Dronning Daenerys med dragene er her, natt til mandag norsk tid. Sesong syv «Game of Thrones» vises på HBO Nordic og C More her hjemme. FOTO: HBO NORDIC

Tilbake på skjermen

Tidenes fantasy-suksess er tilbake. Spørsmålet fansen stiller seg er hvem som skal dø nå.

At det er sommer, feriestille og noe mindre TV-vennlige lyse kvelder trenger ikke HBO å bry seg om, når de lanserer den nest siste runden av voldseposet «Game of Thrones» (Got) natt til mandag norsk tid. Den omdiskuterte, brutale og svært mørke fantasyserien opprinnelig skrevet av George R.R. Martin er blitt en så stor internasjonal suksess at premieredato har lite å si for suksessen.

Kampen om jerntronen vil trekke millioner av seere til TV-skjermer og strømme-dingser i noe sånt som 170 land i løpet av sommeren, for fansen har ventet i over ett år på dette.

Brutal suksess

I fjor satte historien et svært dramatisk punktum, med en slutt som mer enn antydet at det illevarslende mottoet «winter is coming» blir en grusom realitet for menneskene i Westeros. Hva fansen kan forvente å se er selvsagt hemmeligstemplet, det eneste skuespillerne har fått lov til er å antyde at dette blir episk og at en og annen sentral karakter vil møte grusomme endelikt. Det er nettopp hovedkarakterenes brå død som er en av årsakene til TV-seriens suksess.

«Game of Thrones» har i løpet av seks sesonger blitt nominert til over 400 TV-priser, og ble i fjor serien som har vunnet flest Emmy-priser i alt – 38 stykker. Blant dem er Emmy-prisen for beste serie.

Siste slag

Det gjenstår 13 episoder av serien som er blitt en større hit for HBO enn «Sopranos» og «Band of Brothers». TV-selskapet tok en sjanse da det i 2009 bestemte seg for å realisere TV-utgaven av George R.R. Martins populære, men svært mørke, bloddryppende og brutale historie lagt til en alternativ middelalder.

For fantasy er dyrt, og denne historien er så sadistisk og blodstenket at den ikke var egnet for et familiepublikum. Så har volden, voldtektene og torturen også vakt debatt underveis.

Mer fantasy

Nå har handlingen i serien tatt igjen og forlatt historien som forfatter George R.R. Martins forteller i bøkene sine, men TV-serien har uansett stjålet oppmerksomheten fra bokserien. Etter den enorme suksessen jobber HBO med planer om å melke suksessen med mer fantasy, opptil fire beslektede «Got»-serier skal være i utvikling.

Handlingen i nest siste kapittel er selvsagt holdt hemmelig. Det eneste skuespillerne har fått lov til å er å antyde hvem som kanskje venter en brå død og at dette blir episk. Historien som begynner natt til mandag norsk tid er delt opp i sju episoder. Aller siste kapittel som venter neste år, er på seks episoder. Trøsten for fansen er at episodene skal være lenger enn tidligere.