Tv

Kriminell serie-ferie med NRK

Sommeren er den nye påsken for NRK, som byr på en ny europeisk detektime på nettet hver fredag hele ferien.

Mange av seriene kan gi den gode feriefølelsen også, siden de foregår på steder som er rene sommeridyllen. Samtidig utspiller noen av seriene seg på steder som helst bør unngås, om man har det gode humøret i behold og livet kjært.

Etterforskerne Thomas og Helene må gå undercover i et ferieparadis av sommer og danske sanddyner i «Hvide Sande». Humor og skuespillerne hever serien over den jevne nordiske skjærgårdskrim.

Det meste av Europa er fortsatt stengt, men med NRK-satsingen «Spenningssommer 2021» kan du la koronapasset ligge og reise Europa rundt via de 10 nye seriene som blir tilgjengelige på NRKs nettspiller. Disse krimseriene kommer i forskjellige sjanger og foregår ikke bare i krimserienes vante britiske territorium: her er vi i Sverige, Danmark, Belgia, Nederland og Tyskland.

Deilig i Danmark

«Hvite Sande» foregår nettopp der – i ferieparadiset og verftsbyen Hvide Sande i Vest-Jylland, hvor de to politietterforskerne Helene (Maria Bach Hansen) og Thomas (Carsten Bjørnlund) sendt undercover som ektepar for å etterforske drapet på en tysk surfer. Dette er krim med mye dansk og overbevisende humor, med to sjarmerende skuespillere i hovedrollene. Og ettersom handlingen foregår midt i høysesongen byr «Hvide Sande» på nærmest paradisiske scener av danske strender og sanddyner at man kjenner sanden mellom tærne. De maleriske bildene får en til å glemme at det er begått drap her, til de skumle folka dukker opp blant klittene. «Hvide Sande» bærer preg av et overskuddsprega manus, og en kvikk og opplagt tone, som gjør serien til en bedre ferieopplevelse enn de mange svenske og danske skjærgårdskrimserien som har kommet de siste årene – vi kan nevne i fleng: «Lykkevika», «Sommerdahl-mordene», «Mordene i Sandhamn», «Mordene i Fjällbacka» og «Norskov». Hele serien er ute nå.

«Exit»-skaper Øystein Karlsens britiske krim er innspilt i Whitstable på den engelske sørkysten.


Norsk-engelsk krim fra «Exit»-skaperen

Like forblåst, men ikke like innbydende er kystbyen Whitstable på sørsiden av England, åstedet for sommerens norsk-engelske krimsatsing og «Exit»-skaper Øystein Karlsens nyeste TV-serie. Han er serieskaper og manusforfatter på «Whitstable Pearl», en dramatisering av Julie Wassmers krimbøker. Serien handler om Pearl Nolan, en kokk med egen sjømatrestaurant og eks-politi som har beholdt detektivambisjonen. Det kommer fort fram at Pearl ikke er noen Jessica Fletcher, akkurat, men hun kommer ut for drap, savna personer, tragedier og forsvunne paraplyer. Ettersom hun bor på i mindre engelsk lokalsamfunn, skjer det mye fælt her. Det bringer aldri Pearl ut at fatning, for det har hun en rappkjefta mor som sørger for å gjøre. Enda mer å takle får hun når seriens «love interest», en forholdsvis sur, men knapt på den sjarmerende måten, politimann fra storbyen. Han liker verken småsteder eller mennesker, men blir av en eller annen grunn i Whitstable når den første saken er løst.

Hvordan det går til, bryr ikke serien seg om å problematisere eller sannsynliggjøre, for dette er en forholdsvis spinkelt konstruert dramaserie, som ikke engang bryr seg om å bygge opp litt spenning knyttet til drap og ugjerninger som skjer. «Whitstable Pearl» er ikke akkurat en perle av en krim, men det kan jo ha noe med råmaterialet i bøkene å gjøre. Forfatteren har for så vidt akkurat annonsert sin neste bok i denne serien, og lovet den som kjøper en av de tidligere i serien å få navnet sitt skrevet inn i handlingen.

Detektiv McGuire (Howard Charles) og hans gretne framtoning gjør ikke mye for 
å lette på gråværsstemningen som preger «Whitstable Pearl», men han har en og annen morsom replikk.

Grå formiddagskrim

«Whitstable Pearl» er krimdrama i sjangeren kjent som «daytime crime», serier hvor drap og forbrytelser riktignok skjer, men hvor alt løses så gemyttlig og muntert at det kan tyde på at TV-publikum har fått servert i overkant mye krim på TV nå. Innenfor denne sjangeren er Øystein Karlsens serie en grå formiddagsserie, grått fordi det er alltid er nordisk noir og engelsk overskyet vær på dette stedet, og krimsakene bare kommer og går mens Pearl fikser og ordner, krangler litt med moren, eller detektiv McGuire når han ikke sitter og ser ut over havet. Hele serien er klar på NRK TV 18. juni.

Røffe netter i Amsterdam

Et mer overbevisende mørke, og et beksvart sådan preger tilværelsen i den belgisk-nederlandske «Røde netter», en krim som følger Evi, Esther og Sylvia, som lever vidt forskjellige tilværelser, blant annet i Amsterdams red light-distrikt og i Antwerpens overklassestrøk.

Carice van Houten gjør en veldig sterk rolleprestasjon som den kyniske, livstrøtte og listige bordelleier og menneskehandler Sylvia i «Røde netter», et samarbeid mellom belgiske og nederlandske TV-skapere.

De er politietterforskeren, operasangeren og bordelldriveren, hvis veier krysses når det begås et drap. Mest inntrykk gjør Carice van Houten («Game of Thrones») i rollen som livstrøtt, kynisk og preget, men smart og listig sexarbeider. Serien er ikke en idyllisk ferieserie, men byr på en sterk skildring av en brutal virkelighet og et iskaldt menneskesyn – både blant politi og kriminelle – som definerer tilværelsen for traffickingofre og sexarbeidere. «Røde netter» er ikke en familieserie, men som TV-drama er den blant de beste seriene NRK har sluppet så langt i denne sommerkampanjen. Hele serien er ute på NRK TV.

Sjokkerende æresdrap

Den sterkeste TV-opplevelsen blant NRKs sommersatsinger til nå er denne to delers true crime-serien, som forteller om en opprivende virkelig historie. «Ære» handler om drapet på en ung irakisk kurdisk jente i Birmingham, som ble sviktet av sine egne og av de hun ba om hjelp. Bakgrunnen var at hun hadde fått seg kjæreste, noe far og onkel ikke likte. Banaz Mahmod hadde vært borte i seks uker, uten at hennes nærmeste familie har meldt henne savnet, når etterforskningsleder Caroline Goode får saken. Kjæresten får ikke tak i henne, og når Goodes team først går systematisk til verks finner de fort ut at politiet har sviktet denne jenta en rekke ganger.

«Ære» er true crime-serien i NRKS sommerkrim-satsing, en to episoders sterk og opprørende historie om et æresdrap i Birmingham midt på 2000-tallet. Keeley Hawes har hovedrollen som etterforskningsleder Caroline Goode.

Banaz Mahmod var skilt fra mannen familien hennes hadde tvunget henne til å gifte seg med, og hadde bedt politiet om beskyttelse. De to episodene av «Ære» går unna i en forrykende fart, fordi historien er engasjerende og opprørende, all den tid den handler om konsekvensen av inkompetanse, unnfallenhet og rasisme i det offentlige samfunnsapparatet og dettes svikt i møtet med et lukket miljøs «æreskodeks, med mørkemenn og muslimsk moralpoliti – og som etterlater unge kvinner stående igjen alene og uten beskyttelsen de trenger og skal ha krav på. Begge episoden er på NRK TV.

Snakkisen «Line of Duty»

NRK inkluderer like gjerne vårens store snakkis blant sommerseriene sine, den sjette sesongen av politidramaet om de tre korrupsjonsjegerne i AC-12. Dette er TV-drama på det mest medrivende og spennende, hvor politi driver jakt blant sine egne, fortalt på en måte som gjør det vanskelig for oss og for de på skjermen å vite hvem som egentlig er til å stole på. Sesong seks har vært ute på NRK TV siden pinse.

Alltid briljante Kelly Macdonald (til høyre) spiller etterforskeren Jo Davidson, som havner i Kate Fleming og de andre korrupsjonsjegernes søkelys i «Line of Duty», sesong seks.

Spenningssommeren varer på NRK TV med en ny serie i krim-, thriller- og spenningssjangeren helt fram til fredag 30. juli.

Her dukker det opp ukentlige spenningsbasert underholdning, noen nye serier, noen som har blitt noen år gamle, og noen som også har noen berømte skuespillere i hovedrollene. «Advokaten» handler om den dramatiske jobbhverdagen til Frank Nordling, og noen har kanskje sett Jens Lapidus sitt svenske spenningsdrama på Viaplay tidligere.

Alexander Karim spiller advokat Frank Nordling og Malin Buska politietterforskeren Sara Khalil i Jens Lapidus-serien «Advokaten», som tidligere har vært å se på Viaplay. To sesonger kommer på NRK TV i sommer.

NRK TV byr på den svenske serien som også involverer danske gangstere, og som norske Geir Henning Hopland har vært med på regissørsiden, siste fredag i juni og første fredag i juli.

Fyller hele serieferien

Serieferien fortsetter på NRKs nettspiller i juli, blant annet med den engelske thrilleren «Thirteen». Her spiller Jodie Comer, kjent som leiemorderen i «Killing Eve» hovedrollen. Her spiller hun Ivy Moxam, en 26 år gammel kvinne som klarer å rømme fra kjelleren hvor hun har vært holdt i fangenskap i 13 år. Den som fanget henne er fortsatt på frifot. Den har premiere 2. juli.

Jodie Comer slo gjennom i rollen som den eksentriske leiemorderen i «Killing Eve», i sommerens «Thirteen» på NRK TV er hun offeret som har vært fanget i 13 år.


Seinere samme måned er det tur for «For Nær», en tre delers thriller hvor Emily Watson spiller rettspsykiater Emma Robertson. Hun blir satt til å gjøre en vurdering av Connie, som er anklaget for en grusom gjerning hun hevder å ikke huske noe av.

Emily Watson har dukket opp i en rekke psykologiske thrillerserier av ymse kvalitet på norsk TV de siste årene. I  «For nær» er hun rettspsykiateren Emma Robertson som må finne ut om en kvinne spiller uskyldig eller er feilaktig mistenkt.


«Under overflata» er et dansktysk TV-samarbeid om en dansk og en tysk familie som bor på et lite øyparadis på Okseøerne i Flensborg fjord, midt mellom Danmark og Tyskland. Idyllen brister når en av tenåringene i den ene familien forsvinner under en seiltur.

Sabine (Katharina Schüttler) og hennes tyske familie ryker uklar med sine danske venner når det skjer en ulykke på deres felles øyparadis Okseøyene, i den tyskdanske thrilleren «Under overflata».

Serien er produsert med danske DR og tyske ZDF. I «Inntrengeren» er vi tilbake i kjent britisk spenningslandskap, hvor det rike paret Sam og Rebecca må forsvare seg mot to innbruddstyver i deres luksuriøse hjem, og en av dem – en tenåring – mister livet. Paret må forsøke å overbevise Scotland Yard om at alt skjedde i selvforsvar, men etterforsker Karen Bailey lar seg ikke overbevise.

Sommerlektyre på skjerm

Tom Hiddleston har hovedrollen som Jonathan Pine og Hugh Laurie som Richard «Dicky» Roper i den veldig gode spenningsserien fra 2016 - «The Night Manager».

NRK har også inkludert «The Night Manager» i denne spenningsdrama-menyen sin. Dette er den kritikerroste dramatiseringen av en John Le Carré-roman, med en rekke store skuespillere på rollelista: Olivia Colman dronning Elizabeth i «The Crown»), Elizabeth Debicki (Diana i «The Crown). Handlingen lagt til den arabiske våren for noen år tilbake. Tom Hiddleston (nå mest kjent som Loke) spiller nattevakten på et hotell i Kairo, når han blir dratt inn i våpenhandleren Ricard Ropers (Hugh Laurie) farlige forretningsliv. Denne thrilleren regissert av Susanne Bier er fem år etter premieren er også den beste av de over 10 seriene du kan fylle sommerkveldene med.


Mer fra Dagsavisen