Tv

«Gro» drar til Cannes på festival

NRK-serien «Makta» får verdenspremiere i hovedkonkurransen TV-seriefestivalen Canneseries, et halvår før den vises på NRK. Kortserien «Manndag» deltar også.

– Morsom, livlig, med utrolig bra tempo.

Det skriver de ansvarlige i den franske TV-festivalen Canneseries i sin vurdering av NRK-serien «Makta».

Fra NRKs dramaserie «Makta», om Arbeiderpartiet på 1970-tallet: Her Kathrine Thorborg Johansen som Gro Harlem Brundtland og Jan Gunnar Røise som Reiulf Steen.

Serien tar for seg Gro Harlem Brundtlands vei inn og opp i politikken på 1970- og 1980-tallet, fra hun som ung lege kjemper for retten til selvbestemt abort og slik nærmest tilfeldig snubler inn i Arbeiderpartiet, til hun i 1981 blir Norges første kvinnelige statsminister.

– En utrolig historie... en politisk komedie som ligner «Veep» og «In the Loop», skriver Canneseries videre om «Makta», som på engelsk har fått navnet «Power Play».

«Makta» til Cannes

Hovedrollen spilles av Kathrine Thorborg Johansen, mens Yngvild Flikke er regissør, og Johan Fasting, Silje Storstein og Kristin Grue serieskaperne bak «Makta».

Serien på tolv episoder à 55 minutter skal ifølge NRK vises på kanalen først i høst.

Men allerede den 18. april får «Makta» verdenspremiere i Cannes, der den deltar i hovedkonkurransen i TV-seriefestivalen Canneseries. Der konkurrerer den mot ni andre.

– Canneseries er en viktig TV-seriefestival. Den er ikke del av filmfestivalen i Cannes, som arrangeres i mai, men går samtidig som den internasjonale TV-messen MIP TV, med mange bransjefolk til stede, forklarer Arna Marie Bersaas, som er lanseringskonsulent utland i Norsk filminstitutt NFI, til Dagsavisen.

«Manndag» hele uka

Canneseries har også en egen konkurranse for serier med korte episoder. Der deltar den norske serien «Manndag», som på engelsk heter «Easy Peasy».

Den har Fridtjof Stensæth Josefsen i hovedrollen som en mann som strever med ulike hverdagsproblemer. Hver av de seks episodene er på kun tre minutter.

– Sketsjene tuller med verdens absurditeter med energisk effektivitet. Regien er feilfri og glitrende. Regissør og hovedrolleinnehaver Fridtjof Stensæth Josefsen er fysisk humor personifisert, skriver Canneseries i sin presentasjon.

«Manndag produseres av Viaplay, og har premiere på NRK allerede torsdag 30. mars.

«Lykkeland», «Jordbrukerne» og «Etterglød»

Canneseries er en viktig arena for å vise seg fram, og MIP TV-messe som går i Cannes samtidig, er en sentral arena for kjøp og salg av serier internasjonalt.

– Canneseries blir arrangert for sjette gang. Flere norske serier har gjort det godt her tidligere, sier Bersaas i NFI.

Første året vant «Lykkeland» for beste manus og beste musikk. I 2021 fikk «Jordbrukerne» ungdomsprisen og prisen for «beste fortolkning», mens «Etterglød» fikk ungdomsprisen i 2022.

Nyeste fra Dagsavisen.no: