Kultur

Unike Michael Jordan-sko fra Chicago Bulls-tiden går under hammeren – fra de første til de siste

Et rekordstort antall historiske Michael Jordan-sneakers skal auksjoneres bort av auksjonshuset Christie’s i New York.

Bilde 1 av 3

Under tittelen «Original Air: Michael Jordan Game-Worn and Player Exclusive Sneaker Rarities» vil nettauksjonen, som er delt opp i til sammen 11 partier, foregå i tida 30. juli til 13. august.

«Den hellige gral»

Noen av skoene beskrives som uhyre sjeldne. For eksempel forventes et par Nike Air Ship-sko fra 1984, brukt av Michael Jordan i de første kampene for Chicago Bulls i sitt rookieår, å innbringe mellom 350.000 og 550.000 dollar.

Venstreskoen er størrelse 13,5, høyreskoen et halvnummer mindre, og paret er modifisert spesielt for ham – med sålen til Air Jordan 1, som kom på markedet året etter. Modellen kalles gjerne «den hellige gral» av sneakerssamlere. Og disse har basketballegenden brukt i kamper.

– Enestående blikk

Også et par klassiske Jordan 14-sko, som Michael Jordan brukte under treningen til sin aller siste Bulls-kamp i juni 1998, kan man by på – og der er forventet sum på mellom 6.000 og 8.000 dollar.

Skaper interesse

– «Original Air» gir et enestående blikk på Jordans karriere og hans skomerkes betydning for sport, kultur og mote, heter det fra Christie’s, mens John McPheters i samarbeidspartneren Stadium Goods påpeker:

– Det er lett å tro at det ikke er noen nye historier å tilføye legenden om Michaels Jordans enorme betydning for basketball og sneakers.

Men som «The Last Dance» (den årsferske ESPN/Netflix-serien om Jordans siste kampsesong) og nå «Original Air»-auksjonen viser, så er det fremdeles mindre kjente historier som skaper stor interesse, sier McPheters og beskriver sneakersene som legges ut på auksjon for «virkelig unike».

En viss del av inntektene går til den afrikansk-amerikanske borgerrettsorganisasjonen NAACP Legal Defense and Educational Fund.
(NTB)

Mer fra Dagsavisen