Kultur

Undersøker kutt for 500 mill.

Kriserapporten om Bjørvika tas på dypeste alvor, understreker den nye direktøren Eli Grimsby, som har fått i oppdrag å se hvor mye bibliotek Oslo får for 2,6 milliarder kroner.

Bilde 1 av 2

– Det er ferdigstillelse i utgangen av 2018 vi arbeider etter nå, sier Eli Grimsby, som nylig ble kastet inn som ny leder for byggeprosjektene i Bjørvika. Byggingen av Munch-museet, som starter i august, og nytt hovedbibliotek har en kostnadsramme som kan ende på rundt 6 milliarder kroner til sammen.

Les også: Krever Bjørvika-høring

Budsjettsprekk

For en måned siden kom nyheten om at hovedbiblioteket, dersom man holdt fram med dagens anbuds- og styringsprosess, ville bli en halv milliard kroner dyrere enn Oslo bystyre har vedtatt. Holte Consulting ble innleid til å kvalitetssikre prosessen, etter det ble klart at vannlekkasjer og andre problemer ville føre til en forsinkelse i byggingen. Og rapporten fra Holte, som Dagsavisen har skrevet om ved flere anledninger, var knusende.

Manglende kommunikasjon, og dårlig anbudsstrategi har fordyret prosjektet, som i verste fall kan koste 3,1 milliarder kroner. Opprinnelig skulle biblioteket vært ferdigstilt neste år. Ny tidsramme for ferdigstillelse ble satt til 2019.

Men onsdag, under markeringen av festing av den første pelen som skal danne fundamentet for bygget, vekket Grimsby et håp om tidligere ferdigstillelse, altså utgangen av 2018.

Les også:  Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Les også: – Stor risiko

Kostnadskutt

Fram til oktober skal Grimsby og Kulturbyggene i Bjørvika gå gjennom både bibliotek- og Munch-byggingen og revurdere prosjektets ledelse, risikofordeling, kontraktsformer, regime for oppfølging, men også hvor det eventuelt kan kuttes i kostnadene som har løpt løpsk.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) har bedt Grimsby om å vurdere hvilke løsninger for bygg og inventar man kan forvente dersom man legger den vedtatte kostnadsrammen til grunn, nemlig 2,6 milliarder kroner.

– Vi har ikke gitt opp denne kostnadsrammen, sier Bjercke.

Allerede har det vært lagt inn kutt i byggeprosjektet, særlig i det løse inventaret.

Tidligere biblioteksjef, Liv Sæteren, som onsdag ble hedret for sitt engasjement for nytt hovedbibliotek, benyttet anledningen til å uttrykke en viss skepsis til kutt.

– Jeg har en angst for at det er selve bygget som driver kostnadene opp, og ikke innholdet. Angsten er for at det innholdsmessige må vike plass, sa hun i sin takketale.

Grimsby bekrefter at de vil vurdere kutt i inventaret.

– Men vi skal levere et bygg som skal inneholde det som er bestilt. Nå skal vi se hva som skal til for å komme seg ned på et kostnadsnivå på 2,6 milliarder kroner, og så får vi se om det i det hele tatt er mulig. Jeg tror vi kommer til å ende med en kostnad mellom 2,6 og 3,1 milliarder, sier hun.

Les også: Byrådet frykter budsjettsprekk for nytt Munch-museum

Les også: Jobber for ferdig bibliotek i 2018

Alvorlig prat

I rapporten fra Holte Consulting var det i all hovedsak prosjektledelsen, som er innleid fra ÅF Advansia, som fikk strykkarakter. Likevel får ÅF Advansia fortsette med arbeidet, både med hovedbiblioteket, og med Munch-museet.

– Direktøren i Kulturbyggene i Bjørvika måtte forlate jobben sin, men dere beholder ÅF Advansia. Hvorfor får de fortsette?

– Dette er et prosjekt som har vært jobbet lenge med. Sånn vi vurderer det nå er det riktig å beholde prosjektorganisasjonen, da det er komplisert å sette noen nye inn i prosjektet, sier Hallstein Bjercke.

– Hvordan har de reagert på kritikken de har fått?

– Rett i etterkant av at vi mottok rapporten hadde vi en alvorlig prat med ÅF der jeg uttrykte en klar forventning om forbedring. Jeg var opptatt av at rapporten skulle tas med største alvor, sier Bjercke.

– Jeg starter hver dag på brakkeriggen og har satt meg inn i hvordan de arbeider. Jeg opplever at ÅF tar tak i mange av problemstillingene, og jeg har vært tydelig overfor dem at jeg tar rapporten på dypeste alvor, sier Grimsby.

Som ny direktør for byggeprosessen lover Grimsby at Kulturbyggene i Bjørvika skal bidra til mer åpenhet rundt prosjektene, og gi mer informasjon til presse og befolkningen i Oslo.

– Folk i Oslo har krav på å få vite mye. Det er de som er med på å finansiere disse byggene, sier hun.

Les også:

Slik skal de spare i hovedbiblioteket

Klar til å stoppe nytt bibliotek «når som helst»

Høring om budsjettsprekk 3. juni

Om to og en halv uke må kulturbyråden svare Oslo bystyre på hva som har gått galt i byggeprosessen i Bjørvika.

Som Dagsavisen skrev 14. april, har kulturbyråd Hallstein Bjercke bedt om en total gjennomgang av begge byggeprosjektene i Bjørvika, også Munchmuseet. Byggingen av museet ble vedtatt før jul i fjor, etter skjema for den framdriften Bjercke ønsket. Som et resultat av det har det påløpt ekstra kostnader, men kulturbyråden vil undersøke om samme sviktende økonomistyring, som har skapt en alvorlig situasjon for hovedbiblioteket, har påvirket byggingen av Munchmuseet.

Den nye ledelsen for Kulturbyggene i Bjørvika skal finne ut av dette innen oktober.

Mer fra Dagsavisen