Kultur

TV-ukas nye høydepunkter

Nå gjelder det å rense TV-dekoderen for gamle juleopptak. Denne uka har en rekke kritikerroste, prisnominerte dramaserier premiere på norske kanaler.

TV-våren begynner for fullt denne uka, når også de kommersielle TV-kanalene begynner å røre på seg etter jula. Nå skal de gi NRK konkurranse om seerne. Det betyr flere runder med nye realityserier og sånt som enda en sesong «Grey‘s Anatomy», men også med helt nye serier i krim-, fantasy-, komedie- og drama­sjangeren i mange kanaler. Det inkluderer publikums- og kritikerfavoritter fra USA og noe for den som har mest sans for nordisk drama.

Kvalitet i flere kanaler

NRK nøyer seg heller ikke bare med å by på «Mammon» og «Sherlock» på årets første TV-kvelder, men gir krimelskerne enda en godbit i form av den britiske fjorårssuksessen «Broadchurch». Dette er lavmælt og grått krimdrama lagt til en britisk kystbyidyll, hvor politimannen Alec Hardy ankommer Broadchurch for å etterforske en smågutts mystiske dødsfall. Etterforskeren Hardy, spilt av David Tennant (Doctor Who), gjør seg raskt upopulær i småbyen med sin direkte og noe usjarmerende stil, både blant kolleger og i lokalsamfunnet ellers. «Broadchurch» er en internasjonal krimsuksess som ITV allerede har fornyet for en ny sesong og som amerikanske Fox også er i gang med å lage sin egen utgave av.

Dette er også en vårnyhet det er smart å innstille i serieopptak på dekoderen, ettersom NRK1 viser en ny episode alt i morgen.

I kveld er det dessuten premiere for den flere ganger Golden Globe-aktuelle dramaserien «The Good Wife» på TV 2. De ettertraktede Golde Globe-prisene deles ut til helgen, og i år er hovedrolleinnehaver Julianna Margulies favoritt til prisen for hovedrollen som den tøffe advokaten og politiker-eksen Alicia Florrick. TV 2 har ambisjoner om å vise sesong fire og fem på rappen utover året av serien, som heter «Brutte løfter» på norsk. Den stadig mer kritikerroste TV-snakkisen kan også få prisen som best i dramaklassen kommende søndag.

Nye favoritter

Fantasyfans har to amerikanske TV-nyheter å se fram til denne uka. Torsdag lanserer TV3 «Sleepy Hollow», en vellykket oppdatering av en klassisk amerikansk spøkelseshistorie, tidligere filmet av Tim Burton med Johnny Depp i hovedrollen. I TV-utgaven våkner Ichabod Crane i vår tid, hvor han får en hodeløs spøkelsesrytter å kjempe mot sammen med vantro politifolk anno 2014. Denne miksen av spøkelser og spenning falt amerikanske TV-kritikere i smak i fjor høst, så som vampyrdramaet «The Originals» gjorde, som har premiere på Fem i morgen kveld. Begge nyhetene er også nominert til dramapriser i People‘s Choice Awards.

Viasat4 har allerede dratt i gang den Golden Globe-nominerte komedien «Brooklyn Nine-Nine». Dette er en komivariant av politiserien, med komiker Andy Samberg i rollen som slappfisk-etterforskeren Jake Peraltas i New York. Serien er nominert til beste serie og skuespiller i komedie­sjangeren ved Golden Globes 2014, og den vises mandager på Viasat4.

Nytt på nettet

Svenskene er også på plass denne dramavåren, i form av «Frøken Frimans krig» på NRK1. Dramakomedien i tre episoder handler om klasse- og kvinnekampen i Sverige tidlig på 1900-tallet. Den er inspirert av en sann historie om svenske kvinnesaksforkjempere og var en suksess på svensk TV i romjula. NRK1 viser kostymedramaet på søndager, og det ligger også på NRKs nett-TV.

En virkelig godbit venter bak betalmurene på kabel og nett mandag i neste uke. Da har HBOs nye miniserie «True Detective» premiere på C More og HBO Nordic. Dette er en av nysatsingene fra HBO, et krimdrama som foregår i Louisiana med Woody Harrelson og Matthew McConaughey i hovedrollene - og blir framhevet som et av årets absolutte seriehøydepunkter av norske TV-bloggere i det siste.

En annen storserie norske seere kan se på nettet i vinter, er danske «Arvingerne», den helt nye familiesagaen fra DR som ble en umiddelbar TV-suksess i Danmark i forrige uke. Serien kommer ikke på NRK med det første, men skal være premiereaktuell på NRK1 før sommeren. Her hjemme kan den oppleves rykende fersk av dem som har DR på kanallista eller ses via DRs hjemmeside på nettet.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen