Nyheter

TV-anmeldelse av thrilleren «The Head»: Iskalde smågrøss

«The Head» er en arktisk triller som ikke har gått seg bort i snøstormen.

5

TV-drama

«The Head»

Viaplay. premiere søndag 6. desember.

Det pleier ikke å bli helt etter ambisjonen når TV-skapere fra sør for Sinsen-krysset lager thrillerserier med handling lagt til det mørke, iskalde nord. I denne typen serier har spenning og realisme det med å forsvinne i snøstorm og vintermørke og svakt plott. Selv BBC klarer å lage iskalde kalkuner når de beveger seg for langt nord (som i «Fortitude»). Derfor er det desto morsommere når det faktisk kommer en thrillerserie som «The Head», en spanskprodusert engelskspråklig thrillerserie med skuespillere fra flere verdensdeler, som er hva den utgir seg for.

På jakt etter flere serier i vintermørket? Sjekk våre oversikter: De beste seriene på Netflix

Årsaken kan ha å gjøre med at serieskaperne har unngått fristelsen å sende folk ut i svarteste vintermørket gang på gang for å skape spenningen en thriller trenger. I stedet foregår dramatikken stort sett innendørs, inne i den avstengte og isolerte forskningsstasjonen Polaris VI. Dette foregår på Sørpolen i Antarktis, verdens kaldeste sted, hvor tolv mennesker oppholder seg uten kontakt med omverdenen i de seks månedene vinteren varer. Først når det er vår og de ekstreme vinterstormene har lagt seg, kan det komme folk dit. De tolv er forskere, en lege, en håndverker, en kokk og så videre, fra Sverige, Danmark, Nord-Irland, Skottland, Spania og Japan. noen er veteraner, andre skal overvintre her ute for første gang. Blant dem er den selvutnevnte lederen og seniorforsker Arthur, spilt av John Lynch. Han vil redde verden, og legger lite skjul på hvor viktig han faktisk er.

Les også: Hvor kan jeg se julefilmen min?

Arbeidet deres er en viktig del av klimaforskningen, får vi vite. En av forskerne er svenske Annika, som hennes danske mann Johan har forlatt for seks måneder tilbake med tungt hjerte. På basen går beboerne gjennom sine faste ritualer, som å se John Carpenters «Tingen fra en annen verden». At de ser denne filmen, en klassisk skrekkaction fra en polar base i Antarktis, er et lite hint fra serieskaperne om hva som kommer. Det skal skje fæle ting på Polaris VI også. Det får danske Johan og teamet hans se, når de kommer tilbake til basen etter vinteren. Polarstasjonen er mørklagt, og det har ikke vært gitt livstegn fra mannskapet her på tre uker. Det har man tolket som teknisk svikt, at utstyret er ødelagt av ekstremværet. Det går ikke lang tid før finner den første døde, så den andre. De er drept alle sammen, og tre er savnet. Til sist finner de legen Maggie i et skap, forkommen og i sjokk. Hun har T3, konstateres det, en alvorlig form for hukommelsestap. Den unge legen husker derfor ikke hva som har skjedd.

Les også: Gi bra bøker i koronajulegave

Dermed får Johan ikke vite noe om hva som har skjedd, eller vite om det er fortsatt er en eller flere drapsmenn på basen. Politi rekker ikke fram på flere dager. Johans store problem er at Annika er blant de savna, så han har ikke tid til å vente på verken politietterforskere eller at Maggie kvikner til. Det er når hun begynner å huske at vi får skildret hva som har skjedd. Mot slutten av vinteren begynte isolatet å tære på folk, noen kranglet, noen drakk. Så ble en person funnet drept, med avkuttet hode – derav den enkle, litt banale tittelen på serien, antakeligvis – og panikken oppsto. For hvem av dem er morderen? Har en uvedkommende på tross av ekstremvinteren utenfor klart å ta seg inn? Frykt, mistro og kaos preger den lille isolerte sivilasjonen.

Les også: Julealbumenes hevn - nå er de over oss igjen

Maggie husker hendelsene litt og litt, helt i kronologisk rekkefølge faktisk, og det er selvsagt TV-dramaturgisk litt søkt og lettvint. Men hun lider jo av avorlig T3, gjentas det for å veie opp. Historien hennes er dramatisk og grufull nok likevel, og reddes av at gjenfortellingen hennes av hendelsene er fortellende og saklige, og skildra uten skrekkfilmens krakilske effekter.

For Johan handler det om å finne ut hva som har skjedd med kona. Han får også sjekket Maggie og de dreptes bakgrunn, psykologiske tester og historier for å få bekreftet at hennes versjon av hendelsene kan stemme. At «The Head» griper an kan ha noe å gjøre med at skildringen av isolerte mennesker i livsfare treffer en nerve nå som vi har levd mer avsondret fra folk i åtte-ni måneder. Men serien vet også å holde på nysgjerrigheten, og by på en intrige som holder vann - eller i denne sammenhengen - ikke går gjennom isen.

Mer fra Dagsavisen