Det beste du ser på TV 2 Sumo

Er du klar for en dose klassisk britisk krim, norsk drama eller prisbelønt muslimsk amerikansk komedie, er TV 2 Sumo stedet å sjekke ut. Her er lista over de beste seriene på den norske strømmeren.

 

«Homeland»

CIA-veteranen Carrie Mathison er tilbake i felten i åttende og siste sesong av «Homeland». Denne gangen har serien forlatt innenrikspolitikken og skildringen av et Trump-preget amerikansk samfunn i antidemokratisk, fascistisk utvikling. Carrie er på plass i Afghanistan, innkalt av sin gamle mentor og venn Saul Berenson. Han er blitt sikkerhetsrådgiver for landets nye president, og ansvarlig for å få i havn en fredsavtale med Taliban-terroristene i regionen. For å klare den oppgaven trenger han Carrie, selv om hun fortsatt er til behandling etter et langt opphold i russisk fengsel uten medisinen hun trenger for å holde sin bipolare lidelse i sjakk.

Samtidig er ikke kollegaene hennes i CIA sikre på at hun har klart seg gjennom det lange fengselsoppholdet, torturen og forhørene i Russland uten å røpe opplysninger om amerikansk etterretning. Hun kan være hjernevasket, «snudd» og gått over til fienden, frykter noen, og dermed er Carrie i samme situasjon som den hjemvendte soldaten Brody – han som dukket opp i USA etter mange år i varetekt hos fienden i første sesong av denne spennende og tidvis briljante spionserien.

 

CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes) er ute på farlig oppdrag i den avsluttende sesongen av «Homeland».
Foto: TV 2 Sumo

CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes) er ute på farlig oppdrag i den avsluttende sesongen av «Homeland».

 

Carrie Mathison insisterer overfor CIA og seg selv at hun aldri har lekket sensitive opplysninger til russisk etterretning, men det at hun har et svart hull på et halvt år hvor hun ikke husker det spøtt er med på å skape usikkerhet på hvem hun egentlig jobber for denne gangen. Usikkerheten som etableres i de første episodene av serien, lover at denne siste utgaven av «Homeland» lover en mer spennende historie enn de to foregående  sesongene, som var mer opptatt av å advare mot en politisk utvikling i USA – som har begynt å bli en realitet i virkeligheten.

 

«The New Pope»

Endelig er den her, oppfølgeren til den Oscar-belønte regissøren Paolo Sorrentinos briljante serie «The Young Pope» fra 2016. I den første serien om livet på innsida av Vatikanstaten spilte Jude Law tidenes første amerikanske pave, den foreldreløse Benny Belardo, som viste seg å være en katolsk leder av det radikalt konservative slaget. Serien var også en sensuell, fargesprakende og visuelt herlig opplevelse, som mikset mystikk, geistlighet og religiøs satire. Dette var dramaserie av det ikke helt hverdaglslige slaget, og det er ikke «The New Pope» heller.

I denne ti episoders serien er pave Lenny uhelbredelig syk og holdes i koma, og statssekretær Voiello - represent for pavemakten og kanskje egentlige hovedkarakteren i serien -  må sørge for å få rett mann på plass og sørge for at de rødkledde kardinaler velger den han mener er best for Vatikanet og den katolisismens framtid. Han vil ha en engelskmann som pave, spilt av John Malkovich - som gjør seg mer kostbar enn Voiello verken setter pris på eller har tid til. 

Foto: TV 2/C More

John Malkovich spiller engelsk pave i Paolo Sorrentinos andre sesong i serien om livet på innsiden av Vatikanet. Jude Law er også med, som den unge, amerikanske paven som spøker i bakgrunnen.  Foto: TV 2 Sumo/C More.

Sorrentino har beholdt seriens visuelle uttrykk, noe som er med på å gjøre forestillingen forførende og levende. En serie man må sette av tid til, men det er timene verdt. Sesong av denne serien er nå å se på HBO Nordic.

 

«Ramy»

Denne komedien skrevet av og spilt av Ramy Youssef handler en ung egyptamerikansk muslims hverdag og prøvelser hjemme i New Jersey. Det viser seg at han sliter med sånt som unge menn flest gjør, planene for framtida, kjærligheten, karrieren og foreldrenes forventninger på nevnte områder.

Serien som er et tidsbilde av en ung muslims liv i en moderne tid vant Golden Globe i januar 2020, og er både morsomt og sårt – og komedie som kan gi mange et møte med egne fordommer om både det ene og det andre.

Foto: C More/TV 2 Sumo

Ramy Youssef har laget og spiller hovedrollen i «Ramy». Foto: C More/TV 2 Sumo

«The Capture»

Klassisk britisk konspirasjonsserie om overvåkning og myndigheters misbruk av overvåkning av samfunnet. En soldat som akkurat har blitt frikjent for krigsforbrytelser blir filmet på gata mens han overfaller advokaten sin. Med opptaket i hende mener politietterforsker Rachel Carey at saken er så godt som oppklart, men det viser seg at teknologi kan misbrukes av folk med uhederlige motiver. Spennende i påskekrimforstand.

Foto: C More/TV 2 Sumo

Holiday Grainger har en av hovedrollene i spenningsserien «The Capture» på TV 2 Sumo. Foto: C More/TV 2 Sumo

«Line of Duty»

Britisk serie i tre sesonger om internetterforskerne som aldri helt kan vite hvem de kan stole på i egne rekker. Internetterforskerne er upopulære i egne rekker, og må gå undercover for å finne korrupte politifolk. Samtidig vet de aldri hvem de kan stole på sin egen avdeling heller. Denne serien har blitt mer og mer populær for hver sesong.  Det må være lov å håpe at TV 2 får rettighetene til de to neste sesongene, som har skapt furore i hjemlandet.

Foto: C More/TV 2 Sumo

Etterforskerne i «Line of Duty», en krimserie som blir bedre for hver sesong. Foto. C More/TV 2 Sumo

«Dag»

Serien fra med Atle Antonsen som samlivsterapeuten Dag Refsnes er en av de største komedie-prestasjoner i norsk TV-historie – og en demonstrasjon av hva som kan skje når en TV-kanal gir serieskapere (her Øystein Karlsen og Kristopher Schau) tid og rom til å utvikle et serieunivers over mange sesonger. «Dag»-universet er mørkt, absurd, beskt og særegent, og serien har moret både briter og svensker med årene. Her kan seriens 40 episoder fordelt på fire sesonger oppleves på ny.

Foto: TV 2.

Atle Antonsen som Dag - samlivsterapeuten som på ingen måte hadde stor tro på kjærleiken. Foto. TV 2

 «The Missing»

Tre sesonger av den britiske antologien som har menneskehandel i Europa som gjennomgående tema. Første og andre sesong handlet om det britiske ekteparet som mister den lille sønnen sin på ferie. Sesong tre i serien følger en fransk politimann fra de tidligere historiene, den nå pensjonerte Julien Baptiste, som får tar et privatoppdrag om å finne en ung jente i Amsterdams Red Light District. Der er det mange som ikke setter pris på at han har påtatt seg den oppgaven.

C More/TV 2 Sumo

Tchéky Karyo er veldig god i rollen som eks-politimannen Baptiste i den nyeste utgaven av «The Missing». Foto. TV 2

«The Son»

Pierce Brosnan er tilbake på TV – han var TV-detektiv før han ble James Bond i sin tid – i den amerikanske westernserien, som patriarken i en mektig familie i Texas. Serien skildrer tida da han vokste opp blant indianerne som drepte familien hans, og tida da han forsøker å beholde familiens makt i et lokalsamfunn under utvikling og holde familien samlet. Ganske bra moderne westernsaga, om enn noe westernsåpete her og der

Foto: TV 2 Sumo

Pierce Brosnan har gjort TV-comeback med rollen som Eli McCullough i en TV-western. Foto. TV 2 Sumo.

«Modern Family»

Denne komedien fra ABC og gode gamle lineær-TV-tida, har kanskje gått i flere sesonger- 11 i alt - enn den har hatt godt av, men de syv-åtte første er veldig morsomme, en liksomdokumentar som følger familiene Pritchett og Dunphy på nært hold i daglivet. Her det mange gode komikere med, og en Ed O’Neill som viser at han kan være morsomme enn han var som Al Bundy den gang da. Serien har innkassert 22 Emmy-priser og en Golden Globe. Nå nærmer det seg ubønnhørlig slutten for suksessen.

Foto: TV 2 Sumo.

«Modern Family» var i sin tid en nyskapende komiserie på lineær-TV. Den er fortsatt morsom på strømming. Foto. TV 2

«Klovn»

Den danske serien som er inspirasjonen til Thomas Giertsens «Helt Perfekt» er frekkere, kleinere og flauere, i den grad at det kan være krevende å fordøye flere episoder på en og samme kveld. Men morsomt er det, selv om det er påtakelig hvordan de to herrene Casper og Frank så ofte havner i situasjoner med buksene nede, på den og andre måten. Komedien skapt og framført av Casper Christensen og Frank Hvam er ute i 7 sesonger og 70 episoder, så det er bare å si lykke til.

Foto: TV 2,

Frank og Casper, to danske menn som alltid gjør deg flau. Foto: TV 2

«Wallander»

Serien basert på Henning Mankells romaner om politimannen Kurt Wallander er tilbake på Sumo. Dette er en av de bedre dramatiseringene av nordisk krim for TV, her i form av tre filmer basert på romanhistoriene –  og en frittstående fortsettelse med elementer i historiene foreslått av Henning Mankell selv. Krister Henriksson er god i rollen som Wallander.

Den klassiske «Wallander»-serien er ute på nett igjen. Foto: TV 2