Kultur

Utelukkende unorsk

Knutepunktfestivalen Moldejazz gikk i år av stabelen uten en eneste norsk headliner. – Et ønske fra publikum og fansen, sier festivalsjefen.

– Hvis du sammenligner med i fjor, så hadde vi nesten bare norske headlinere. En del av tilbakemeldingene vi fikk fra byen og fra fansen, handlet om at de savnet det internasjonale aspektet i fjor, så vi hadde det som et formål i år, sier festivalsjef og leder for programrådet til Moldejazz, Hans-Olav Solli.

Denne sommeren har Dagsavisen undersøkt artistene som spiller på sommerens største og mest kjente musikkfestivaler. I går skrev Dagsavisen om norskandelen på headlinerplass. Seks av ti band som topper festivalplakatene består helt eller delvis av utledninger, viste vår opptelling.

LES OGSÅ: Etterlyser nye norske headlinere

Internasjonale navn

Hos Moldejazz, som i år fikk sju millioner kroner i offentlig knutepunktstøtte, er det ingen av de ni navnene som topper plakaten som er fra Norge. Det tiende navnet på lista, den jamaicanske duoen Sly & Robbie hadde med seg norske den norske trompetisten Nils Petter Molvær.

Festivalsjefen trekker fram at de fikk muligheten til å booke store internasjonale navn som Robert Plant, Veronica Maggio og D'Angelo, som kom litt i veien for norske headlinere.

– Vi kunne gjerne hatt et norsk navn, men Veronica Maggio kalles jo Skandinavias popdronning, og har et stort publikum i Norge, sier Solli.

LES OGSÅ: – Kjønnsubalanse er normen

Norske talenter

Hvis man titter litt lenger ned på plakaten hos Moldejazz, er det en langt høyere norskandel enn de fleste andre festivaler. Festivalsjefen sier Moldejazz har et ansvar for å løfte fram unge, norske jazztalenter.

– Det er helt klart et viktig mål for oss å presentere norske artister, særlig de som er på vei opp, og kanskje er litt ukjente, men som programkomiteen mener står for noe spesielt og fortjener oppmerksomhet, sier han.

Samtidig mener Solli at festivalen prøver å utfordre kjente og etablerte jazznavn til å gjøre noe litt utenom det vanlige når de besøker festivalen.

– Det bør være en setting og et prosjekt der de blir utfordret utover det de vanligvis gjør. Når vi presenterer Bjørn Alterhaug er det fordi det er et helt nytt og spennende prosjekt. Det samme med Nils Petter Molvær. Vi ønsker at flest mulig av våre konserter skal være unike opplevelser, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Nye norske helter

I Dagsavisens opptelling er Moldejazz langt fra de eneste som topper plakaten med utlendinger, og som lar de norske bandene og artistene stå lenger nede på plakaten.

Både Buktafestivalen i Tromsø og Øyafestivalen i Oslo har i år bare ett norsk navn på headlinerplass. Festivalsjef i Bukta, Lasse Pettersen, etterlyste i gårsdagens Dagsavisen de nye norske musikkheltene, slik Kaizers Orchestra, DumDum Boys og BigBang har vært tidligere.

LES OGSÅ: Festivalene topper med menn

Mer fra Dagsavisen