Uri: – Avslaget er synd

Helene Uri er oppgitt over avslaget fra innkjøpsordningen fra sakprosa, og mener det understreker poenget i boka som ble avslått.

 

Helene Uris «Hvem sa hva: Kvinner, menn og språk» er «en ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta», fastslo Brage-juryen i sin nominasjon sist uke.

Men Uris bok fikk avslag fra innkjøpsordning for sakprosa, og er dermed ikke blant bøkene som blir sendt ut fra Kulturrådet til landets biblioteker.

Dagsavisen skrev i går at fire av åtte Brage-nominerte sakprosa-bøker i år er avslått av kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, som også tidligere har vært omdiskutert

Les også: Kulturrådet sa nei, Brage sa ja

Får henvendelser hver dag

– Det er ikke skrevet noen bok om språk og kjønn på norsk på flere tiår. Det er en enorm etterspørsel fra bibliotek og andre som vil at jeg skal snakke om boka og temaet, jeg får nye henvendelser hver dag. Bibliotekarene forteller om lange ventelister på boken, sier Uri, som er språkviter med doktorgrad i lingvistikk, og skjønnlitterær forfatter. 

To av de fire nominerte i klassen beste sakprosa ble ikke kjøpt inn. To av de fire nominerte i årets åpen klasse, populærvitenskap, ble også avslått i innkjøpsordningen for sakprosa.

De to Brage-nominerte i klassen sakprosa som ble innkjøpt av kulturrådet, er Arild Bye: «Arne Paasche Aasen» og Peter Normann Waage «André Bjerke: I kampens glede».

Les også: Her blir det flest menn som vinner

Om døde menn

– Av de andre nominerte i sakprosaklassen registrerer jeg at Kulturrådet prioriterte å kjøpe inn to biografier om døde menn, skrevet av middelaldrende menn. Men ikke den boken som påpeker hvor mannsdominert særlig sakprosafeltet er, sier Uri.

Brage-juryen viser også til at Uris bok peker på «en tankevekkende skjevfordeling i litteraturpriser og biografier».

– Selv om jeg synes avslaget er synd, demonstrerer det på slående vis at boken min trengs, påpeker Uri.

Les også: Uri berømmer Skavlan for feminin samtalestil