Nyheter

Det blir påskekrim i år også

Det går mot en spesiell påskefeiring denne våren, men NRK og TV 2 følger tradisjonen med å by på britiske krimserier så snart kalenderen sier palmesøndag.

Vel vitende om at vi setter oss ned foran fjernsynet og ser krimserier slik vi har tradisjonen for, byr NRK og TV 2 på ny underholdning i denne genren når høytida kommer.

Det at mange av oss foretrekker å se påskekrim på TV, slik kanalene viser dem – i en og to episoder per kveld – er nærmest den eneste særnorske fellesøvelsen av en TV-vane vi har igjen.

Helt etter tradisjonen

Dette er en tradisjon som vi har hatt siden NRK først begynte å sende TV-krim i påsken på slutten av 1970-tallet. Første gang var i 1976, da NRK bød på BBCs «Mysteriet i Bellona Club», en miniserie med hobbydetektiv Lord Peter Wimsey.

Dette tilbudet var så populært NRK bød på en ny serie med den samme lorden i 1977, og en ny tradisjon var etablert.

Dermed hadde NRK klart å overføre nordmenns hang til kriminaldrama fra roman og radiohørespill til fjernsynet. 44 år etter forventer vi at NRK og TV 2 byr på ny og helst britisk krim i denne høytiden.

«Tilståelsen» starter påskekrimuka på NRK1. Martin Freeman spiller etterforskeren på jakt etter en drapsmann i denne virkelighetsbaserte historien. Foto: NRK

«Tilståelsen» starter påskekrimuka på NRK1. Martin Freeman spiller etterforskeren på jakt etter en drapsmann i denne virkelighetsbaserte historien. Foto: NRK

Først og fremst TV-påske

Seertallene for påskekrim har falt de siste årene, i takt med at strømmetjenestenes utbredelse, men fjorårets seerstatistikk taler sitt tydelige språk.

Da satt 503.000 foran NRK1 og fulgte både «Nedgravde hemmeligheter» og «Besett av ein seriemordar», da de faktisk ble vist på lineærmåten – på TV-en i stua.

Samtidig viser statistikken at vi ikke fråtser i disse seriene på nettet. Vi ser stadig ikke påskekrim når vi kan eller vil, selv om NRK har lagt ut alle disse seriene i en bolk på NRK TV ved inngangen til påskeferien i flere år nå.

Lite fråtsing

I fjor så 160.000 den populære «Nedgravde hemmeligheter» på nett-TV, en slags fråtserekord for påskekrim, men i år etter år har det vært under 80.000 i snitt som har valgt å se (påske)krim på NRKs nettspiller.

At seervanene fortsatt holder seg, kan selvsagt ha noe å gjør emed at krimmen går samme kveld som de årvisse påskenøttene.

NRK fortsetter like fullt å legge ut all påskekrimmen sin på en gang, og tilbyr i år høytidas tre nye serier fredag 3. april. På NRK1 kommer de på rekke og rad fra palmesøndag av – to nye miniserier samt en ny sesong av populære «Vera».

Gamle TV-vaner er gode å ha: Nå vender vi tilbake

Rufus Sewell har hovedrollen i en modernisert versjon av Agatha Christies «Den fjerde rytter». Foto: TV 2

Rufus Sewell har hovedrollen i en modernisert versjon av Agatha Christies «Den fjerde rytter». Foto: TV 2

Først ut på NRK «Tilståelsen» en ny «true crime»-serie som følger jakten på en seriemorder. Dette er en ITV-serie i samme sjanger som «

I «Tilståelsen» har velkjente Martin Freeman (fra «Hobbiten», blant mye annet) hovedrollen som den virkelige politimannen Steve Fulcher, som skal finne gjerningsmannen bak flere kvinnedrap i England.

Serien gjenforteller en historie som er knappe ti år gammel, og innleder påskekrimmen på NRK1. Premiere er palmesøndag, og denne vises i 2 episoder hver kveld til og med tirsdag. Men den slippes på NRKs nettspiller først, sammen med det resten av påskekrimmen alt på fredag 3. april.

Der befinner også påskekrimmen fra i fjor seg, både «Nedgravde hemmeligheter» og «Besett av en seriemordar». Her ligger også en sesong to av «Bancroft» som kom ut tidligere i vinter.

Mørk mordgåte

Påskens andre nye NRK-serien er en nylaget, dystert krimdrama i fire deler, med David Tennant i hovedrollen. Norske krimfans kjenner ham kanskje igjen som den gustne politimannen i «Broadchurch». Han er ikke mye gladere her, og skal vi tro den overbegeistrede anmelderen i The Guardian er dette fire delers dramaet faktisk bedre enn den populære serien mange sikkert husker fra 2013.

I «Deadwater Fell» spiller Tennant legen Tom Kendrick, som bor med familien i en landsby i Skottland og som blir rammet av en mordbrann. Serien i fire deler vises onsdag 8. april og skjærtorsdag.

På langfredagen tar en mer tradisjonell krim over, den populære gjengangeren «Vera». Denne gangen skal Vera Stanhope (Blenda Blethyn) løse fire nye mordsaker i Northumberland, i det som er 10. sesong av krimføljetongen. «Vera» fortsetter gjennom påskehelga med en ny episode hver kveld.

Krimserien «Vera» avslutter NRK-påsken med fire episoder gjennom påskehelga på NRK1. Foto: NRK

Krimserien «Vera» avslutter NRK-påsken med fire episoder gjennom påskehelga på NRK1. Foto: NRK

Agatha Christie-uke

TV 2 har én ny tradisjonell påskekrim på menyen, som vises over tre kvelder. I år som i fjor er det en modernisert filmatisering av en klassisk Agatha Christie-fortelling det handler om. «Agatha Christie: Den fjerde rytter», som har premiere skjærtorsdag 9. april på TV 2 og på TV 2 Sumo.

Serien med originaltittel «The Pale Horse» handler om antikvitetshandleren og skjørtejegeren Mark Easterbrook i sekstitallets London, som får beskjed om at hans navn står på en liste funnet på en død kvinne.

Flere på lista er døde, og både Mark og politiet aner at noe ikke stemmer. Vår mann spilt av Rufus Sewell blir involvert i en mørk historie som blant annet involverer en gruppe hekser på den engelske landsbygda. Miniserien er laget av samme team som Christie-moderniseringene TV 2 vist de siste årene, og er en samproduksjon mellom BBC og Amazon.

Dette er pengesterke produsenter, som har laget en påkostet TV-produksjon, men samtidig har serieskaperne tatt seg store friheter med den opprinnelige Christie-fortellingen at det ikke har falt alle gamle kjennere i smak.

De som liker oppdaterte klassikere kan få med seg TV 2s reprise av fjorårets Agatha Christie-historie, «Mord etter alfabetet», hvor John Malkovich spiller den aldrende belgiske mesterdetektiv. Denne ble sett av 233.000 på TV 2 i fjor, og tåler et større publikum.

Les anmeldelsen av John Malkovichs Poirot-tolkning her: «Agatha Christie: Mord etter alfabetet»: Hercule vinner påsken

TV 2 lar også «Agatha Christie: Døde spor», romjulskrim på kanalen i forfjor innlede påskefeiringen, med premiere på mandagen etter palmesøndag. I praksis blir det Agatha Christie-uke på TV 2.

Mer krim på Sumo

Samtidig byr TV 2 på mer krim og nye serier på TV 2 Sumo alt i neste uke. En av dem er «Sommerdahlsmordene», ny dansk krim som kommer mandag 30. mars, om politimannen Dan Sommerdahl som løser drapssaker i Helsingør.

En annen nyhet er «Mallorca Files», en krim serie om et umake etterforskerpar, en brite og en tysker, som tar drapssaker på ferieøya. Denne lanseres alt tirsdag 31. mars, og på palmesøndag lanseres den britiske thrillerdramaet «Cobra», hvor hele Storbritannia er truet av strømkrise etter en naturkatastrofe.

Mer fra Dagsavisen