Kultur

Utdanner ny forfattergenerasjon

Over 50 prosent av studentene på Norges første utdanning for barne- og ungdomsbokforfattere har debutert.

Studieleder Dag Larsen hadde begynt å le hvis noen hadde fortalt at hele 55 prosent av studentene ville debutere da utdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt (NBI) ble startet opp i 2006.

- Det hadde jeg nok ikke noe tro på, men det er kjempeinteressant at det skjer, sier Larsen til Dagsavisen.

Så langt har 38 studenter gått ut av utdanningen og 21 av disse har gitt ut bøker, eller vil debutere i nær framtid. Bare i vår er Larsen vitne til en håndfull utgivelser. Neste uke lanseres Ellen Fjestads debut «Sammen skal vi holde himmelen», i går var det lanseringsfest for Siv Wyllers «Hockeysveis fører til dårlige rim» og i mars kom ungdomsromanene «Leo og Mei» av Synne Lea og «Min tid kommer» av Nina Vogt-Østli ut for salg.

Profesjonelle

Utdanningen ble først og fremst laget på grunn av veksten i barne- og ungdomslitteraturen. Da Larsen debuterte på 80-tallet kom det ut om lag 400 bøker i året. Nå er tallet tredoblet.

- Slik markedet er i dag blir det desto viktigere å kunne orientere seg i feltet og ha kunnskap om teorien rundt litteraturen. Jeg vet det høres arrogant ut, men jeg vet at det vi gjør her er ordentlig, sier han.

- Hva har dere gjort for norsk litteratur siden dere startet opp?

- Jeg tror vi har vært med på å gjøre nye forfattere mer profesjonelle og samtidig løfte en kunnskapsbasert utdanning. Vi legger vekt på å skrive, men også tekst, teori og litteraturformidling, sier han.

Debutant

Nina Vogt-Østli debuterte med ungdomsromanen «Min tid kommer» i slutten av mars. Allerede før den kom ut var bokrettighetene solgt til Danmark. Romanen handler om det superintelligente mobbeofferet Hans Petter som har mer enn nok med å lide seg gjennom ungdomsskolen. En dag får han kontakt med en jente som hevder hun er fra framtida og som forteller at Hans Petter har makt til å forandre verdenshistorien.

- Denne boka ville nok ikke blitt til om det ikke var for oppfølgingen jeg fikk under utdanningen. Jeg ble tatt på alvor og kunne virkelig satse. Jeg fikk skrivetrening, seriøse tilbakemeldinger og fikk truffet likesinnede, sier Vogt-Østli til Dagsavisen.

Hun jobbet i utgangspunktet med en bok for mindre barn da hun satte seg på skolebenken på NBI, men hun fikk øyene opp for ungdomslitteratur under studiene.

- Da jeg begynte visste jeg ikke helt hva ungdomsbøker var. De jeg vokste opp hoppet jeg rett fra barne- til voksenbøker. Under utdanningen leste jeg utrolig mange fine ungdomsbøker som jeg ikke engang visste eksisterte. Plutselig dukket ideen til min egen roman opp. Jeg ville skrive om noe spennende og litt magisk. Ungdomstida er fin å skrive om fordi det er en tid hvor det skjer masse, følelser er sterke og man opplever mye for første gang, sier Vogt-Østli.

Tett oppfølging

Utdanningen ved NBI foregår gjennom månedlige møter, og det siste året har de tett oppfølging av en forfatter.

- Studentene konfronteres fortløpende med det de selv har gjort. Sammen er vi på leting etter forfatterstemmen, sier Larsen.

Han syns det er flott at Vogt-Østli og flere andre studenter har skrevet litteratur for ungdom, noe han mener er underrepresentert i boknorge.

- De fleste ungdomsbøkene som gis ut i Norge i dag er egentlig barnebøker. De som vil lese litteratur med tilknytning til ungdomstida er ofte langt inn i 20-årene. Ungdomsbøker er en sjanger vi bør jobber mer med, sier Larsen og nevner den vel etablerte amerikanske sjangeren Young Adult (YA), som blant annet rommer populære serier som «Twilight» og «Hunger Games».

- Hva er grunnen til at norske forlag ikke satser på slike bøker?

- Det handler nok om strukturen i bokbransjen. Forlagene har problemer med å vite hvor de skal plassere bøkene. Ungdomslitteraturen må ta opp det som skjer i samtida. Der syns jeg den norske barne- og ungdomslitteraturen er bakpå. «Min tid kommer» er en bok som treffer den sjangeren, med en tematikk så sterk at den kan leses både oppover og nedover i alder, sier han.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen