Kultur

Tviler på Eurovision-terror

Helsingforskomiteen er kritisk til meldingen fra aserbajdsjanske myndigheter om et avverget terrorangrep.

Ifølge myndighetene arresterte sikkerhetspolitiet i landet rundt 40 terrorister mens Eurovision Song Contest fant sted. Terroristene skal ha planlagt angrep på sentrale bygninger i Baku, samt artisthotellet og Krystallhallen hvor Eurovision Song Contest foregikk.

Skeptisk

Det er opplysninger fra Helsingforskomiteens kontakter i Aserbajdsjan som gjør at seniorrådgiver Berit Lindeman er skeptisk til meldingen.

- I Aserbajdsjan er våre kontakter vant til å ta offisielle meldinger med en klype salt, også når de viser seg å være korrekte. Vi vet ikke 100 prosent hva som er skjedd, men man vet at det ble gjort arrestasjoner av en gruppe for rundt to måneder siden, sier Lindeman.

- Dette gjaldt en operasjon mot et hus med folk som hadde våpen, og forbindelsen til lederen for de arresterte går til sunnimuslimer med tilknytning til Russland. Samtidig knytter aserbajdsjansk sikkerhetstjeneste gruppen til Iran, men der er de som kjent shiamuslimer. Ingen av våre kilder bestrider at det har vært planlagt et terrorangrep mot mål i Aserbajdsjan, sier Lindeman.

Skifte fokus

Men at dette har en link til Eurovision Song Contest har man liten tro på, påpeker hun.

- Å linke arrestasjonene med Eurovision Song Contest oppfatter vi snarere som et forsøk på å få fokus på noe annet fra myndighetenes side, sier Lindeman.

Et hundretall fredelige demonstranter ble pågrepet mens Eurovision 2012 pågikk.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen