Tv

Anmeldelse påskekrim: «Deadwater Fell»: Påskens grimmeste høydepunkt

En tragedie rammer en landsbyidyll når en mor og tre småjenter brenner inne. Det er mordbrann. Hvem er i stand til å gjøre noe sånt?

Dagsavisen anmelder

5

PÅSKEKRIM

«Deadwater Fell»

NRK TV slipper hele serien fredag 3. april, premiere på NRK1 onsdag 8. april.

«Deadwater Fell» holder på svaret til siste stund, akkurat det en krim er avhengig av å gjøre om den skal holde oppmerksomhet vår fangen hele veien. At dette i tillegg er krimdrama med vekten på det menneskelige dramaet er med på å gjøre dette til påskens mest gripende og spennende. Og det til tross for at dette er en serie nærmest fri for sånt som politiarbeid, fokus på tekniske bevis, avhør. «Deadwater Fell» er simpelthen ikke en sånn type krim som sprer sjokk og uhygge.

Den andre krimmen i påsken: Det blir påskekrim i år også

Trekkplasteret her er selvsagt David Tennant, som her kanskje gjør en rolle som er bestilt for ham (han er med som produsent også), og innsatsen hans som legen Tom, gjenlevende etter brannen som tok livet av hele familien hans, er med på å gjøre dette til en høyst severdig påske-forestilling.

Tennant spiller Tom Kendrick, lege i en malerisk idyll av en skotsk landsby. Her er alle venner, og folket på dette stedet samles ofte til en fest, enten det er på låven til dans eller med noen flasker vin rundt et kjøkkenbord. Naboene Jess og Steve, lærer og politimann i bygda, er deres nærmeste venner.

Landsbylegen har tre små jenter med kona Kate, de er nære venner med naboene Jess og Steve, henholdsvis barneskolelærer og politimann på stedet. Idyllen blir til tragedie når kona og døtrene brenner inne. Det er Jess (Cush Jumbo) som en natt oppdager at huset til Tom og Kate står i lys lue. Den handlekraftige, uredde politimann Seve tar seg inn i huset før brannvesenet kommer. Der finner han Tom og Kate bevisstløse. Bare Tom overlever. Og det viser seg at kona og de tre små jentene er drept. Politiet finner sprøytestikk på kroppene deres. Dette er mordbrann. Hele landsbyen spør seg hvem som er syk nok til å gjøre noe sånt. Det må være en utenfra.

Det kan faktisk være flere som står bak, og blant de mistenkte er både Tom selv og den avdøde Kate. Via tilbakeblikk og det som kan være forklaringer, misfortåelser eller øyeblikk av mennesklige svakheter blir det servert hint om at deter flere som har grunn til å være plaget av dårlig samvittighet, og som kan ha direkte og indirekte sammenheng med massedrapet. Tom var kanskje litt glad i konas venninner. Jess ser rart på mange. Steve var en dårlig politimann. Kate selv gikk på antidepressiva, og var kanskje sykere enn noen visste. Den plagede moren til Tom var kanskje ikke veldig glad i sønnens kone.

Vi har oversikten over serier på alle strømmerne: De beste seriene på Netflix

Dramaet legger opp til at en landsbyidyll kan romme mye som ikke tåler dagens lys. Gjennom fire episoder blir hint og mulige forklaringer servert på listig vis, slik at mistanker, antipatier og sympatier peke mot den , så den andre, og den mest skråsikre sofadetektiv kan bli usikker på hva som ligger bak.

David Tennant – en god skuespiller enten han er livsnytende demon (i «Good Omens» på Amazon) eller dausjuk detektiv («Broadchurch»), bidrar til mysteriet med pokerfjes.

Eller rettere sagt - med et oppsyn som er ganske usympatisk, komplett med hardt blikk og stiv maske bak skjegget. Er han en kald fisk eller en mann i sjokk? Folk i bygda er førstoverbevist om det ene og så det andre, og det er lett å skjønne dem i svingningene mellom medfølelse og mistanker. Nabovenneparet Jess og Steve er ikke like lette å like alltid de heller, men de er absolutt skildret som hverdagslige, gjenkjennelige menneskelige typer.

Serien er nærmest fri for uhyggeskapende sjokk og beven-dramatikk som krimserier gjerne tyr til. Det er det nedpå, menneskelige dramaet som gjør dette til en grim og gripende krim.