Nyheter

De beste TV-seriene i 2019

Det er ikke vanlig at norske dramaserier utmerker seg på en oppsummering av TV-året, men «Magnus» og «Fremvandrerne» er høyt oppe på lista for drama-året 2019.

Nyskapende og overraskende norsk drama er vi på ingen måte bortskjemt med, men dette året dukket både «Fremvandrerne» og «Magnus» opp som velskrevne, velspilte og originale serier. Det er nesten ett år siden «Magnus» hadde premiere, men Vidar Magnussens gjennomført skrudde komedie står likevel igjen som årets morsomste høydepunkt.

Antihelter

HBOs «Fremvandrerne» sto også fram i det enorme tilsiget av dramaserier som strømmer over oss, med et premiss som mikser flere sjangre på en gang – science fiction, krim og satire. Det er også gledelig – sett med norske øyne – at begge seriene har beholdt noe særegne norske – i en tid da TV-drama er blitt internasjonal handelsvare og dramaserier framstår likere og likere i uttrykk og handling. At både «Fremvandrerne» og «Magnus» har nye sesonger på gang gir grunn til å glede seg.

Tilfanget av nye serier er enormt i strømmetjenestenes tid. Noen av disse dramaseriene er fortellerkunst av ypperste merke, men mye er også lettfordøyelig tidstrøye. Her er Dagsavisens anmelders favoritter fra det siste TV-året.

«Watchmen»

Dette er årets beste dramaserie, uten tvil. Damon Lindelof laget «Lost» og «The Leftovers» før han fikk jobben av HBO om å lage en frittstående TV-serie av Alan Moores dystre, gotiske tegneserieromanklassiker fra 1987. «Watchmen» anno 2019 er en serie om et alternativt USA, med maskerte politifolk, en mektig høyreekstrem bande og maskerte borgervernere.

Amerikanske dramaserier har det med å dominere listene over årets beste TV. I 2019 er det to norske serier som er med i toppen, «Watchmen» fra HBO og Damon Lindelof er årets beste dramaserie – derom hersker det liten tvil. Foto: HBO

Foto: HBO Nordic

Dette er dyster antihelt noir, fascinerende drama og en visuell festopplevelse. Leserne av tegneserien kan kjenne igjen mange referanser fra tegneserieromanen, men dramaet står også stødig på egne bein. Tegneserien fra 1987 handlet om menneskenes liv preget av kald krig og atomkrigstrusselen. Lindelofs serie fokuserer på rase og rasemotsetninger, det som preger vår tids samfunn aller mest, ifølge Lindelof. I dette USA er Robert Redford president, landets fargede er den opplyste middelklasse, mens den hvite delen av befolkningen blir sett på som den problematiske arbeiderklassen, det potensielle uromomentet i samfunnet, og en trussel mot lov og orden. Har du ikke sett «Watchmen» har du gått glipp av en av 2010-tallets største kunstneriske prestasjoner og popkulturelle øyeblikk. Sjelden har kritikere og seere vært så samstemt på sosiale medier om vurderingen av en dramaserie. Sees på HBO Nordic.

«Fremvandrerne»

HBOs «Fremvandrerne» fra serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin og Jens Liens (regi) står fram som et av de beste dramaopplevelser i året som gikk. Foto: HBO

Foto: HBO Nordic

Årets beste norske drama, uten at det kanskje sier mye. Men dette er en overbevisende miks av tidsreisesci-fi, krim og satire, Nicolai Cleve Broch er god som den slitne Lars Haaland, politimannen som får tidsreisekrimsaker i hendene,Han får uønsket hjelp av den uredde og uortodokse eks-skjoldmøy, nå politietterforsker Alfhildur Enginsdottir (Krista Kosonen). Serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin er i gang med sesong to. HBO Nordic.

«Magnus»

En herlig frisk og opplagt, original og skrudd krimkomedie skapt og skrevet av Vidar Magnussen. Han spiller også hovedrollen som Magnus, den både foretaksomme og oppfinnsomme politimannen, hvis teorier synes for vidfløftige for politiet og fjellbygda han bor i.

Vidar Magnussens NRK-komedie «Magnus» står igjen som en av årets beste. morsomste dramaserier. Foto: NRK

Foto: NRK

Det var såvidt NRK våget å lage den, men ble i høst kåret til Nordens beste komedie. Sesong to skal være på vei ut av serieskaper Vidar Magnussens hode. Ligger stadig ute på nettspilleren NRK TV.

«The Crown»

Blant Netflix beste egenproduksjoner. I høst kom sesong tre av den populære serien om dronning Elisabeth og familien Windsors liv. Historien har kommet til slutten av 60- og tidlig 70-tall, en periode hvor beboerne på Buckingham Palace føler på at de står svakere i befolkningen enn noen gang. I sesong tre har Olivia Colman overtatt rollen som britenes kongelige overhode, uten at det svekker serien det grann.

###

Foto: Netflix

«The Crown» er underholdende som mer generell historieleksjon og som et blikk på de priviligertes liv gjennom tiårene.

«Chernobyl» 

###

En av de sterkeste TV-opplevelsene fra 2019 var denne dramatiseringen om den verste atomkatastrofen i menneskehetens historie. Den er dokumentarisk skildrende, men like fullt en råsterk TV-opplevelse, en skrekkfilm fra virkeligheten. Og den skremte også norske seere såpass at apotekene kunne melde om stor pågang etter jod-piller. Skuespillerne er fryktelig gode: Stellan Skarsgaard som kommunistpampen som nødig vil innrømme at et kommunistisk system kan gjøre feil, og Jared Harris i rollen vitenskapsmannen som i virkelighetens 1986 ofret liv og helsa for å stoppe det ekstreme radioaktive utslippet fra reaktoren i Ukraina.

«Stranger Things»

Den første virkelig brede snakkisen fra Netflix.

###

Foto: Netflix

I sommerens  tredje sesong har serieskaperne virkelig omfavnet eventyret som mikser åttitallsnostalgi i form av både musikk og underholdningssjangre i historien om ungene (nå tenåringer) i småbyen Hawkins, Indiana, som takler monsteret fra en parallell dimensjon, mystiske militærmakter og kanskje like dramatisk - den sommerlige ungdomsforelskelsen. Dette er et moderne eventyrfortelling som mikser nostalgi, skrekk, humor og action på en gang.

«What We Do in the Shadows»

Hva er det de har i vannet på New Zealand? Herfra kommer det mange komikere med sans for det absurde og corny. Denne HBO-serien er komedie i form av en tulledokumentar om et vampyrkollektiv på Staten Island – befolket av en gjeng litt forkomne vampyrer og den menneskelige tjeneren deres.

###

Foto: HBO Nordic

Den har utgangspunkt i en tulledokumentar med samme premiss som etter hvert skulle bli en kulthit, laget av newzealandske Jemaine Clement – en av gutta i duoen «Flight of the Concords» og «Thor: Ragnarok»-regissør Taika Waiti.

«Sex Education»

###

Foto: Netflix

Tenåringen Otis er uinteressert i sex og kjønn, kanskje takket være hans åpenhjertige og selvopptatte sexolog-mor – spilt av en opplagt Gillian Anderson. Serien er en inkluderende, sympatisk og morsomt om ungdom og seksualitet. En britisk produksjon laget for Netflix, med andre ord ikke en amerikansk prippenpreken eller «Porky's»-rølp. Sesong to kommer tidlig i 2020.

«Barry»

En av de morsomste, mørke komedier som er kommet fra Amerika i nyere tid.

###

Foto: HBO Nordic

Bill Hader spiller Barry, leiemorder med tidvis skrupler og trauamatisk soldat-fortid som får ambisjoner om å gjøre skuespiller av seg etter å ha gjort en jobb med en amatør i yrket. Veteran Henry Winkler (Fonzie i «Happy Days») spiller Barrys mentor, som etter hvert blir viklet inn i hans nye students dramatiske liv. Prisbelønt mørk komedie med dramamuskler. To sesonger ute på HBO Nordic.

«The Loudest Voice»

Russell Crowe i polstret drakt gjør en solid jobb som Roger Ailes, mannen som bygget opp Fox News på slutten av 1990-tallet.

###

Foto: HBO Nordic

Han var også den som  etablerte den populistiske politiske retorikken som preger amerikansk og norsk politisk offentlighet den dag i dag. Ailes var en kynisk høyrekonservativ amerikaner og et populistisk politisk talent som så en gedigen forretningsmulighet i en høyrepolitisk TV-kanal som appellerer til folks misunnelse, frykt og følelser. Det gjør inntrykk å høre Ailes etablere retorikken og konspirasjonsteoriene som preger politikk og sosiale medier den dag i dag, også her til lands. Serien er en samfunnsfagtime, til skrekk og advarsel. Miniserie ute på HBO Nordic.

«Mr Inbetween»

Australsk TV er mer enn «Neighbours»! Denne serien fra TV-selskapet FX! handler om ekssoldaten Ray, nå dørvakt, torpedo og leiemorder etter behov, i en søvnig australsk forstad. Han må balansere jobben med helgepapparollen, en kjæreste som må sies å være utenfor hans liga, og en hjelper for hans svært muskelsyke bror. Dette går så som så, men Ray – som bare tyr til vold når han må, og når noen fortjener det – er heldigvis utstyrt med australsk sindig «greit nok»-innstilling til det meste. To sesonger ute på HBO Nordic.

Please credit Mark Rogers Photographer

Mr Inbetbween, Ray og datteren hans. Foto: HBO Nordic

«Fleabag»

Engelske Phoebe Waller-Bridge har gjort superrask karriere de siste årene, blant annet på grunn av denne komiserien, som hun har skrevet og spiller hovedrollen i selv.

This image released by Amazon Studios shows Phoebe Waller-Bridge in "Fleabag." The comedy series was named one of the top ten TV shows of the year by the Associated Press. (Amazon Studios via AP)

Foto: NTB scanpix

«Fleabag» er en av de morsomste, frekkeste og elegant absurde komediene som har kommet fra Storbritannia på lenge – og så grov at den hadde fått Benny Hill til å rødme, Samtidig kan den være så sår og hudløs at latteren setter seg i halsen. Etter årets andre sesong var det punktum for serien, dessverre. Tilgjengelig på Amazon Prime.

«Black Earth Rising»

Dette er det nyeste mesterverket fra engelske Hugo Blick, som blant annet har laget «The Honourable Woman med Maggie Gyllenhaal. En serie fra BBC og Netflix som handler om sånt som rettsoppgjøret etter folkemordet i Rwanda på nittitallet, og berører storpolitikk, folkeretten og den internasjonale domstolen i Haag, høres kanskje ikke ut som tema for underholdende drama, men dette samarbeidet mellom Netflix og BBC er gripende, spennende og tankevekkende. Historien følger etterforskeren Kate Ashby, selv overlevende fra Rwanda og adoptert av advokatmoren Eva Ashby. Her er også en god John Goodman i rollen som familievenn og advokat.

Dvelende drama som tar seg tid til å etablere historien og bygge opp spenning.

###

Michaela Coel i rollen som etterforskeren Kate Ashby i den spennnende og gripende «Black Earth Rising». Foto: Netdlix

«Unbelievable»

Den er for rystende til å fråtse en fredagskveld, denne dramatiseringen av en virkelig historie fra USA.

###

Foto: Netflix

Netflix-serien skildrer hvordan et voldtektsoffer risikerer å bli behandlet, møtt og mistrodd av omsorgsapparat, politi, folk i nærmiljøet og samfunnet for øvrig.Skildringen av skjebner og politimetoder kan få det til å vrenge seg i magen i de første episodene, samtidig byr «Unbelievable» på en engasjerende etterforskning av en serieovergriper, ledet av den glimrende Toni Collette som detektiv.

«Mindhunter»

Serien om de første FBI-agentene som benyttet seg av profilering som arbeidsmetode er fortsatt en av Netflix' beste. I sesong to har metodene til Holden Ford, Bill Tench og Wendy Carr fått mer anerkjennelse.

###

Etterforskerne oppsøker seriemordere og psykopater fra virkeligheten, type Charles Manson, men historien som vekker mest oppsikt er en seriemordersak fra Atlanta – som her også blir en effektiv kommentar til systembasert rasisme i det amerikanske samfunnet. På 70-tallet kunne en seriemorder ta livet av rundt 30 afroamerikanske gutter, uten at politiet og myndigheter foretok seg stort annet enn å anta at ofrene hadde rømt hjemmefra.

«Sacred Games»

Hardkokt, spennende og original krim fra India  som forteller at indisk drama er mer enn Bollywood-musikaler. To sesonger er kommet nå, om politimannen Sartaj Singh som i motsetning til kollegaene ikke er korrupt. Han får beskjed fra den sagnomsuste gangsterkongen Ganesh Gaitonde at han har 25 dager på seg til å redde New Delhi fra undergangen. Sartaj står nesten alene i kampen. Serien forteller også om gangsterkongen Gaitondes egen vei til toppen.

Sacred Games

Foto: Netflix

Dette er rått, brutalt og heftig, og den grove munnbruken er også ganske imponerende. Netflix den også.

«The Kominsky Method»

Michael Douglas gjør sin beste rolle siden «Falling Down», men Alan Arkin er like god i denne Netflix-komedien laget av Chuck Lorre, mannen bak blant annet «Two and a Half Men».

###

Sammen er de to seniorene komisk dynamitt, to gemyttlige gubber som aldri gir opp selv om helsa svikter, prostataen vokser, alle de kjenner går bort og ungene deres irriterer og verden generelt har gått av hengslene. Genuin gubbesjarm uten eim av kamfer.

«Derry Girls»

Nordirsk komedie om tenåringsjenter som prøver å takle pubertet, gutter, nonner, britisk militærstyre, konflikten mellom protestanter og katolikker. Jentenes trøblete tenåringstilværelser har et uvanlig, dramatisk og dystert bakteppe – som har fått ny aktualitet med Brexit og de nye grensemurene som kan bli etablert ved Derry. Det forhindrer ikke at dette er veldig morsomt. De to sesongene er ute på Netflix.

###

Vennegjengen som takler det meste i Derry. Foto: Netflix

Mer fra Dagsavisen