Nyheter

TV-anmeldelse «Mordene på White House Farm»: En ekte engelsk tragedie

NRKs sommerkrim er basert på en 35 år gammel drapshistorie som britene fortsatt ikke ferdige med – av flere årsaker.

4

TV-krim

«Mordene på White House Farm»

Slippes på NRK TV søndag 12. juli, premiere NRK1 mandag 13. juli.

TV-serien forteller en historie som kanskje er ukjent for oss her hjemme, men i hjemlandet har den skapt debatt hver gang personen som ble funnet skyldig i saken har bedt om prøveløtalelse i over 30 år.

Dette er krim, basert på en drapssak hvor en hel familie ble funnet skutt på en gård en sommernatt på den engelske landsbygda i Essex i 1985. Historien vakte stor oppsikt den sommeren, en rystende føljetong som skulle påpå i britisk offentlighet fram til en jury fant en tiltalt skyldig for drapene nesten halvannet år seinere. Saken vakte berettiget oppsikt, og det skyldtes ikke bare den grusomme forbrytelsen som er begått, men som serien forteller – at britisk politi gikk oppsiktsvekkende grundig til verks for å framstille den som oppklart og insisterte på å få den avsluttet selv om det var mange sider av saken som åpnet for videre etterforskning.

Ser du etter gode TV-serier? Her er en stor strømmeoversikt: De beste seriene på Netflix

Her blir drapsmysteriet og politiets arbeid sirlig gjenfortalt, basert på svært grundig research - som en plakat understreker før hver episode begynner, og i så grundig detaljt at serien blir litt gjentakende og minst en episode for lang. Historien er gruvekkende fascinerende likevel, all den tid den avdekker politiarbeid og politimyndigheters mentalitet av simpleste sort – mer opptatt av publisitet og framstå som flinke framfor å faktisk gjøre jobben.

I tråd med sakens natur har serieskaperne aktet seg vel for å konkludere for bastant og påstå for mye, all den tid ingen kan være 100 prosent sikre på at rette person er dømt for drapene.

I sin tid var britisk opinion delt i oppfatningen om den skyldige var funnet, og hvor stor denne kriminalsaken var den gangen kan man finne ut ved å google «White House Farm murders». For TV-kveldenes skyld er det lurt å se serien først. Historien har avfødt flere bøker, gravejournalistikk, og som denne serien forteller – et utall rabiate historier i britiske tabloidaviser da den pågikk. Historien bød på plenty med tabloidvennlige ingredienser, familiekonflikter, penger, narkotika, og en halvkjent eksmodell, som endatil hadde posert naken. The Sun-journalistene og den gjengen slo seg skikkelig løs.

Alt i første episode mener politiet at saken er løst. Fem personer i familien Bamber er funnet skutt og drept på gården deres. Blant de drepte er datteren Sheila, eksmodellen med en forhistorie av psykiske lidelser, og mor til to små gutter. Eneste gjenlevende i nær familie er arvingen Jeremy, en ung fyr som visste å nyte 80-tallets partyliv. Sheila og Jeremy har ikke noe godt forhold, men søndagsmiddagen hjemme må de akseptere begge to.

En natt ringer Jeremy politiet og forteller at faren har ringt om hjelp. Sheila skal ha gått berserk med skytevåpen i huset, er beskjeden før samtalen brytes. Når spesialstyrker med våpen først kommer til, finner de alle i huset skutt drept, tilsynelatende av Sheila, som har skutt seg selv.

Les også: Filmanmeldelse «The Old Guard»: Livet suger og du dør aldri (DA+)

Dette er drap og selvdrap, en familietragedie, konkluderer sjefsetterforskeren, noe politiledelsen regionen aksepterer lett. At gjerningspersonen har skutt seg selv to ganger, er noe lovens håndhevere ser bort fra, all den tid en rettsmedisiner sier at det i teorien er mulig. Bare én politimann er skeptisk til teorien, som blir trakassert og truet til taushet. Han reagerer likevel på flere sider av saken.

Politiet lar den gjenlevende sønn få familien kremert, og gjør sitt for at saken ikke blir tatt opp igjen. Det er først når et nytt vitne trer fram at etterforskningslederen må akseptere at drapssaken kanskje ikke er avsluttet likevel. Han er en arg type, spilt av Stephen Graham, den mest kjente skuespilleren på plass, men han har lite annet å gjøre enn å skjelle og smelle. At skuespillerne i virkelighetsbaserte serier som dette ikke er kjente navn er en fordel, da de lett kan bidra til å øke sensasjonsfaktoren eller rett og slett bare gå i veien for historien som formidles.

Den som har mest å gjøre her er han som spiller den gjenlevende Jeremy Bamber, en gåtefull type som ifølge denne serien ikke gikk veldig hardt inn for å innynde seg hos opinionen når drapssaken dominerte nyhetsbildet i England. Men nesten like dårlig ut av denne virkelighetsbaserte krimsaken kommer det britiske politiet.

Les også: Filmanmeldelse «Domino»: «Norsk» nedtur for De Palma (DA+)

Mer fra Dagsavisen