Kunst

Ut av Borgen

Hundrevis av kunstnere og kulturarbeidere er på vei ut av Borgen i Gamlebyen. De har ennå ikke gitt opp håpet om at huset blir bevart.

Borgen ble bygget for snart 100 år siden, som lokomotivstall og verksted for jernbanen. De siste 20 årene har den det vært et stort kulturhus, med hundrevis av brukere: arkitekter, ingeniører, billedkunstnere, rockeband og mye annet. Når Jernbaneverket nå igjen har kjøpt bygningen er det for å rive den. For å få plass til den nye Follobanen, som skal stå ferdig i 2019. Den samme utbyggingen som fører til at Øyafestivalen må flytte etter neste sommer. For området rundt Borgen haster det visst litt mer. Jernbaneverket ønsker å rive huset tidlig neste år.

Voksne mennesker

Øystein Øyhaug er en av veteranene på Borgen. Han har holdt til der i 20 år, bodd der også, og videreformidlet leiekontrakter til hundrevis av brukere. Han forteller at de har klart å stoppe tilløp til okkupasjon av huset, men at han ikke vet hva som vil skje den dagen de er ute.

- Vi er ikke på den greia selv. Vi er voksne mennesker. Vi vil gjøre det beste ut av situasjonen. Det synes vi Jernbaneverket kunne også. I alle fall la være å rive bygget før det er nødvendig, mener han.

I går formiddag var Trym Johannessen, leder for grunnerverv i Follobanen, på befaring. Brukerne hadde frist til kl. 11.00 med å forlate stedet. En rekke av dem var til stede, men tonen mellom partene var etter forholdene god.

- Vi har sett hvor flinke folk har vært til å komme seg ut. Vi ser også at de er oppriktig lei seg. Vi setter dem i en vanskelig stilling, så dette er ikke en hyggelig oppgave, Men vi er satt til å gjennomføre den, sier Johannessen

Jernbaneverket holder for øvrig til et steinkast fra Borgen i Gamlebyen. Det er ingen som kaster stein. Men på skiltet utenfor ser vi at noen har skrevet «Fuck» foran «Jernbaneverket».

Etterlatt kunst

Billedkunstner Siri Blumenthal viser oss en stor sal der kunstnere har satt igjen malerier de ikke kan ta med seg videre.

- Hele verksteder blir nedlagt her, det er ikke bare kunstnere som flytter. Vi har mye verktøy, masse utstyr. Mange måtte gjøre harde valg over hva de kunne ta med seg, forteller hun.

Vi går gjennom mange og lange korridorer i Borgen. Her var kontoret til Inferno-festivalen, der hadde Michael Krohn atelier. Sivert Høyem spilte inn musikkvideo på taket. Vi kjenner igjen den store salen der DumDum Boys hadde utgivelseskonsert for albumet «Ludium» i 1994. I denne salen har det siden vært et stort arkitektkontor, men arkitekten Henrik Nielsen er i ferd med å tømme lokalet sitt.

- Jeg har vært her i 13 år. Det har vært flott, et fint miljø, så det er vemodig å flytte. Men jeg er med i aksjonsgruppen for å bevare Borgen, jeg synes det er flott om den hadde blitt stående, mener han.

Aksjonsgruppen «Borgen brenner» jobber for å få stoppet rivingen - både på kort og lang sikt.

- Vi har to strategier, en temporær og en permanent, sier Kristin von Hirsch i aksjonsgruppa. - Den første går ut på at Borgen må få stå fram til alt er avgjort. Vi ser ikke hvorfor de skal begynne å rive nå. Plutselig blir det planlagt nye spor, kanskje nye tunneler. Borgen må stå til alle kortene i kabalen er lagt. Som en permanent løsning ser vi for oss Borgen som et fantastisk bindeledd mellom det nye Bjørvika og det gamle Oslo, i en framtidig byutvikling. Som en kulturell motkraft til kapitalen som råder grunnen der. Borgen representerer noe som er i ferd med å bli borte, som ikke må bli borte, mener von Hirsch.

Solid konstruksjon

En av brukerne av huset nekter foreløpig å flytte. Ingeniør Ernst Roger Aslaksen har leiekontrakt fram til jul, og har tenkt å bli inntil videre.

- Jeg ser det ikke som 100 prosent sikkert at jeg må flytte. Høringsfristen for hele reguleringsplanen for Follobanen går ut i dag. Ingenting er helt bestemt. Demokratiet er sånn at man skal ta hensyn til innvendinger. Nå får politikerne ta tak i dette, sier Aslaksen.

- De skal bruke 20 millioner kroner på å rive huset. Hadde de betalt 20 millioner for å pusse det opp kunne det blitt et fantastisk kulturhus. Borgen er ikke egentlig i dårlig forfatning, det er en veldig solid konstruksjon.

- Vi kan ikke bare ture fram som vi vil. Nå må politikerne ta stilling til vår søknad om rivingstillatelse. Vi regner med å inngå kontrakt med entreprenører om riving i november. Så kan kanskje huset blir revet i januar, sier Johannessen.

- Jernbaneverket ser at dette har vært et godt sted for kunstnere. Vi gjennomfører bare politiske vedtak. Et det gjort formelle feil må det oppklares i forbindelse med rivesøknaden. Vi ønsker bare å gjøre det tydelig at det nå er slutt. Og så holder vi dialogen med dem som er på vei ut, sier Trym Johannessen.

- Og så kan du heller konsentrere deg om å finne en mer fornuftig løsning for Follobanen, mener Øystein Øyhaug.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen