Kultur

USA topper lista over land som sensurerer kunstnere mest

USA og president Donald Trump er verst i verden når det gjelder å sensurere kunstnere, viser ny rapport.

Bilde 1 av 2

– Funnene i rapporten viser dessverre at dette er en trend som bare har blitt forsterket under Donald Trump. Kunstnere blir i større og større grad angrepet av både Trump og hans støttespillere, med trusler og trakassering i sosiale medier, sier Sverre Pedersen til Dagsavisen.

Han er norsk kampanjeleder av Freemuse, en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som overvåker og dokumenterer sensur og brudd på kunstneres ytringsfrihet i hele verden. De jobber også opp mot regjeringer og internasjonale organer som FN og EU, og står bak den årlige rapporten «State of Artistic Freedom».

Kommentar: «Amerikansk demokrati er i fare under Trump»

«Jeg tilgir Donald»

Øverst på den lite aktverdige sensur-toppen i den nye rapporten troner altså USA, fulgt av land som Kina, Russland, Tyrkia, Polen, Storbritannia, Iran og Frankrike. En tredjedel av bruddene på kunstnerisk ytringsfrihet i 2019 ble begått av amerikanske myndigheter, ifølge rapporten. Et stort flertall av bruddene skjedde fordi ytringene kunstnerne kom med ble regnet som enten politisk eller seksuelt uakseptable.

Et eksempel er en lokal kommisjon i Richmond, som i august 2019 krevde at multikunstneren Christy Chan måtte fjerne alle referanser til president Trump i sin installasjon «Inside out». Et statement i installasjonen ble særlig utålelig for kommisjonen: «Donald Trump, te perdono por rasista» («Jeg tilgir Donald Trump for være en rasist»). Også sex og kjærlighet mellom to av samme kjønn blir jevnlig utsatt for sensur i USA.

– Vi ser flere og flere eksempler på at kristne grupper, konservative politikere og kirkesamfunn går inn i skolebibliotek og systematisk prøver å luke ut litteratur som på noen som helst måte omhandler kjærlighet mellom personer av samme kjønn eller seksuelle handlinger mellom mennesker, sier Pedersen, som mener at man gjerne ser slike trender i samfunn der nasjonalisme og populisme øker og får mer innflytelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Over 700 tilfeller

Rapporten viser at det i 2019 ble registrert i alt 711 tilfeller av sensur eller brudd på kunstneres menneskerettigheter i 91 land.

9 kunstnere ble drept i 8 land

71 kunstnere ble fengslet i 16 land

85 kunstnere ble satt i varetekt i 27 land

23 kunstnere ble tiltalt i 13 land

57 kunstnere ble forfulgt i 20 land

44 kunstnere ble truet og trakassert i 22 land

847 tilfeller hvor kunstverk ble sensurert.

Tyrkia og Spania

I Tyrkia døde nylig et medlem av folkrockbandet «Grup Yorum» etter sultestreik i fengselet (sju bandmedlemmer ble arrestert i fjor, fordi myndighetene mistenker bånd til en terrorgruppe).

– Det har vært forbausende lite oppmerksomhet om dette i vesteuropeiske land. Det tror jeg skyldes flyktningavtalen fra 2015. EU har blitt veldig forsiktig med å kritisere Tyrkia under Erdogan, mener Pedersen.

I Spania sitter hele 14 kunstnere i fengsel akkurat nå.

– Spania har flest fengslede kunstnere i vår del av verden. Dette skyldes for en stor del at myndighetene slår hardt ned på det de ser som uttrykk for separatisme, som i Catalonia og Baskerland, og at en del av lovverket henger igjen fra Francos tid. Det er fortsatt forbudt i Spania å kritisere religion, eller fornærme kongehuset, sier Pedersen.

Verre med koronakrisen

Freemuse er godt i gang med sitt arbeid med å dokumentere kunstnernes ytringsfrihetsvilkår i koronaåret 2020.

– Flere dårlige trender når det gjelder kunstnerisk ytringsfrihet i vår rapport fra 2019 har bare blitt forsterket av koronakrisen nå i 2020. Vi ser at koronoakrisen av flere land blir brukt som unnskyldning for å stramme inn og innskrenke ytringsrommet for kunstnere. Blant annet ser vi at strenge smitteverntiltak brukes som unnskyldning for å stoppe digitale konserter av musikere man ikke liker, sier Pedersen, som tror den største trusselen mot kunstnerisk frihet i Norge kan bli at flere tyr til selvsensur.

– Når et nedstengt kulturliv blir livende redd for å ikke å få støtte fra tilskuddsordninger, kan det hende mange binder seg og gjør sitt eget ytringsrom trangere for ikke å støte noen, tror Pedersen.

Mer fra Dagsavisen