Hovedsaken er at det skal være bra. Og passe i Frognerbadet.

I Bergen arrangeres Bergenfest disse dagene. Med en rekke artister vi kunne ventet oss i Frognerbadet, som Robert Plant, ZZ Top og Blondie. Har konkurransen om de eldre vært ekstra hard i år?

- Nei, men dette har med datoer og turnéplaner å gjøre, hvilke dager de er der, og når det er opptatt her. Vi fikk inn John Mayer og Arcade Fire tidlig, og dette la føringer på hva vi kunne gjøre med resten av programmet. Produksjonen til Arcade Fire er så enorm, den største vi har hatt her både på lyd og lys, så vi måtte også være forsiktige med hvem vi ellers satte på den dagen.

Stones og Kinks

- Du forsøkte ikke å få inn The Rolling Stones?

- For en festival på vår størrelse ville det være useriøst å legge inn et bud på dem, humrer Roll, Stones-entusiasten som likevel er villig til å kalle Arcade Fire verdens største rockeband, denne helga i alle fall. Men konserten deres i kveld er ikke utsolgt. Kan det ha noe med åpningen av fotball-VM å gjøre?

- Det tror jeg ikke. Vi har den utfordringen annethvert år, med EM og VM. Det verste var i 1996 da The Kinks ikke ville gå på før England mot Skottland var ferdig spilt. Takk Gazza for at det ikke ble ekstraomganger.

- Brødrene i The Kinks skal ha bestemt seg for å spille sammen igjen etter hvert. Du får se til at de fortsetter der de slapp.

- Vi sjekket dette, men de var visst ikke helt der ennå.

Og nå: været

Tidlig i vår ble det kjent at Norwegian Wood har droppet søndagen fra programmet.

- Veldig mange andre festivaler arrangeres ikke på søndager. Søndagen er ikke en like bra festivaldag som de andre dagene. Vi skal ikke hogge noe i stein, men det ligger ikke i planene våre å ta søndagen tilbake.

En eldre herre skal likevel åpne Norwegian Wood i år. Den tyske forbundspresidenten Joachim Gauck (74) er på statsbesøk i Norge, og kommer sammen med Kong Harald og Dronning Sonja til ungdomsarrangementet Youngwood i formiddag.

- Dette er litt spesielt. Han har uttrykt ønske om å treffe norsk ungdom for å snakke om Europas framtid, forteller Roll.

Uansett, været er det viktigste av alt på festival. For Norwegian Wood ser det bedre ut enn på lenge.

- Med fint vær kommer folk tidligere, de blir mer tørste, det blir lettere å rigge, og det skader ikke Frognerbadet. Alt er en helt annen verden, sier Jørgen Roll.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen