Nyheter

Nå takker disse seriene for seg

Nå er hundre og ett ute for «The 100», «Modern Family» og en mengde amerikanske TV-serier som har gått på skjermen år ut og år inn. De er kansellert.

Bilde 1 av 4

Se full liste i bunnen av artikkelen.

Noen av seriene som takker for seg i år har hatt lange TV-liv, noen vil kanskje si at noen av dem har fått gå for lenge, for flere av de kansellerte seriene har det til felles at de hadde premiere i en annen TV-tid. De lengste føljetongene hadde til og med premiere i en tid da Netflix fortsatt bare var et selskap som sendte DVD-er til folk i posten. Nå er det ubønnhørlig slutt for flere av de klassiske lineær-TV-seriene fra, dramaserier i forrskjellige sjangre som har bydd på opptil 24 episoder i sesong etter sesong.

Les også: De beste seriene på Netflix

Moderne tider

Blant seriene som takker for seg denne våren er «Modern Family», komisuksessen som i sin tid var nyskapende, i den forstand at serien bød på et uvanlig mangfoldig karaktergalleri – både et homofilt ektepar med barn og colombianske innvandrere – i en V-komedie på amerikansk mainstream-fjernsyn, lenge før den tida før TV-bransjen og Hollywood ble opptatt av at hele samfunnet skulle gjenspeiles i TV-serier og på lerret også. «Modern Family» hadde premiere på ABC i 2009 – her hjemme i 2010 på TV 2, men med vårens 11. sesong er historien altså over for storfamilien Pritchett.

Les også: De beste seriene på NRK

Gjengangerne

Det er rundt 30 amerikanske serier som takker av i 2020, noen av dem er seiglivede produksjoner som har gått på skjermen i flere sesonger enn selv «Modern Family». De var i mange år store, stødige TV-satsinger som ble sendt en episode per uke, på den måten alle var vant med før Netflix kom og  endret hvordan vi ser TV-seriene - og dermed også hvordan TV-bransjen tenker når de skal lage nye serier.

Du så kanskje noen episoder på TV 2 av «Criminal Minds» i løpet av 2000-tallet selv. Serien med FBI-agentene i aksjon hadde premiere på CBS tilbake i 2005. Etter femten sesonger forlater agentene nå kontoret med episode 324 den 19. februar. Seinere i våres forsvinner også den gamle traveren «Supernatural», som har gått på TVNorge og Fem her hjemme. I den okkulte spenningsserien har de to brødrene Sam og Dean Winchester kjempet met engler, demoner og mørke krefter fra mange dimensjoner ukentlig siden 2005. I 327. episode, sesong 15, skal brødrene til pers mot selveste Gud før alt er over for dem.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kortere historier

Siden disse eviglange seriene begynte å gå har produksjonen av dramaserier eksplodert i USA, år for år, og det forventes at verden største TV-nasjon setter ny dramarekord med produksjon av rundt 550 manusbaserte serier i 2020. Gullfeberen som rår gjør at konkurransen er knalltøff, flere serier får korte liv, og ettersom strømmeselskapene satser på mange korte framfor færre og lengre serier, vil ikke dramaseriene i samme takt som før komme i 24 episoders sesonger – slik lineær-TV-selskap har hatt for tradisjon å satse. TV-skaperne våger heller ikke ta for gitt at publikum har tid, interesse eller konsentrasjonsevnen til å følge lange narrativer, eller gidder å se over 20 episoder av en og samme serie når det nye titler dukker opp i en konstant strøm.

Les også: De beste seriene på HBO Nordic

Siste oppdrag

TV-året 2020 innebærer teppefall for serier av mange sjangre, enten det nå handler om serienes kvalitet, konkurranseforhold eller forventninger om fornying. I februar er det tida for premieren på åttende og siste kapittel om CIA-agent Carrie Matheson i «Homeland», to år etter sist serien gikk. I denne siste sesongen har «Homeland» forlatt fokuset på det Trump-aktige USA, til fordel for en historie hvor Carrie Matheson er i aksjon i Afghanistan.

Les også: Det beste du ser på TV 2 Sumo

Superserier

Heller ikke superhelter kan stå imot kanselleringstrusselen. Nå er det over ut for to av de første som kom på skjermen i denne sjangeren. Grønne Pil henger opp pilekoggeret allerede om en ukes tid, den 28. januar, åtte år og åtte sesonger etter at «Arrow» debuterte. Seinere i år skal «Marvel's Agent of SHIELD» følge den grønnkledde DC-heltens eksempel, etter sju sesonger på sju år. Dette betyr ikke at det blir færre superhelter på skjermen den kommende tida, da både CW og Disney har et kobbel nye superheltserier på gang de neste par årene.

Les også: De beste seriene på Viaplay

Enden er her

Blant seriene som har tapt konkurransen med superheltene de siste par åra er den postapokaplytiske ungdomsserien «The 100», som begynte å gå i 2014. Etter sju sesonger er hundre og ett for serien med, ehem, episode nummer 100 i løpet av forsommeren. I år forsvinner «Vikings» også, etter seks sesonger og minst like mange strandhugg. Det betyr ikke at norske skuespillere på birollejakt trenger å ta skjegget. «Vikings»-produsent MGM TV er i gang med planene om en stor viking-spin off i samarbeid med Netflix. Nettgiganten har store planer og mye nytt på gang for å møte med konkurransen fra Disney+, AppleTV+ og Amazon - blant annet, og trangen til fornying betyr slutten for mange av seriene Netflix har laget selv de siste årene. Noen av disse er det lett å ta farvel med, som «Fuller House» og «The Ranch». Andre Netflix-serier er det tristere å se forsvinne.

Les også: De beste seriene på Amazon Prime

Dette er seriene som forsvinner i 2020

«Modern Family»

«Homeland»

«Supernatural»

«Criminal Minds»

«Arrow»

«The 100»

«Marvel's Agent of Shield»

«Fresh Off The Boat»

«The Good Place»

«Vikings»

«Will & Grace»

«Empire»

«Glow»

«13 Reasons Why»

«Dear White People»

«Lucifer»

«Fuller House»

«BoJack Horseman»

«Power»

«Dark»

«The Ranch»

«The Good Place»

«The Rain»

«Tin Star»

«You Me Her»

«Strike Back»

Og de som takket for seg i 2019:

«Game of Thrones

«Suits»

«Elementary»

«Veep»

«The Big Bang Theory»

«Madam Secretary»

«Jane the Virgin»

«The Affair»

«Crashing»

«Unbreakable Kimmy Schmidth»

«Silicon Valley»

«iZombie»

«Gotham»

«Counterpart»

«Preacher»

«Lethal Weapon»

«Crazy Ex-Girlfriend»

«Mr. Robot»

«Orange Is the New Black»

«Transparent»

«Heimebane»

«Okkupert»

Mer fra Dagsavisen