Kultur

Tysk TV satser på litteratur

Mens NRK har slitt med dårlig oppslutning om sine litteraturprogrammer har den tyske allmennkringkasteren ZDF stor suksess med sin litteratursatsing. Nå planlegger NRK et nytt litteraturprogram med oppstart i 2005.

Og nå lager NRK nytt litteraturprogram

13 millioner seere så på litteraturprogrammet «Lesen!» da de lanserte starten på kåringen av de 50 beste bøkene fra verdenslitteraturen med en storstilt direktesending på den tyske allmennkringkasteren ZDF for to uker siden. Så langt har 60.000 seere avgitt sin stemme og med reklame i beste sendetid mellom sendingene fra Tour de France forventer TV-kanalen at dette tallet skal stige kraftig.

– Det gjelder å oppmuntre til økt lesing av bøker og hvorfor skal ikke fjernsynet gjøre det? sier redaksjonssjef Werner von Bergen til NRK.

Nettopp NRK har lenge slitt med kritikk og manglende oppslutning for sin egen satsing på litteratur på TV. Brageprisen – som skulle bli litteraturens Spellemannspris – ble aldri noen suksess og ble til slutt droppet av NRK for halvannet år siden. Andre programkonsepter har vært prøvd ut og tatt av lufta etter kort tid mens det eneste programmet med gode seertall har fått massiv kritikk for å være ukritisk reklame for bestselgerforfattere.

Ambisjonsløse

For et og et halvt år siden gjorde litteraturforskeren Tore Rem ved Universitetet i Oslo en studie av «Bokbadet» på NRK. Resultatet av undersøkelsen var et rent slakt. Selv om han mener at NRK har gjort noen justeringer etter at han kom med kritikken mener Tore Rem fortsatt at NRK er helt ambisjonsløse når det gjelder litteratur på fjernsyn.

– De har gjort noen justeringer på sendetida slik at litteraturstoffet ikke er like marginalisert. Men kvaliteten på det som sendes er ikke blitt bedre.

Rem viser til Storbritannia Frankrike Tyskland og Sverige som land hvor litteraturdekningen er bedre. Han tror det først og fremst er fantasi og vilje til å tenke stort som er problemet.

– NRK har gjort noen forsøk som ikke har vært helhjertet nok. De burde kombinere det å diskutere bøker med å rette fokus mot det litterære feltet i videre forstand: Bokbransjen og litteraturens plass i samfunnet. Samtidig tror jeg ikke de skulle være så redde for «talking heads» – det ser jo ut til å gå greit når det gjelder sport kommenterer Rem.

Han mener det er betegnende for litteraturens plass i samfunnet at mens NRK har droppet å sende Brageprisen regnes fortsatt reklamebransjen musikkbransjen og filmbransjens feiringer av seg selv som god TV.

Nytt litteraturprogram

Nå er NRK imidlertid i startgropa med å utvikle et nytt litteraturprogram som etter planen skal ha premiere en gang neste år.

– Vi ser på litteratur som et veldig viktig område å dekke. Nordmenn leser forferdelig mye bøker påpeker TV-sjef Annika Biørnstad i NRK.

Hun kjenner ikke til den tyske suksessen men peker på et lignende eksempel fra Finland der et lyrikkprogram på TV har erobret store seertall.

– Utfordringen er å klare å formidle både leseglede og innholdspresentasjon.

Hun kan ikke si så mye om innholdet i det nye programmet men sier at det vil være naturlig at programmet skal inneholde litteraturkritikk så vel som underholdning.

Rare forfattere

Forfatteren John Erik Riley var en av dem som jobbet med å lage litteraturprogrammet Leseforeningen på NRK2 før det ble tatt av lufta for noen år siden. Han mener det er viktig med nytenkning slik at man ikke ender med å lage radio for TV.

– Man må kanskje bryte litt opp i forestillingen om at samtalen i studio er den eneste måten å formidle litteratur. Språkprogrammet «Typisk norsk» er et godt forbilde de spiller på flere sjangrer og har gått nye veier for å nå et bredt publikum med et smalt tema.

Riley mener sendingene fra Brageprisen var veldig tradisjonelle og andektige og sammenligner dem med Oscarprisutdelingen.

– Vi forfattere meg selv inkludert er jo gjerne litt rare og kan ikke stille opp med så mye glamour.

Bokbadet har gitt NRK suksess på seerratingen men er ukritisk og overflatisk ifølge kritikerne. Her intervjues Åsne Seierstad av Anne Grosvold.

Marit Christina Lie Hanne Skrikerud og Arild Jonsjord i «Tre reportere søker en forfatter» har stått for NRKs litteratursatsing i vår.

Mer fra Dagsavisen