Nyheter

TV-gjespenes natt

Det kan bli vanskelig å holde seg våken gjennom Emmy-natta, når det er «Downton Abbey» og «Game of Thrones» som konkurrerer om den gjeveste prisen.

Bilde 1 av 2

De er to store publikumsvinnere, men også blant årets beste TV-drama, ifølge Emmy-juryen. Det amerikanske TV-akademiet har ikke tradisjon for å sette det nyskapende, nye og spennende høyest når de plukker nominerte til den årlige prisfesten. Emmy-juryen har det med å favorisere de store og populære, og belønne de samme serier og aktører i sesong etter sesong.

Dermed er sjansen stor for at «Game of Thrones» får prisen for beste drama i år, etter at HBOs fantasysuksess vant denne i fjor. Det er derfor HBO får 94 nominasjoner, selv om selskapet ikke lenger er TV- produsenten av det beste. Hva som er årsaken til at amerikanerne nominerer «Downton Abbey» (nå igjen) er helt merkelig, med tanke på hvor mye briljant TV-kunst og -håndverk deres egne produserer. Emmy-juryen er en trygghetssøkende gjeng, og kanskje ikke de yngste og våkne i bransjen heller. Det er ikke mange år siden TV-akademiets medlemmer stadig måtte få tilsendt Emmy-papirer via vanlig post, da mange manglet data hjemme.

Sånne faktorer kan forklare hvorfor det gikk årevis før Emmy ga «Mad Men» den kjærligheten AMC-serien fortjente, eller at den oppdaget «The Americans» først nå. Det er uansett svakt at TV-akademiet framhever «House of Cards» som Netflix sin beste serie, ut fra antallet nominasjoner, når selskapets stadig voksende TV-katalog består av mye briljant, nytt drama. Det synes også litt unødvendig å nominere Max von Sydow for hans birolle i «Game of Thrones», hvor han egentlig bare er Max von Sydow.

Det overrasker ikke at «Modern Family» er nominert i beste komedie-klassen for sjuende gang, på tross av at vitsene begynner å bli nokså kjente. Den gjeve komedieprisen bør uansett gå til Aziz Ansari og hans personlige, samfunnsaktuelle og sympatiske «Master of None».

Emmy-kvelden er festen for de privilegerte få framfor mangfoldet, i betydningen av at en nominert storserie går igjen i mange kategorier. En som fortjener viraken ved den 68. Emmy-utdelingen er miniserien som dramatiserer O.J. Simpson-rettssaken. Selv om Cuba Godding Jr er svak som O.J. Simpson og John Travolta spiller en saltstøtte. Deres kollega Courtney B. Vance var uansett prisverdig god som kjendisadvokaten Johnny Cochran. Skulle O.J.-serien få pris som beste miniserie foran «Fargo» og «Roots», er det helt fortjent. Men da bør Kirsten Dunst, Jesse Plemons og Bokeem Woodbine få pris for «Fargo»-rollene deres.

Emmy-akademiets unnlatelsessynd i år igjen er «Recticy» fra lille SundanceTV. Den lavmælte historien om en tidligere drapsdømts liv i hjembygda er en enerverende, lavmælt og dvelende fortelling med en glimrende Aden Young i hovedrollen. Han må trøste seg med nominasjon fra de amerikanske TV-anmeldernes Critics Choice Television Awards – i år igjen.

Serien er tilgjengelig på Netflix. «The Americans» er på Netflix. «Fargo 2» er på TV 2 Sumo, «Roots» ligger på HBO Nordic, i skyggen av «Game of Thrones». Det er ikke lenger sånn at Emmy-natta priser serier vi ikke har sett eller hørt om. Emmy-utdelingen kan sees live på TV 2 Livsstil og TV 2 Sumo natt til mandag.

Mer fra Dagsavisen