Kultur

«Agatha Christie: Mord etter alfabetet»: Hercule vinner påsken

Hercule Poirot er tilbake, i en TV- forestilling som er alt annet enn en dramatisert utgave av en runde Cluedo. Her er Hercule helt briljant.

5

TV PÅSKEKRIM

«Agatha Christie: Mord etter alfabetet»

TV 2/TV 2 Sumo

TV 2-premiere 19. april.

– Jeg har bodd her i 19 år, og folk tror fortsatt at jeg er fransk, sier en indignert og oppgitt Hercule Poirot i serien som faktisk er den beste av årets påskekrimtilbud på skjermen.

En av grunnene til det er John Malkovich, som har overtatt rollen som Agatha Christies skarpe belgier etter David Suchet. Hans Hercule har all rett til å klage, for engelskmennene rundt ham er ikke bare ignoranter.

Mange av dem er fremmedhatere også, med i den voksende folkebevegelsen mot innvandrere i 1930-tallets England.

At denne Agatha Christie-dramatiseringen leverer har også med å gjøre at den tar seg tid til å skildre samfunnsånden som omgir detektiven hennes – i praksis en effektiv kommentar til dagens politiske klima på De britiske øyer og andre land hvor populistene forsøker å påvirke opinionen med hatytringer og innvandrerfiendtlig retorikk.

Den politiske kommentaren bidrar til å gjøre en klassisk litteraturmuseal Christie-historie mer pulserende. Her er en støvete Agatha Christie-bok hentet fram fra bokhylla og banket skikkelig liv i.

Serien har også filmatiske kvaliteter vi ikke er vant til fra verken påskekrimserier eller Agatha Christie-dramatiseringer.

John Malkovich selv bidrar også til å gjøre forestillingen til krim som lever, slik han framstiller romanfiguren. Hans Poirot er et menneske med følelser og sjelsliv, og han er mindre tesalongmunter enn noen gang. I tillegg byr serien på Poirots bakgrunnshistorie, og forklaringa på at han i det hele tatt endte opp som detektiv i England.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I 1933 er han en aldrende mann, ensom og resignert i et London som har glemteller bare snøfter fiendtlig av hans gamle bravader. Poirot er forfengelig nok til å farge bart og skjegg mørkt, og han savner fortida så sterkt at han har stilt opp på middager for sosieteten som synes det er festlig å «løse mordsaker» med en ekte mesterdetektiv til stede.

Like populær er han ikke i Scotland Yard lenger. Der er en ny generasjon etterforskere er på plass. Her himles det med øynene når Poirot dukker opp med et brev han har fått fra en som kaller seg ABC-morderen – som hevder han har overvåket Poirot, og lover å begynne et drapsraid etter alfabetet.

I Scotland Yard får han beskjeden om å gå hjem, og blir fortalt det ikke lenger er populært i opinionen at en utlending driver og løser mordsaker. Blant etterforskerne er inspektør Crome – spilt av Rupert Grint fra Harry Potter, nå en fullvoksen bartemann. Han verken liker eller stoler på Poirot, og han er også kar for den mest selvironiske replikken på denne krimsjangerens vegne – når han kommenterer overfor Poirot at det på tross belgierens beste teorier, ikke er begått noe mord i biblioteket med lysestake.

Anmeldelse påskekrim: «Nedgravde hemmeligheter»: Cassie og Sunny er påskefavorittene (Dagsavisen+)

Etter at flere kvinner blir funnet drept, kvalt av strømpebukser, forsvinner gliset i barten hans også.

TV 2 har sendt flere nyfilmatiserte Agatha Christie-romaner de siste årene – resultater av BBCs modernisering av i alt sju av krimdronningens klassiske historier. De vi har sett tidligere har vært mer stivbeint teater og hyllester til den klassisk og noe antikverte kriminallitteratur. Denne påskens Poirot-historie er derimot et skikkelig frisk pust – helt uten eim av kamferdråper.

Her er Christies populære «ABC Murders» modernisert i den forstand at mannen bak initialene ABC er skildret som en person med sinnslidelser, snarere som enn en kroppsliggjøring av demonisk ondskap. Det gjør serien mer ubehagelig og skummel enn man er vant til fra denne sjangeren. At dette er like visuelt lekkert filmet som en kinofilm er også med på å gjøre TV 2s serie til den stille ukas beste krimopplevelse.

Les også: Slik får forfatterne ideene til påskekrim-bøkene

Mer fra Dagsavisen