«Ut og stjæle hester» solgt til 29 land: – En seier for filmkunsten

– Suksessen til «Ut og stjæle hester» er en seier for filmkunsten, sier Stellan Skarsgård. Nå er filmen solgt til hele 29 land.

Stellan Skarsgård spiller en av hovedrollene i filmatiseringen av Per Pettersons suksessroman «Ut og stjæle hester». Den hadde norsk premiere 8.mars og går fortsatt på norske kinoer, der den har rundet 100.000 besøk.  Nå er filmen solgt for visning til hele 29 land, melder produsentene 4 1/2 Fiksjon.

– Vi er svært fornøyd med at vi på så kort tid har solgt filmen til nesten 30 land, sier Turid Øversveen i 4 1/2 Fiksjon, som er filmens produsent sammen med Håkon Øverås.

– Nå blir det spennende å se hva markedet under Cannes-festivalen i mai vil generere av ytterligere salg, kommenterer Øversveen.

Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin og fikk Sølvbjørnen for beste fotografi.

Les også: «Ut og stjæle hester»: Sanselig, mesterlig og unikt vakker

Saken fortsetter under bildet.

Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg i "Ut og stjæle hester"
Foto: 4 1/2 Fiksjon

Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg i «Ut og stjæle hester». Foto: 4 1/2

Les også: Stellan Skarsgård i stordrama om atomkatastrofen i Tsjernobyl: – Minner om klimakrisen (Dagsavisen+)

– Suksessen til «Ut og stjæle hester» er en seier for filmkunsten, ikke bare for Hans Petter Moland og 4 1/2, sier Stellan Skarsgård.

Den svenske stjerneskuespilleren er aktuell med en hovedrolle i storserien «Chernobyl», som har premiere på HBO denne uka (se egen sak). Samtidig gleder han seg over det høye besøket og utenlandssalget av «Ut og stjæle hester».

– Det er kjempeherlig at den den gjør det så bra. Det var en modig film å lage, og ingen selvsagt publikumsmagnet. Den var vanskelig å finansiere – produsentene fikk høre at «dette er det ingen som vil se», «det skjer jo ingenting». Men det gjør jo det, på mange plan. Hans Petter Moland har lyktes i å skape en filmisk poesi som kunne leve opp til Per Pettersons bok, mener Stellan Skarsgård.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spiller i «Håp»

«Ut og stjæle hester» er den femte filmen Skarsgård gjør med Hans Petter Moland som regissør. Nå spiller Skarsgård hovedrollen i en annen norsk film,  den kommende spillefilmen «Håp» som er laget av Maria Sødahl, Hans Petter Molands kone. Filmen tar utgangspunkt i regissør Sødahls egen historie, da hun fikk meddelt en kreftdiagnose lille julaften 2012, og Stellan Skarsgårds karakter er basert på ektemannen Hans Petter Moland. Filmen ventes å ha premiere ved årsskiftet 2019/2020.

Regissør Hans Petter Moland, her under innspillingen av «Ut og stjæle hester»
Foto: Mimsy Møller

Regissør Hans Petter Moland under innspillingen av «Ut og stjæle hester». Foto: Mimsy Møller

– Jeg gjør ikke et portrett av Hans Petter Moland. Jeg tar ikke på meg en Hans Petter Moland-parykk, ler Skarsgård.
– Filmen er veldig nær basert på familiens opplevelser den julen de fikk en dødsdom. Men karakterene er tegnet fritt, så det ikke skal bli for privat. Andrea Bræin Hovig, som jeg spiller sammen med, ligner jo ikke på Maria Sødahl heller.

Les også: Nå skal Stellan Skarsgård spille vennen Moland