Fra NRKs dramasuksess «Valkyrien», som samlet opp mot 900.000 seere 1. nyttårsdag.

Vil lage dobbelt så mye TV-drama

Fram mot 2022 vil TV-bransjen doble mengden norsk TV-drama.

 

Det er blant målene som norsk TV-drama-bransje har samlet seg om. Denne uka har norsk TV-bransje møttes på det årlige TV-drama-konventet, i regi av Norsk Filminstitutt og Produsentforeningen Virke. Her samlet man seg om fem nye mål for norsk TV-drama:

* Doble antall minutter norskprodusert TV-drama.

* Vinne Emmy og Prix Europa for beste TV-drama.

* Norge best i Norden på Television Rating Points.

* 100 millioner i friske penger fra verdikjeden og insentivordningen.

* Befeste drama som næringen som styrker norsk språk og kultur.

Les også: Ny vår for norsk TV-drama

Store mål

– Dette er store mål, men vi mener de også er realistiske, sier Torbjørn Urfjell, leder av Produsentforeningen Virke.

– I tillegg til å doble volumet på TV-drama, vil vi også måle at norsk TV-drama faktisk blir sett. Med TRP-systemet kan vi for eksempel måle om seere i Frankrike ser mer norsk enn svensk tv-drama. Klarer vi å være best i Norden, blir vi på topp i verden. Norden produserer TV-drama som er interessante i alle viktige markeder, sier Urfjell.

I 2007 satte bransjen seg som mål å oppnå en Emmy-pris til et norsk TV-drama. Det ble nådd i fjor, da Anniken von der Lippe fikk Emmy for sin hovedrolle i «Øyenvitne».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nordisk

Det trengs nye midler for å få realisert målene, konstaterer TV-bransjen. Nå har kulturminister Linda Hofstad Helleland, i intervju med Dagbladet, varslet at hun ønsker å gjøre insentivordningen for film- og TV-produksjon til en felles nordisk ording.

– Dette er et svært spennende initiativ som vi ønsker velkommen. For å få til en felles nordisk insentivordning bør den gå over fra tilskuddsbasert, slik den er i Norge i dag, til en automatisk refusjonsordning, som man nå har fått i Finland, påpeker Urfjell.

Les også: Lager nye mål for norsk TV-drama