Kultur

«Nedgravde hemmeligheter»: Cassie og Sunny er påskefavorittene

Detektivene som løser gamle saker med hjerte og smerte er tilbake med en ny gammel forsvinningssak.

5

TV PÅSKEKRIM

«Nedgravde hemmeligheter»

NRK1/NRK TV

Premiere 15. april

Duoen Cassie og Sunny er blitt nordmenns påskefavoritter i løpet av to sesonger, skal vi dømme etter seertallene «Nedgravde hemmeligheter» har hatt på NRK1 tidligere. Denne tredje sesongen forsterker inntrykket av at serien er en av de bedre som har kommet fra kriminalserie-grossistene som engelsk TV-bransje faktisk er.

Dette er krimserien som begynner med å forklare «hvor», men som passer seg godt for å gi hint og antydninger til svar på krimgenrens «hvem» og «hva» før det nærmer seg punktum for historien. Som en god krim skal gjøre. At detektivene selv er framstilt som forholdsvis vanlige mennesker også, de er verken alkoholikere eller ødelagt for livet av tøffe inntrykk på jobben, bidrar til å gjøre «Nedgravde hemmeligheter», (norske krimserietitler, sukk), til en sympatisk krim i motsetning til kosekrim à la «Mord og mysterier» hvor folk dør bak hekker og steingjerder i horder uten at noen egentlig reagerer, som om drapsraid er de mest dagligdagse hendelser i disse samfunnene.

Les også: Her er oversikten over årets påskekrim på TV (Dagsavisen+)

Etterforskerduoen har riktignok hverdagslige utfordringer, men privatlivet deres brukes ikke til å hale ut tida i historien eller skjule et syltynt krimplott. Hjemmelivet deres får ikke stjele oppmerksomheten fra kriminalsaken, som denne gangen starter med at et skjelett dukker fram fra jorda under veiarbeid utenfor London. Det er ung jente som er funnet. Hun ble borte nyttårsaften 1999, da alle var opptatt av år 2000.

Etterforskerne kommer snart over en kvartett av menn – nå middelaldrende karer – som alle tilsynelatende kan ha klart å holde på grusomme hemmeligheter i nesten 20 år. Historien tar seg også tid til å skildre livssituasjon til de pårørende av savnede personer, og hva det kan gjøre med de som sitter igjen med mange følelser og ubesvarte spørsmål. Skildringene av dem er empatisk og human, og tilfører krimserien en stemning og egenart som kan forklare hvorfor serien er så populær - både i hjemlandet og her. Dette er ikke krimmen med knalltøffe konfrontasjoner eller biljakter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Påskens serie er også befolket av et A-lag av briljante, britiske skuespillere fra film og TV, som «The Crown», «Fire bryllup og en gravferd» og «The Vicar of Dibley», noe som bidrar til å gjøre den til en severdig forestilling. Skuespillerne bidrar til å gjøre dette til et av påskekrimmens høydepunkt - selv om den er svært så dvelende, og NRK viser de opprinnelige seks episodene den er produsert som, i tre spillefilmlange episoder hver.

Denne saken er heller ikke den siste for Cassie og Sunny. Britiske ITV er alt i gang med å lage en ny sesong av «Nedgravde hemmeligheter». Det innebærer store sjanser for et velkomment gjensyn med denne krimseriefavoritten ved en seinere påskeanledning.

Mer fra Dagsavisen