Nyheter

«Hjem til jul» går i kjente julegater

«Hjem til jul» er som julegløgg. Den smaker godt i noen varme slurker, men med en gang den blir lunken blir det bare altfor søtt.

4

TV-DRAMA

«Hjem til jul»

Netflix, seks episoder slippes 5. desember

– Jeg har kjæreste, erklærer Johanne, single dame på 30, hjemme på søndagsmiddagen like før jul. Hun er den eneste single i familien, og er lei av å bli plassert på barnebordet i disse middagene. Siden bordet fanger, og familien blir så begeistret, må hun skaffe seg type innen julaften.

Det blir starten på en rekke dater og treff med forskjellige gutter og menn, traktert av en tapper Johanne som ikke er sikker på at hun vil ha mann, barn og familielykke.

Det kan jo hende at hun bare trenger en fuckboy, et alternativ Johanne også tester ut i praksis. Skildra i heftigere sexscener enn de amerikanske seriene i juleromcom-sjangeren, som har det med å handle om prinser og prinsesser og riddere på prektige romantiske eventyr, lagt til jula.

For selv om denne Netflix-serien regissert av TV-veteran Per-Olav Sørensen ikke sparer noe på verken julestemning, hjertegode følelser eller romantikken, sørger serien for å være et førjulseventyr med innslag av en mer realistisk skildring av enslige voksnes moderne liv og hvordan jakten på en partner faktisk kan fortone seg i storsamfunnet.

Johanne må håndtere forventninger om kjærligheten og fokus på familieliv hvor enn hun går, en virkelighet tilpassa de som er to.

Selv pysjamasene selges bare i par her. Du får kjøpt kjærestevott med plass til to leiende hender. De enslige må ta julevaktene på jobben. Foreldre, venner og kolleger snakker om at hun må finne seg noen.

Julas fokus på fellesskap og hygge gjør ikke den enslige tilværelsen mindre følbar.

Med 24 dager på seg må Johanne få ut fingeren, og kaster seg ut på nettet. Hun prøver seg på speeddating og tester ut ung og gammel på sin vei. Jakten på kjærligheten blir ikke lettere at av Johanne er sykepleier med mange lange skift på sykehuset. Her må hun takle alt fra strenge sjefer, amorøse kolleger og minst en pasient som ikke vil leve mer.

Nå har ikke eventuelt tungsinn mye plass her, negative vibber må fort vike for en disiplinstreng munter lettbeinthet som preger stemningen stort sett. Her snakkes liv og død, ensomhet og svik med gladhet i stemmene, kanskje i kosepysjen, og alt foregår på et vinterparadisisk sted med konstant sparkstøtting-føre, og hvor lysdekorasjonene henger tett i trehusidyllen – filma på Kampen i Oslo og Røros mens det ennå var litt snø igjen i mars.

Les også: Gabrielle er med i den første norske Netflix-serien

Selv om terrenget er «norsk», er det velkjent landskap rent temamessig denne serien befinner seg i. Når handlingen går i den godt opptråkka romcom-løypa blir historien lunken og sukkersøt, mer enn sjarmerende.

Ida Elise Broch sørger for at Johanne kommer ut som en levende karakter i klisje-kjente omgivelser. Hennes Johanne er morsom, troverdig og lett å like.

Hennes samboer Jørgunn – spilt av Gabrielle Leithaug, til nå kjent som artist – gir historien mer liv og røre. I det store birollegalleriet dukker skuespillere som Nader Khademi opp, en skuespiller med komisk timing for enhver anledning.

Serien er best når den våger seg litt utenfor romcomens trange rammer, som når Johanne setter i gang med noe heftig fitteprat.

Samtidig er det noen kunstigheter her også, som når sykepleier-Johanne gir en politiker en heftig, men temperamentsløs oppleksing i hva økonomistyring av sykehusmodellen innebærer i praksis.

Les også: Julekalenderne på TV: Julekos for de voksne

Det komiske anslaget kommer tidlig, når Johanne våger seg ut på speeddate. Nå er slike svette situasjoner rundt et kafébord skildra før – som i «The 40 Year Old Virgin», men det gjør ikke Johannes opplevelser av disse gutta mindre lattervekkende.

Det som føles troverdig i datingsettingene er hvordan disse karene er nolduser på kommunikasjon, uten evne til å se eller høre den andre. Her er det ikke tett mellom Hugh Grant-ene og Colin Firth-ene.

En av datene Johanne har tro på begir seg til og med ut på en totalslakt av hennes yndling «Love Actually», og de logiske bristene i filmen – noe som er forholdsvis risikosport å inkludere her – for det er ikke alt som henger helt på greip i denne romcomen heller.

Mer jule-TV: «Jul i Blodfjell 2»: Morsommere julekrim denne gangen

Noen av de hun treffer gir seg ikke så lett, men om det blir noe Netflix og chill på dem skal være usagt. Det som i hvert fall er sikkert er at Johanne ikke tar til takke med hvem som helst.

Hvor mye den enkelte liker slutten på historien avhenger nok av hvor engasjert man har vært på Johannes vegne underveis.

Mer fra Dagsavisen