Tv

«Made in Oslo» drar til Monte Carlo

Ufrivillig barnløshet kan bli en besettelse. Det vet serieskaper Kathrine Valen Zeiner av egen erfaring. Nå er «Made in Oslo» håndplukket til prestisjefestival.

– Wow, tenker jeg, og fy søren så kult! Vi har jobba med «Made in Oslo» i veldig mange år, og lagt ned utrolig mye sjel i det. Da håper man jo at publikum skal ta godt imot serien. Å bli plukka ut til en eksklusiv internasjonal festival, i så celebert selskap, er en enorm anerkjennelse, sier Kathrine Valen Zeiner til Dagsavisen.

Hun er serieskaperen bak «Made in Oslo», som kan strømmes på Viaplay nå.

Serieskaper Kathrine Zeiner Valen.

Nå er serien blitt håndplukka til å delta i hovedkonkurransen for fiksjonsserier ved den prestisjetunge TV-festivalen i Monte Carlo, som går av stabelen for 61. gang i juni. Der skal den blant annet konkurrere mot serier som den amerikanske Gudfaren-oppfølgeren «The Offer», og det tyske andre verdenskrigsdramaet «Martha Liebermann» .

Koronakrøll

«Made in Oslo» hadde strømmepremiere 24. juni.

Dagsavisen har tidligere skrevet om den utrolig kronglete innspillingen av serien. Norges koronastengte grenser gjorde det umulig å få inn den svenske skuespilleren Jacob Cedergren, som spiller en sentral rolle som hovedrolleinnehaver Pia Tjeltas ektemann. Kombinert med en lang rekke andre koronarestriksjoner som også forsinket arbeidet, ble seriens produksjonsselskap, Tordenfilm, dytta farlig nær konkurs.

Men det – og «Made in Oslo» – klarte seg.

– Jeg syns egentlig ikke «motgang» er det mest dekkende ordet. Selve innspillingsfasen ble ekstremt intens og krevende. Men jeg setter stor pris på at vi har kunnet ta oss nok tid, og ikke har måttet skynde på dette prosjektet. At tankene og visjonene og det vi ville oppnå har fått tid til å modne, og at manuset er blitt knadd tilstrekkelig mange ganger før vi begynte å filme, sier Kathrine Valen Zeiner.

Egen erfaring

«Made in Oslo» handler om Elin. Hun er førti år, og jobber som lege ved en fertilitetsklinikk. Der hjelper hun andre med å oppfylle sin drøm om et barn. Men selv er hun, etter sytten behandlingsforsøk på sju år, fortsatt ufrivillig barnløs.

Made In Oslo

– Det startet med mine egne erfaringer som pasient på en fertilitetsklinikk. Jeg er gift med en dame, og vi ville gjerne ha barn. Heldigvis gir ekteskapsloven oss mulighet til å få hjelp til det i Norge. Likevel tok det tid. Den tida vi holdt på, rakk jeg virkelig å kjenne på hvor intenst ønsket om et barn ble, og hvor stor redselen var for at vi ikke skulle få det til. Man har hele tida planen klar for neste forsøk, dersom dette ikke funker. Tenker hele tida tenke på nye ting man kan prøve, føler at man må ha snøret uti.

Serieskaperen nøler ikke med å bruke sterke ord:

– Der og da ble det en besettelse. Det føltes helt uaktuelt å akseptere at det kanskje ikke kom til å gå. Heldigvis løste det seg for oss, vi har to barn. Andre er ikke så heldige. Elins besettelse er drivkraften i serien, sier Valen Zeiner.

Pia Tjelta

Pia Tjelta, som spiller Elin, har fått eksepsjonelt gode kritikker. «En gnistrende rolleprestasjon», skrev Dagsavisens anmelder, som mente det er en av hennes aller beste roller noensinne.

Pia Tjelta og Ola G. Furuseth i «Made In Oslo»

– Karakteren Elin har vært grunnstammen i prosjektet helt siden starten, i 2014. Det tar lang tid å «finne» en karakter, å vite hvem en fiktiv person er. Det fins ingen fempunkts sjekkliste du kan følge for å skape en karakter folk automatisk fascineres av. Ofte lander det ikke før castingen er på plass. Så for meg som manusforfatter var det godt da Pia Tjelta tok tak i materialet og begynte å være Elin. Jeg var ikke helt ferdig med å skrive enda, men derfra kunne jeg høre hennes stemme uttale replikkene, kjenne på hva som funka, sier serieskaperen.

Erle Østraat

En annen skuespiller som mange anmeldere drar spesielt fram, er tenårige Erle Østraat, som spiller datteren til Elins ektemann, altså hennes bonusdatter, Stella. Stella er en dyktig danser ved Operaballetten, noe også Erle Østraat er.

– I serien er Stella barnet som allerede eksisterer. Er hun ikke nok? Hva med hennes drømmer og ambisjoner, ambisjoner som også drives fram av moren, spilt av Mariann Hole. Regissør Marit Moum Aune kjente Erle fra før. Sammen med fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen, løftet hun hele denne historien visuelt, ved å legge flere scener til det flotteste stedet du kan drive med dans i Norge, Operaballetten. Marit er også husregissør på Operaen, og vant til å regissere ballett. Det fikk vi mye igjen for, sier Valen Zeiner.

Treffer bredt

Både serieskaperen, regissør Marit Moum Aune og hovedrolleinnehaver Pia Tjelta har fått uvanlig mange tilbakemeldinger fra vanlige TV-seere, kan Kathrine Zeiner Valen fortelle:

– Det som er veldig kult, er at historien treffer bredere enn vi kanskje fryktet. Ikke bare «kvinne, 34-40, som kjenner seg igjen», men også folk ganske langt ned i alder, yngre enn at det haster å tenke på fruktbarhet. Også menn, og eldre mennesker. Vi ønsket å lage en rik fortelling der folks liv også handlet om mer enn å få barn. Det virker som folk har oppfattet det.

Politisk

For det private er som kjent politisk. Hva som skal og ikke skal være lov å gjøre for å hjelpe folk å få friske barn, er på ingen måte nøytralt.

– Dette er tema myndigheten må og vil ta stilling til også framover. For oss var dert viktig å unngå å være forutinntatte. Det er det fascinerende med dramatikk, og den innlevelsen drama skaper. Seeren kan forstå ulike og motstående synspunkt, fordi de blir kjent med karakterene.

Menneskerett?

Men er det en menneskerett å få barn?

– Da en av karakterene i serien får det spørsmålet, er svaret noe sånt som at det i det minste er en menneskerett å få prøve. Jeg har ikke svaret. Men objektivt sett, vil jeg si at retningen vi går i og valgene vi tar så langt, tyder på at det tar mer og mer form som en menneskerett, sier Zeiner Valen.

Fortsetter gjerne

«Made in Oslo» konkluderer ikke fast. Idet siste episode toner ut, ligger det godt an til en oppfølger, en sesong to.

– Både Elins historie og tematikken rundt gir grunnlag for langt mer dramatikk og tematikk. Det er mange ting jeg kunne tenke meg å ta opp når det gjelder fagfeltet og diskusjonene der, og karakterenes reiser har mer krutt. Så om det er opp til meg, lager vi en sesong to. Jeg har mye mer å komme med. Men akkurat nå er det ikke opp til meg, sier Kathrine Zeiner Valen, manusforfatter og serieskaper av «Made in Oslo» .

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: